Lukaku i De Brujne (©Reuters)
Lukaku i De Brujne (©Reuters)

Briselski ring, pa ko preživi: Belgija i Danska u klinču za prvo mesto

Vreme čitanja: 3min | sre. 18.11.20. | 13:53

Crvenim đavolima odgovara i remi, Skandinavcima samo pobeda

Za mnoge neočekivano, odlučujući meč za odlazak na Fajnal-for Lige nacija u Grupi 2 biće duel između reprezentacija Belgije i Danske (20.45). Njihov glavni konkurent, Engleska, izgubila je sve šanse da stigne tamo, posle dva vezana poraza od protagonista večerašnjeg dvoboja u Briselu. Danskoj je za plasman potrebna samo pobeda, a Belgiji će biti zadovoljna i nerešenim rezultatom.

Ipak, sudeći prema prethodnom periodu jasno je da će Crveni đavoli jurišati na još jedan skalp, a pre nešto više od dva meseca savladali su Dance na Parken stadionu u Kopenhagenu golovima Denajera i Mertensa (0:2). Belgija je slavla protiv Islanda, odnosno nad Švajcarskom u prijateljskom meču, pre nego što je pre nekoliko dana na kolena bacila selekciju Engleske sa 2:0. Sada joj predstoji meč uoči kojeg ima status izrazitog favorita, bez obzira na činjenicu što selektor Roberto Martinez ponovo neće moći da se osloni na Edena Azara, koji je dobio još jedan pozitivan test na Covid-19. Sreću nekadašnjeg menadžera Evertona kvare i suspenzije Aksela Vitsela i Tome Menijea. Denis Prat će sigurno biti alternativa za jednog od pomenute dvojice.

Izabrane vesti

Kada je reč o Danskoj, posle uvodnog poraza i remija, izabranici Kaspera Hjulmanda vezali su tri pobede – četvrta u nizu garantuje im prvo mesto u Grupi 2. Zanimljiv je detalj da uprkos pobedama nad Islandom i Engleskom Danci nisu postigli gol iz igre. Kristijan Eriksen je uz dva gola sa bele tačke srušio Islanđane, isti igrač presudio je Gordom Albionu, takođe iz jedanaesterca. Jedini poraz u ovogodišnjoj Ligi nacija Danska je pretrpela upravo od Belgije i večeras će tražiti osvetu, ali Kjera i Vestergarda čeka pakleno težak zadatak protiv Lukakua, Mertensa i De Brujnea.

U prilog tome da Belgijanci ne žele da se kockaju i da bilo šta prepuštaju slučaju ide i podatak da su Đavoli u prvom izdanju Lige nacija imali priliku da se plasiraju na Fajnal for. U odlučujući meč sa Švajcarcima, puleni Roberta Martineza su ušli sa devet bodova u tri runde, nasuprot šest na strani Sajdžija. Na tom gostovanju Belgija je povela sa 0:2 već u 17. minutu meča, a na kraju je izgubila sa 5:2 i pustila Švajcarsku dalje.

Do sada su se Belgija i Danska sastale sedam puta, ali valja istaći da se šest od ovih sedam duela odigralo u prošlom veku. Tri puta je konačni rezultat bio na strani Đavola, isto toliko pobeda izborila je Danska i jednom je bio remi.

LIGA NACIJA A - 6. KOLO

Sreda

GRUPA 1

20.45: (8,50) Bosna i Hercegovina (4,70) Italija (1,38)

20.45: (3,90) Poljska (3,50) Holandija (1,95)

GRUPA 2

20.45: (1,75) Belgija (3,60) Danska (4,90)

20.45: (1,22) Engleska (6,50) Island (13,0)

Utorak

GRUPA 3

Francuska – Švedska 4:2 (2:1)

/Žiru 16, 59, Pavard 36, Koman 90+4 – Klaeson 5, Kjason 88/

Hrvatska – Portugal 2:3 (1:0)

/Kovačić 29, 65 – Dijas 52, 90, Žoao Feliks 60/

GRUPA 4

Nemačka - Španija 6:0 (3:0)

/Morata 17, Tores 33, 55, 71, Rodri 38, Ojarzabal 89/

Odloženo

Švajcarska - Ukrajina

*** kvote su podložne promenama


tagovi

Liga nacijaFudbalska reprezentacija Belgijereprezentacija Danske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara