(©AFP)
(©AFP)

Zmajčeki ispisali istoriju i napravili veliki korak ka plasmanu u četvrtfinale

Vreme čitanja: 2min | ned. 28.07.24. | 23:46

Slovenija i šesti put pobedila Kanadu u meču narednih rivala Srbije

Misli srpskih odbojkaša posle poraza od Francuske bile su usmerene i ka večernjem meču u A grupi između Slovenije i Kanade. Zmajčeki su u istorijskoj utakmici na olimpijskom debiju savladali Kanadu i napravili prvi korak ka četvrtfinalnoj vizi - 3:1 (25:21, 25:20, 20:25, 25:21).

Nisu toliko često Slovenci imali prilike da igraju protiv Kanađana. U prethodnih 11 godina odmerili su snage samo pet puta. Tradicija je, i pored malog broja međusobnih okršaja, bila apsolutno na njihovoj strani zbog isto toliko trijumfa, uz svega četiri izgubljena seta. A čuvenom rečenicom da dobre stvari ne bi trebalo menjati, vodile su se i naše komšije. Jedina je razlika ta što je poslednja trojka u nizu daleko vrednija od svih preostalih prijateljskih i zvaničnih duela u Ligi nacija.

Izabrane vesti

Naravno, mogao je duel i da ode u drugačijem smeru, mada to ishod na semaforu ne potvrđuje. Ekipa Georga Kreteua bolje je startovala, pa je preko Jana Kozamernika, Roka Možiča, koji je privremeno zamenio Tončeka Šterna zbog manje povrede prsta, kao i Alena Pajenka, održavala rezultatsku prednost – 9:5, 12:10, 13:11, 15:13. Kako se rasplamsavala borba u uvodnom periodu, tako se i razlika topila. Severnoamerička selekcija predvođena Timotijem Marom i Lionelom Mekartnijem čak je uspela da napravi potpuni preokret – 19:18. Do kraja nije uspela da odoli, jer su u napetom finišu Klemen Čebulj, Tine Urnaut i povratnik na teren Štern ukazali na to da imaju bolju koncentraciju, dovoljnu za početno vođstvo – 25:21.

Kanađani su brzo zaboravili na propuštenu priliku. U nastavku su uz manje oscilacije u igri stekli i dva poena viška kada se posebno istakao Artur Švarc – 10:8. Sredina deonice opet je pripala Sloveniji, tačnije još jednom udarnom tercetu Čebulj – Urnaut – Štern, koji je i poveo nacionalni tim ka osvajanju drugog seta – 15:12, 19:16, 21:19, 23:20.

Naslućivalo se tada da je otpor izabranika Tomasa Samelvua slomljen... Očigledno su Mar, Erik Lepki i Lukas van Berkel shvatili da više nemaju šta da izgube i iznenadili su višestruke vicešampione Starog kontinenta u trećoj deonici – 10:5. Posle stanja šoka, približila se Slovenija na 16:17, iako su Mekartni i već pominjani Lepki vratili prednost – 17:20, ujedno i najavili produžetak meča. Mogli su potencijalno da izbore i taj – brejk. Sve je vodilo ka tome – 11:9, 15:11, ali su završnicu četvrtog dela obeležili motivisani Čebulj i Pajenk za konačnih 25:21.

Prema očekivanju, kod Slovenije su odskočili Štern (24 poena), Čebulj (15) i Urnaut (13). S druge strane mreže, najbolji je bio Lepki sa 17 poena.

Naredni meč Slovenija igra protiv Srbije u utorak od 17 časova.

Piše: Uroš Selenić



tagovi

Pariz 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara