Marko Podraščanin (©AFP)
Marko Podraščanin (©AFP)

Srbija pred ključni okršaj sa Slovenijom: Znamo da može da nam bude poslednji na Olimpijskim igrama

Vreme čitanja: 3min | uto. 30.07.24. | 09:28

„Poznajemo ih dobro, nisu promenili ekipu deset godina“, ističe Marko Podraščanin

Utisci među srpskim odbojkašima i dalje se nisu slegli posle okršaja sa olimpijskim šampionima! Bili su Orlovi samo na korak od veličanstvenog trijumfa nad Trikolorima. Nepravedeno dodeljena uloga autsajdera, uz fantastičnu atmosferu na tribinama, očigledno ih je posebno ohrabrila da pokažu pravu vrednost reprezentacije. Vremena za preterano žaljenje zbog ispuštanja većeg dela bodovnog kolača nema. U mislima je već Slovenija (utorak, 17.00 časova), okarakterisana i pre početka Igara u Parizu kao ključna u borbi za četvrtfinale.

Komšijski derbi uvek posebno inspiriše i motiviše, a značajnu ulogu u potencijalnoj pobedi kao prioritetno postavljenom zadatku trebalo bi da ima Marko Podraščanin. Iskusni odbojkaš potvrdio je i na premijeri da se trenutno nalazi u fenomenalnoj formi. Upravo zato i ne čudi podatak da je bio najefikasniji u redovima Srbije sa 13 poena. Sjajnim i autoritativnim napadima ulivao je sigurnost tehničarima Nikoli Jovoviću i Vuku Todoroviću, dok je uspostavio i neverovatnu dominaciju na mreži (čak sedam postavljenih blokova). Pred sledeći izazov sa Zmajčekima vratio je još jednom film na meč prvog kola A grupe.

Izabrane vesti

Ostaje šteta zbog naše dobre igre! Potpuno smo iznenadili Francusku, pogotovu u elementima kao što su odbrana i blok. Čak nam je i servis funkcionisao. Trebalo bi da budemo zadovoljni ostvarenim, iako mislimo da smo mogli i da pobedimo“, istakao je Podraščanin u razgovoru za Mozzart Sport.

Ponadali su se navijači našeg nacionalnog tima u završnici četvrtog seta, pogotovu kada su Aleksandar Atanasijević i Miran Kujundžić bili ubojiti, da je preokret i te kako moguć. Stvarno je tako i delovalo. Međutim, ogroman zaostatak na startu taj – brejka (1:7) nemoguće je bilo nadoknaditi, naročito uz evidentan pad u igri.

Baš smo loše otvorili peti set, što nas je i skupo koštalo. Nedostajalo je, između ostalog, snage, kao i malo preciznosti. S druge strane, Francuzi su olimpijski pobednici. Osvojili su ovog leta i Ligu nacija praktično sa drugom postavom. Opet, da nam je neko pre utakmice ponudio taj – brejk, svakako bismo prihvatili“.

Kako polako na red dolaze i mečevi protiv Slovenije i Kanade, svestan je i Podraščanin da nema mesta euforiji zbog uopšteno pozitivnih impresija.

Prikazana igra može da bude mač sa dve oštrice. U duelu sa Francuzima bili smo autsajderi. Nadamo se da ćemo i u predstojećim napraviti da smo u istoj ulozi, jer igramo sa reprezentacijama koje su ispred nas na rang listi. Trebalo bi u nastavku turnira da igramo bolje. U poređenju sa Ligom nacija, evidentno je da smo podigli nivo igre. Pripremili smo se za naredne utakmice, pa verujemo da možemo da nastavimo u sličnom ritmu“.

Iako potencijalno postoji opasnost da dođe do ushićenja u taboru Srbije, jedna od vodilja i jeste prethodno prikazana partija.

Možemo da izvučemo dosta pozitivnih stvari i pokušamo da ih ponovimo protiv Slovenije. Znamo i da bi to mogla da nam bude poslednja utakmica na Olimpijskim igrama, nama pojedinima i uopšteno u dresu reprezentacije, uz još jednu protiv Kanade“.

Kao prednost napominje i želju da se generacija oprosti na najbolji mogući način u Parizu.

Završetak reprezentativnih karijera motiviše nas da napravimo što bolji rezultat. Svi su videli da smo dali sve od sebe i protiv Francuske kao aktuelnog olimpijskog šampiona. Nadamo se da ćemo uspeti samo da zadržimo isti nivo igre i zabeležimo pobedu. Dakle, bitno je da nadomestimo detalje koji su nedostajali u prvom meču“.

Među Srbima i Slovencima nema tajni...

Poznajemo ih odlično. Nisu promenili ekipu, pa čak i startnu postavu, već deset godina.... Slično kao i mi. Pre svega, moramo dobro da otvorimo utakmicu, a to je moguće samo ako ih napadnemo od prve lopte“.

Očekuje i različit meč u odnosu na dosadašnje, čak i poslednji odigran u Ligi nacija. Na doživljeni poraz krajem juna u Ljubljani nije se previše osvrtao, verujući da će novi međusobni „megdan“ biti specifičan i zbog samog uloga – vize za nastavak takmičenja!

Direktna borba za ulazak u četvrtfinale. Pretpostavljam da će biti drugačije zbog rezultatskog značaja i šta pobeda može da donese“, zaključio je Podraščanin.

ODBOJKA DANAS

09.00: Italija - Egipat

13.00: (1,25) SAD – Nemačka (3,55)

17.00: (1,42) Slovenija – Srbija (2,65)

21.00: (1,22) Francuska – Kanada (3,80)

Piše: Uroš SELENIĆ 


tagovi

Pariz 2024Muška odbojkaška reprezentacija SrbijeMarko Podraščanin

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara