Belgijanci ljuti na Gent: Treći golman „video zvezde“ na Marakani, bolje da je branilo dete od 16 godina

Vreme čitanja: 4min | pet. 06.11.20. | 13:29

Kritike prvo na račun kluba, pa onda treneru i igračima

Rafalna paljba po belgijskim klubovima u tamošnjim medijima. Belgija je sinoć na UEFA rang-listi izgubila osmo mesto zbog slabih rezultata klubova u Evropi. Da stvari budu gore, na osmom mestu su ih prestigle komšije Holanđani.

Jedino šampion Briž drži neki nivo i „kolje se“ se u Ligi šampiona gde ima četiri boda u grupi sa Borusijom Dortmund, Lacijem i Zenitom. Uz korektne šanse da prođe dalje ili makar nastavi takmičenje u Ligi Evrope. Ali zato su klubovi iz Lige Evrope debelo podbacili. Standard i Gent nisu osvojili ni bod u tri meča, Antverpen je bolji sa šest osvojenih bodova, ali je sinoć uprskao pošto je kod kuće poražen od LASK-a sa 0:1. Nije nerealan scenario da sva tri belgijska kluba završe takmičenje u Ligi Evrope posle grupne faze.

Izabrane vesti

Poraz Genta u Beogradu je izazvao nepodeljene kritike tamošnjih medija. Više prema klubu nego prema igračima.

Kao kolateralna šteta je označen golman Kolin Kozemans za kog kažu da je na Marakani "video zvezde", ali kao uzročnik celog problema se proziva Gentove uprava. Kozemansu se na dušu stavlja gol Aleksandra Kataija iz slobodnog udarca. Belgijanci konstatuju da to nije bio neodbranjiv udarac i da golman ne sme da primi takav gol sa 20 i kusur metara u svoj ugao. A dodaju i da mu je Kangin šut prošao neobjašnjivo lako ispod ruke.

Međutim, mnogo više kritika ide na račun kluba zato što je Kozemans uopšte branio utakmicu. Reč je o suštinski trećem, možda i četvrtom golmanu u ovom trenutku. Prošle sezone je branio na samo dve utakmice, pretprošle na tri, a ove ni na jednoj do sinoćnjeg meča. Hitno je licenciran za meč sa Crvenom zvezdom dan ranije. A zašto se došlo do toga, krivac je klupska uprava... Neko nije zaslužio da primi platu u klubu zbog tog kiksa.

Gentu se na dušu stavlja kiks sa Sinonom Bolatom koji je letos došao kao veliko pojačanje da bude prvi golman. Povukao je za sobom tri utakmice suspenzije u Evropi iz prošle sezone kada je branio u Antverpenu. Gentov kiks je što ga nije makar licencirao u kvalifikacijama za Ligu šampiona kada je Turčin već bio došao u klub. Nije morao da brani te utakmice, ali su mogli da ga licenciraju i da makar odradi kaznu. Ovako, licenciran je tek za grupnu fazu Lige Evrope, pa je kaznu odrađivao protiv Livereca, Hofenhajma i Crvene zvezde.

Na sve se nadovezao slučaj drugog golmana Davija Rufa koji je zaražen korona virusom, pa je Gent uoči polaska za Beograd morao da smišlja ko će da brani. Prva opcija je bila da debituje 17-godišnji Oven Johmans, ali je mladi Belgijanac na poslednjem treningu povredio skočni zglob i izgubljen je za utakmicu. Licenciran je Kozemans, a Gent je imao i petog golmana: 16-godišnjeg Renea van den Borea.

Belgijski mediji danas pišu da je bilo bolje da je u vatru gurnut junoša Vanden Bore nego Kozemans koji je potpuno izgubio samopouzdanje i znao je da će protiv Zvezde da brani samo zato što nema ko drugi i što je jedina opcija 16-godišnjak. Dečak bi makar stekao iskustvo, a Kozemans zna da posle ovoga više nikad neće opet na gol. Podsećaju i da nije ništa bitno odbranio na Maraklani, a da je primer golmana koji pravi razliku bio na suprotnoj strani i odaju priznanje Milanu Borjanu za neke sjajne intervencije.

Što se igre tiče, Belgijanci pošteno priznaju da je Zvezda dominirala u prvom poluvremenu i da je Gent srećno došao do izjednačenja. Ali i da se Zvezda na kraju srećno odbranila i da nije kažnjena za promašaje na 2:1.

„Razočarani smo rezultatom jer smo zaslužili više. Tražili smo gol i napadali do 95. minuta. Stvorili smo šanse, ali je nedostajala realizacija. Nećemo odustati od Lige Evrope, nismo izgubljeni. U sledeći meč ulazimo sa nožem u zubima. Videćemo šta će nam to doneti. Navijači su nam uoči Beograda tražili da oznojimo dresove i mogu vam reći da su bili mokri. Ne samo od kiše“, rekao je pomoćnik Peter Balet koji je sinoć vodio utakmicu umesto prvog trenera Vima de Dekera koji je zaražen korona virusom.

Belgijanci očekuju jači Gent u revanšu za tri nedelje. Očekuje se da tada na gol strane prvi golman Sinan Bolat, a neće biti iznenađenje ako Gent iskoristi reprezentativnu pauzu da smeni trenera Vima de Dekera i dovede neko jače ime na klupu. De Deker je svakako došao neplanirano na klupu posle fijaska sa Laslom Bolonijem koji je smenjen nakon mesec dana. Tada je De Deker unapređen u prvog trenera kao dotadašnji asistent, ali do sada nije opravdao očekivanja i mogao bi da ustupi mesto nekom iskusnijem treneru.

Očekuje se da Gent u revanšu bude i jači za trojicu standardnih štopera Dina Arslanagića, Igora Plastuna i Mišela Ngauda Ngađujia. Arslanagić se tek oporavio od povrede i sinoć je bio na klupi, baš kao i Plastun koji je preležao korona virus. Ngadu Ngađui je i dalje na spisku pozitivnih, ali do revanša će biti oporavljen i spreman. Zbog lakše povrede kolena, sinoć Bizonima sa klupe nije mogao da pomogne ni najskuplji igrač Nurio Fortuna koji vuče povredu od meča sa Hofenhajmom i vrlo je opasan po levoj strani kada je zdrav. Ne očekuje se da do revanša oporavi korpulentni razbijač Loran Depoatr koji bi u napadu svakako bio ozbiljna pretnja za crveno-bele.

Zvezdu u revanšu očekuje prilično motivisan i opasan rival koji smatra da još nije izgubio sve šanse za prolaz u nokaut fazu Lige Evrope.


Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara