Istorija gađanja sopstvene mreže i šansa da bude oboren rekord

Vreme čitanja: 2min | ned. 23.06.24. | 17:27

Do sada smo videli šest autogolova u Nemačkoj...

Neizbežna pojava na svim velikim takmičenjima - autogol.

Do sada su pečat na tekućem Evropskom prvenstvu ostavile tri vrste golova: Oni u poslednjem minutu; golovi sa malo veće udaljenosti; i naravno, autogolovi. Oni i navijačima i igračima ostavljaju poseban osećaj gorčine u ustima.

Izabrane vesti

Prvi autogol na evropskim prvenstvima - Anton Ondruš. Iako je u tom polufinalu 1976, postigao pogodak za Čehoslovačku u 19. minutu, u drugom poluvremenu pogodio sosptvenu mrežu i odveo meč sa Holandijom u produžetke. Slavili su Čehoslovaci na kraju sa 3:1, međutim Ondruš je ostao upisan u istoriju za sva vremena...

Najbrži autogol desio sa na prošlom evropskom prvenstvu imeđu Švajcarske i Španije. Posle izvedenog kornera u osmom minutu, lopta se namestila Đordiju Albi na volej, potom pogodila Zakariju i ušla u gol Jana Zomera.

Priznanje za autogol sa najveće daljine pripada reprezentaciji Španije. To je onaj turnir što je zbog korone pomeren za 2021. Tad su Španci pobedii Hrvatsku, ali detalj koji su sa te utakmice svi zapamtili jeste autogol Pedrija. Mladi Španac je poslao loptu nazad ka golu Španije, gde je stajao Unai Simon, a lopta je prošla tik pored noge iskusnog golmana i završila u mreži.

Iako je Unai Simon, realan krivac za autogol, zapravo poslednji dirao loptu, gol je pripisan Pedriju.

Na tekućem šampionatu Evrope u Nemačkoj u dva kola grupne faze već smo videli šest autogolova, pa ako se taj trend nastavi, preti da sruši rekord koje drži prošlo EP. Tada je zabeleženo 11 autogolova: po dva su postigli Španci i Portugalci, a po jedan Turci, Finci, Švajcarci, Ukrajinci, Danci, Poljaci i Nemci.

Na pola smo puta do rekorda, a ima da se odigra još 27 utakmica...

AUTOGOLOVI NA EURO 2024.

Antonio Ridiger (Nemačka)

Maksimilijan Veber (Austrija)

Robin Hranač (Češka)

Klaus Đasula (Albanija)

Rikardo Kalafjori (Italija)

Smaet Akajdin (Turska)


tagovi

EURO 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara