(Reuters)
(Reuters)

Verstapen najbrži u kišnoj Belgiji, ali Lekler kreće prvi

Vreme čitanja: 3min | sub. 27.07.24. | 22:42

Holanđanin kažnjen sa deset mesta zbog promene motora

Maks Verstapen osvojio je pol poziciju za Veliku nagradu Belgije, ali usled promene motora sa unutrašnjim sagorevanjem, koja iziskuje kaznu pomeranja od deset mesta, holandski vozač primoran je da startuje sa 11. pozicije. Stoga će prvo startno mesto naslediti Šarl Lekler (Ferari), dok će drugoplasirani biti Serhio Peres (Red Bul) kojem je ovo ključni vikend u borbi za ostanak u Formuli 1. Treće mesto pripašće Luisu Hamiltonu (Mercedes).

Kiša ni ove godine nije zaobišla trkački vikend na stazi „Spa Frankoršam“ u Belgiji, a jake padavine koje su bile prisutne tokom celog dana onemogućile su održavanje Sprint trke u okviru šampionata Formule 2 koja je bila predviđena. Trening Formule 1 koji je održan nešto ranije bio je takođe ugrožen zbog obilnih padavina, te su vozači odvezli samo nekoliko krugova kada je to bilo moguće.

Izabrane vesti

Iako je kiša prestala pred početak kvalifikacija, staza je i dalje bila dovoljno vlažna da vozači izađu na gumama za promenljive vremenske uslove. Tako su prve brze krugove vozili Meklarenovi vozači, a Lando Noris se značajno mučio na putu ka beleženju svog prvog vremena. Slabije prianjanje izvesno nije prijalo nijednom vozaču, ali je Maks Verstapen svima pokazao da u ovakvim uslovima, na jednoj od najzahtevnijih staza na kalendaru, a u trenutku kada su mu dobri rezultati najbitniji, već u prvom merenom krugu može da zabeleži impresivan rezultat. Smenjivali su se na vodećoj poziciji Maks i pobednik prošlonedeljne trke Oskar Pjastri, dok je na ivici ispadanja iz vodećih 15 neko vreme bio njegov timski kolega Noris.

Pošto je bilo bitno zabeležiti brzi krug dok ne stigne kiša koja je najavljivana za kraj Q1 dela kvalifikacija, poduži boravak vozača na stazi je prosušio, a samim tim i ubrzao stazu. Ponovo se Džordž Rasel nalazio na ivici ispadanja, ali je Britanac u Mercedesu u poslednjem pokušaju uspeo da izvuče dovoljno dobar krug. To su učinili još i Peres i Karlos Sains (Ferari). Ekipa Alpina je impresionirala u ovom delu kvalifikacija, a razočarao je Has koji nije uspeo ni sa jednim bolidom da se plasira u dalji tok kvalifikacija.

Iz Q1 su ispali: 16. Niko Hulkenberg 17. Kevin Magnusen 18. Juki Cunoda (kreće sa začelja zbog promena komponenti) 19. Logan Sardžent 20. Gvanju Džou

Kiša se nije pojavila ni pred drugi deo kvalifikacija, a Rasel i Noris prvi su izašli na stazu kako bi zabeležili svoje krugove. Staza je delovala sve brže, zbog čega se nekolicina vozača opredelila za prelazak na nove pneumatike za promenljive vremenske uslove. Problematična je bila vožnja na svežim gumama, a ponovo je za Peresa bio neizvestan prolazak u Q3 deo kvalifikacija. Uspeo je Meksikanac da se za samo tri hiljadita dela sekunde provuče među vodećih deset vozača, dok je njegov timski kolega Verstapen ponovo bio najbrži od svih.

Iz Q2 su ispali: 11. Aleks Albon 12. Pjer Gasli 13. Danijel Rikardo 14. Valteri Botas 15. Lens Strol.

Borbu za pol poziciju u Belgiji otvorili su vozači Mercedesa, ali je Verstapen izbio na vrh tabele već nakon vožnje svog prvog kruga, a na tom mestu ostao je sve do isteka vremena i tako zabeležio 41. pol poziciju u karijeri.

Pošto je slabija kiša stigla pred sam kraj kvalifikacija, pokušavali su vozači da izvuku maksimum iz pneumatika na sve vlažnijoj stazi. Osim Leklera koji je popravio vreme i došao do drugog mesta, niko nije zabeležio značajniji rezultat. Meklaren se posle duple pobede prošle nedelje u Mađarskoj, za trku u Belgiji kvalifikovao na petom i šestom mestu, a u trku će krenuti sa četvrte i pete pozicije posle Verstapenove kazne.

Prvih deset pred trku u Belgiji: Maks Verstapen (+ deset mesta), Šarl Lekler, Serhio Peres, Luis Hamilton, Lando Noris, Oskar Pjastri, Džordž Rasel, Karlos Sains, Fernando Alonso, Esteban Okon.

Da li će Verstapen uspeti da napreduje do prve pozicije (kao što je to učinio 2022. godine sa 14. mesta) i tako zabeležiti četvrtu uzastopnu pobedu na Velikoj nagradi Belgije, saznaćemo u nedelju od 15 časova.

PIŠE: Maja Nakaradić


tagovi

Formula 1Spa FrankošamMaks VerstapenŠarl Lekler

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara