Domagoj Duvnjak, Simon Pitlik, Nebojša Simić i Dijego Simonet (©Reuters)
Domagoj Duvnjak, Simon Pitlik, Nebojša Simić i Dijego Simonet (©Reuters)

Ko kaže da je "druga liga"? Kil, Flensburg, Monpelje, Vardar... Voša i 18 Srba u napadu na krunu

Vreme čitanja: 8min | uto. 08.10.24. | 11:03

Kreće EHF Liga Evrope sa nikad većim "alama". Timovi sa nemačkog Baltika favoriti za titulu. Osim Rojevića, čast srpskih trenera u ovom takmičenju brani i Danijel Anđelković sa Tuluzom

EHF Liga šampiona svake sezone je sa skoro istim timovima na finalnom turniru u Kelnu. Dok se Evropska kuća rukometa i dalje drži rigidnog, prevaziđenog, skoro zatvorenog sistema sa samo 16 klubova u elitnom takmičenje, dotle je Liga Evrope sve atraktivnija, jača iz sezone u sezonu.

Imena klubova koji večeras (u dva standardna termina, od 18.45 i 20.45) kreću bitisanje za trofej nikad kvalitetnija. Tu su divovi sa Baltika, Kil i prošlosezonski prvak Flensbug koji kao pobednik nije izborio pravo da igra elitno takmičenje. Mogli bi u Beču malo da pogledaju UEFA takmičenja i nešto prepišu iz najvažnije sporedne stvari na svetu. Osim nemačkih giganata, nekadašnjih šampiona Starog kontinenta, tu su i dvostruki prvaci Evrope Monpelje i Vardar.

Izabrane vesti

Nemački i francuski klubovi bi trebalo da dominiraju u ovom takmičenju. U ovim dvema zemljama se igra najbolji rukomet na svetu. Osim pomenuta četiri velikana, ekipe koje se izdvajaju kvalitetom su Melsungen, sve bolji Gumersbah, ali i najveći hit šampionata Galskih peltova prošle sezone, Tuluz, koji uspešno vodi Danijel Anđelković, koji je krajem prošlog meseca potpisao novi ugovor do 2027.

Trener srpskog šampiona Vojvodine Borisa Rojević i popularni Deni braniće čast srpske struke u Ligi Evrope. Finalni turnir igraće se opet u Hamburgu, posle pauze od godinu dana. Početkom juna je Flensburg bio domaćin četiri najbolja tima u Ligi Evrope. Sistem takmičenja se nije menjao. Po dva najbolja kluba iz svih osam grupa igraće u Top 16 fazi. Sledi formiranje početkom februara četiri nove grupe sa po četiri tima. Pobednici idu direktno u četvrtfinale, dok će drugoplasirane i trećeplasirane ekipe da igraju baraž za plasman među osam najboljih.

Osim rukometaša Vojvodine, trenera Anđelkovića, u Ligi Evrope igraće još 17 srpskih internacionalaca, a najviše ih je u Vardaru i Tuluzu, čak po četvorica. Upravo francuski tim sa Danijelom Anđelkovićem, Nemanjom Ilićem, Urošem Kojadinovićem, Urošem Mitrovićem i Vojinom Čabrilom, ima najviše šanse da se bori za visok plasman u „drugoj evropskoj ligi“.

--------------------------

SRBI U LIGI EVROPE (OSIM IGRAČA IZ VOJVODINE)

Ivan Popović (Ademar Leon)

Marko Jevtić (Bidasoa Irun)

Zoran Nikolić (Konstanca)

Strahinja Stanković (Konstanca)

Trener Danijel Anđelković (Tuluz)

Nemanja Ilić (Tuluz)

Uroš Kojadinović (Tuluz)

Vojin Čabrilo (Tuluz)

Uroš Mitrović (Tuluz)

Nikola Ivanović (Gornjik Zabže)

Miloš Orbović (Kriens Lucern)

Mladen Krsmančić (Vardar)

Matija Nikolić (Vardar)

Stefan Petrić (Vardar)

Marko Srdanović (Vardar)

Milan Golubović (Tatabanja)

Mihailo Radovanović (Nekse)

Ognjen Cenić (Nekse)

-----------------------------

Na papiru najjači tim ima Flensburg. Tim iz nemačkog gradića na samoj granici sa Danskom godinama je prava skandinavska Legija stranaca. Nije se mnogo menjao šampionski tim iz prošle koji ima ambicije da odbrani trofej u ovom takmičenju, želi i da napadne trofej Bundeslige i svrgne s trona Magdeburg.

Mladi Danac Nikolaj Krikau drugi godinu će da vodi tim iz Flens arene. Perjanice tima su sjajni danski levi bek Simom Pitlik, švedski organizator igre Jim Gotfridson (od narednog leta u mađarskom PIK Segedu) i kapiten, jedini Nemac u timu, robusni pivotmen Johanes Gola. Na golu su ostali Kevin Meler i Benjamin Burić. Krikau je prošle sezone veće poverenje imao u zemljaku Melera. Tu su i sjajna krila Emil Jakobsen, Johan Hansen, defanzivni specijalista, Slovenac Blaž Blagotinšek, pivotmen Lukas Jergensen, levoruki Holanđanin Kaj Smits i Danac Niklas Kirkeleke, letnje pojačanje iz Rajn Nekar Levena, zatim Lase Meler, Mads Mensah Larsen... Prošle sezone je srpski šampion Vojvodina mogao da se uveri u snagu sjajne ekipe iz Flensburga, jedne od najjačih u Evropi koja bi i u Ligi šampiona bila jedan od kandidata za titulu.

20.45: (1,35) Nekse (8,50) Vojvodina (4,00)

Moćni Kil je prošle sezone bio loš, nije uspeo pored Magdeburga i Fihse Berlina da stigne do Lige šampiona iako je bio na F4 u Lankses areni (osvojio treće mesto). Čeh Filip Jiha je ostao na kormilu Zebri iako mu se ljuljala kluba posle slabe sezone. Za sedam dana u SPENS-u moći ćemo da gledamo uživo novi Kil. Zebre uvek magnet za navijače.

Kil je najveće rukometne ime na svetu (Barselona je ipak sekcija fudbalskog kluba). Flensburg, prošlosezonski rival Vojvodine, bolji je tim od Kila, ali... Zebre su i dalje institucija, u fazi su „rebildinga“, a veliki letnji transfer po mnogima najboljeg golmana današnjice Andreasa Volfa iz Kjelcea u Kil, odnosno povratak u stari tabor posle pet godina u poljskom timu, dokaz je da se okreće novi list, da je u toku smena generacija. U rukometu teško „cure“ cifre, ali se spominje milionska odšteta Poljacima i najveći transfer u istoriji rukometa.

18.45: (1,85) Kadeten Šafhauzen (8,00) Benfika (2,30)

U modernom rukometu golmani su pola tima, a u Kilu je bilo jasno da su im čuvari mreže bili „rak rana“ prošle sezone. Debeljuškasti Francuz Samir Belasen i češki veteran Tomaš Mrkva daleko su od top golmana, što su u nemačkom gigantu videli u polufinalnom meču Lige šampiona protiv Barselone, kada je bio 20:4 u intervencijama u korist Emila Nilsena i Gonzala Pereza de Vargasa.

Sledeće sezone u Kil dolazi i Perez de Vargas, pa će onda Zebre da imaju granit među stativama. Igrački, nemački tim je u krizi. Nema više Top 10 igrača kao što su nekada bili Nikola Karabatić, Danijel Narsis, Momir Ilić, Marko Vuijin, Filip Jiha, Kim Anderson, u najbojim godinama i Domagoj Duvnjak. Hrvatski as polako silazi s glavne scene, naredna sezona biće mu verovatno poslednja u karijeri. Jiha mu je poslednjih godina davao više defanzivne zadatke nego što je bio zadužen za napad i golove. Pominje se da je velika želja Kila MVP Evropskog prvenstva u Nemačkoj, Francuz Nedim Remili, koji sada brani boje Vesprema.

Kil se podmlađuje. Ovog leta je otišlo dugogodišnje desno krilo, Šveđanin Niklas Ekberg. Vratio se u otadžbinu, u Ištad da završi karijeru. Nema više ni levorukih Štefana Vajnholda i španskog veterana Eduarda Gurbinda koga ćemo na jesen da gledamo u Pančevu kada Bešiktaš bude igrao protiv Dinama u drugom kolu EHF kupa. Nova krv u Kilu je Mađar iz Ferencvaroša Bence Imre koj će zameniti Ekberga. Novajlije su i Lukas Zerbe na desnom krilu i danski desni bek Emil Madsen iz GOG Gudmea.

20.45: (1,02) Kil (23,0) Torevalega (19,0)

Levi bekovi Kila, Austrijanac Nikola Bilik i Šveđani Erik Johanson i Karl Valinijus su sjajni šuteri, ali daleko od toga da su top igrači. Nedostaje to Kilu, videlo se to prošle sezone. Vrhunski desni bek nije ni Norvežanin Harald Rejnkind. Ključevi igre su kod lucidnog Faranina Elijasa Elefsena Skipagotua, ali radi se momku rođenom 2002. godine koji još nije kadar da bude lider velikana. Na levom krilu su odlični Danac Magnus Landin Jakobsen i nemački reprezentativac Rune Damke.

18.45: (1,15) Tuluz (12,0) Hafnerfejerdur (6,75)

Slično kao u Kilu, tranzicioni period je i u francuskom Monpeljeu. Era najdugovečnijeg rukometnog stručnjaka Patrisa Kanajea je završena posle tri decenije. Erik Mate će imati težak posao u debitantskoj sezoni na klupi dvostrukog šampiona Starog kontinenta. Veliki hendikep za Monpelje je teška povreda srednjeg beka Staša Skubea. Slovenac je na treningu pokidao prednji ukršteni ligament kolena i neće igrati ove sezone.

Najbolji deo tima su golmani, reprezentativci Francuske, Remi Debone i Šarl Bolzinger, i krila, Šveđani Lukas Pelas i Sebastijan Karlson. Veliko pojačanje je stiglo iz Barselone u vidu desnog beka Đorđa Cikuše koji je na jednogodišnjoj pozajmicu iz šampiona Evrope. Tu si u domaće snage, desno krilo Janis Len, defanzivni specijalista Karl Konan koji se narednog leta seli u Pari Sen Žermen. Na bekovskim pozicijama su argentinski veteran Dijego Simonet, brazilski bombarder, otkrovenje prošle sezone, Monte dos Santos, nekadašnji francuski reprezentativac Valentin Port, dok je na crti Hrvat Veron Načinović koji odlazi u Kil u junu.

Melsungen i Gumersbah su timovi koji mogu da dođu do Hamburga. Melsugen posle dugo godina izlazi u Evropu. Na početku sezone je pobedio Kil u gostima u Bundesligi. Španac Roberto Garsija Parondo, šampion Evrope sa Vardarom 2019. godine, vodi s klupe nekoliko sezona ovaj tim. Okosnica tima su sjajni Crnogorac na golu Nebojša Simić, Timo Kastening, Dainis Krištopans, David Mandić, Rožerio Moraes, Adrijan Sipos, Erik Balensijaga, novajlija iz Nanta, Portugalac Alešandre Kavalkanti.

Gumersbah se vraća u Evropu posle godina posrtanja, igrao je skoro igrao čak i u drugu ligu. Nekadašnjeg višestrukog šampiona Evrope je preporodio islandski stručnjak Gudjon Valur Sigurdson. Veliko pojačanje je dolazak iz Nekse hrvatskog reprezentativnog golmana Dominika Kuzmanovića. Iz Vesprema je stigao iskusni francuski srednji bek Kentin Mae, dok je Islanđanin Tejtur Ejnarson došao iz Flensburga. Ekipa sastavljena za prvih pet u Nemačkoj i napad na finalni turnir Lige Evrope.

Sa četiri tima iz Nemačke i Monpeljeom, čini se, da se završava krug kandidata za titulu, ali i u ostalim ekipama ima mnogo asova. Danski Silekborg predvodi srednji bek Rasmus Lauge, koga smo gledali prošle godine u Novom Sadu protiv Vojvodine. Dres islandskog šampiona Hafnarfjerdura drugi sezonu brani čuveni levi bek Aron Palmarson, nekadašnji igrač Kila, Vesprema, Barselone i Olborga. U osvajaču EHF kupa Valuru igraju dvojica islandskih veterana, golman Bjergvin Pal Gustavson i desni bek, 44-godišnji Aleksander Petersen.

U švedskom Savehovu gledaćemo najtalentovanijeg rukometaša današnjice, Faranina Olija Mituna koji je protekle nedelje potpisao četvorogodišnji ugovor sa danskim GOG Gudmeom i narednog leta se seli u ovog velilkana. Za švedski Ištad igra Niklas Ekberg, koji se proteklog leta vratio u otadžbinu posle dugo godina u Kilu, a tu je još jedan veliki as, bivši igrač Zebri Kim Anderson. Njemu je 42 godine.

Niklas Ekberg (©Reuters)Niklas Ekberg (©Reuters)

Vardar je dva puta bio šampion Evrope, 2017. i 2019. godine. Posle problema, finansijske krize, izbacivanja iz međunarodnog takmičenja, skopski velikan se vraća na velika vrata, doduše sa skromnim timom koji nije kandidat za velike domete. U timu crveno-crnih su četvorica Srba, Matija Nikolić, Mladen Krsmančić, Stefan Petrić i Marko Srdanović, dok se najviše očekuje od povratnika u klub, Crnogorca Vuka Borozana.

20.45: (1,40) Vardar (8,50) Valur (3,60)

Od jačih timova u Ligi Evrope su i francuski Limož i švajcarski Kadeten iz Šafhauzena koji drugu sezonu vodi nekadašnji selektor Hrvatske Hrvoje Horvat. Tatabanja je loše počela u Mađarskoj. To je treći tim po kvalitetu kod naših severnih komšija i sigurno može do Top 12. Španski i poljski klubovi su skromnog kvaliteta. Na klupi slovačkog Tatrana iz Prešova sedeće nekadašnji trener Crvene zvezde Ratko Đurković.

Utakmice EHF Lige Evrope i ove sezone možete da gledate na kanalima Arene Sport.

LIGA EVROPE – 1. KOLO

Utorak

18.45: (1,85) Kadeten Šafhauzen (8,00) Benfika (2,30)

18.45: (1,55) Kriens Lucern (8,50) Ademar Leon (2,95)

18.45: (1,70) Konstanca (8,00) Ištad (2,55)

18.45: (5,60) Gorenje (11,0) GOG Gudme (1,20)

18.45: (1,15) Tuluz (12,0) Hafnerfejerdur (6,75)

18.45: (1,15) Gumersbah (12,0) Savehof (6,75)

18.45: (1,95) Flensburg (-17,5) Sesvete (1,75)

18.45: (1,12) Tatabanja (13,0) Karvina (7,75)

20.45: (1,05) Bidasoa Irun (18,0) Hrobri Glogov (13,0)

20.45: (1,40) Vardar (8,50) Valur (3,60)

20.45: (1,15) Limož (12,0) Tatran Prešov (6,75)

20.45: (2,20) Porto (8,00) Melsungen (1,90)

20.45: (1,35) Nekse (8,50) Vojvodina (4,00)

20.45: (1,02) Kil (23,0) Torevalega (19,0)

20.45: (2,05) Gornjik Zabže (8,00) Granoljers (2,05)

20.45: (1,35) Monpelje (8,00) Silkeborg (4,00)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Rukometna Liga EvropeRK KilRK FlensburgMelsungenRK MonpeljeRK VojvodinaRK NekseRK VardarDanijel AnđelkovićBoris RojevićUroš Kojadinović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara