Šta kada Piksi ode? Jokan i Ivić realni kandidati

Vreme čitanja: 4min | čet. 27.06.24. | 09:20

Pominje se i stranac

Smena selektora fudbalske reprezentacije je, bar u Srbiji, dug i složen proces. Postoje stručni odbori, Izvršni odbori, Skupštine, ali sve nagoveštava da je pitanje trenutka kada će Dragan Stojković Piksi dobiti zahvalnicu uz odgovarajuću otpremninu. Čak i govor tela pete Zvezdine zvezde, po dolasku u Beograd, jasno je pokazivao da i on sam zna da je bivši. Iako mu to u oči nije rečeno. Izvrešena je medijska i svaka druga priprema za promenu na klupi Orlova.

Iza Dragana Stojkovića Piksija ostaće vrlo zanimljiv period, i empirijski dokaz da je uz Radomira Antića najbolji selektor samostalne Srbije. Odveo je tim na dva velika takmičenja, stigao do elitne divizije u Ligi nacije, i bio vrlo neubedljiv na turnirima u Kataru i Nemačkoj. Javili su se ovih dana i znani i neznani da kritikuju Piksijeve poteze, mada je nekada jedan od najvećih majstora u istoriji ovdašnjih fudbala platio ceh svoje tvrdoglavosti, manjka želje da se menja i egositične potrebe da ne raspodeli odgovornost unutar stručnog štaba. Ali to je neka druga tema. Već prosuto mleko.

Izabrane vesti

Glavna je u kom pravcu će ići fudbalska reprezentacija posle odlaska Piksija i ima li snage da nastavi sa kontinuiranim odlascima na velika takmičenja. Barem toliko. Predviđanja o snazi Orlova u bližoj i daljoj budućnosti nisu baš optimistična, jer u rezervoaru nemamo mnogo kvalitetnih mladih igrača.

A, nije baš i da imamo veliki izbor trenera sposobnih da naprave nadogradnju Piksijeve zaostavštine. Da nisu prihvatili pozive iz Rusije Marko Nikolić i Dejan Stanković bi bili realni kandidati. I jedan i drugi su treneri drugačijeg profila od Dragana Stojkovića. Ozbiljno se bave fudbalom, strategijom i taktikom. Ne brenuju mnogo umetnički dojam, fokusirani su na to da naprave takmičarski tim. A to će nam biti jako potrebno, jer će se na sledeći Mundijal u Americi i Kanadi plasirati 15 selekcija sa Starog kontinenta. Dakle, za devet manje nego na Prvenstvu Evrope u Nemačkoj.

FS VOJVODINE ODAVNO GURA JOKANA

Da, tačno je da je Veljko Paunović zaslužio da zlatne momke sa Novog Zelanda predovdi u najjačoj selekciji. Međutim, on se odlučio na drugačji put. Odbijao je pozive sa Terazija i ne samo njih. Na prvu loptu ostao je imun svojevremeno na poziv Panatinaikosa, čak i na želju pojedinih španskih klubova. Poslednje tri sezone Veljko Paunović gradi karijeru u Meksiku. Posle Gvadalahare seo je na klupu Tigresa, ima dobar ugovor i na prvu loptu bi se reklo da voli rad u zoni komfora. A toga u Srbiji nema.

Nema opipljivih informacija, niti insajderskih saznanja, ali nije nemoguće da se odgovorni sa Terazija 35 posle Dragana Stojkovića Piksija odluče za još jednu legendu. Naravno, pre svega ako postoji obostrana želja. Ne bi bilo iznenađenje da na klupu Orlova sedne Slaviša Jokanović, posebno što veći duži vremenski period za njega agituju i ljudi iz FS Vojvodine. A znamo da je ta struja unutar srpske kuće fudbala vrlo jaka.

SA IVIĆEM BI DOŠAO I MINGO VESELINOVIĆ

Ima Jokanović sve potrebne reference. Njegovo ime se izgovara sa uvažavanjem u javnosti, nakupio je ozbiljno iskustvo pošto je radio u Engleskoj i Rusiji. Posle Partizana sa kojim je osvojio dve duple krune, Levskom, Herkulesu, Votfordu, Makabiju iz Tel Aviva, Fulamu, Al Garafi, Šefild Junajtedu i na kraju Dinamu iz Moskvi. Teško da će dobiti bolju ponudu od one iz FSS ako do nje dođe.

Slobodan je i Vladimir Ivić, nesumnjivo još jedan srpski trener sa visokim rejtingom. Predoređen da jednog dana radi u jednoj od najjačih svetskih liga, kao i da bude selektor Srbije. Večita želja Partizana nedavno je u intervju za Mozzart Sport rekao da nije rad da se u skorije vreme vrati fudbal. Razumljivo razmišljanje, pošto je posle Grčke napravio ozbiljan imidž i u Rusiji. Sa Krasnodarom je bio prvi u Premijer Ligi, dok ga gazda Galicki nije smenio. Imao je vrlo zanimljive rezultate u Makabiju iz Tel Aviva, kao i u Votfordu. Sa njim bi u paketu došao i Miloš Veselinović Mingo, jedan od najboljih analitičara u ovom delu Evrope. Bio bi to dokaz da bi se radilo na drugačiji i posvećeniji način nego do sada.

Sportski Žurnal u današnjem izdanju piše da u Savezu razmišljaju o angažovanju stranca, odnosno italijanskog ili nemačkog stručnjaka. I ta opcija je realna, ali kada budu došli dani odluke – a to će biti vrlo brzo- na pameti odgovornima iz FSS treba da budu negativna iskustva sa Havijerom Klementeom i Dikom Advokatom. Da ne govorimo o Zvezdi i Partizanu, odnosno Grantu i Baraku Baharu.


tagovi

Dragan Stojković PiksiVladimir IvićSlaviša Jokanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara