(©Reuters)
(©Reuters)

Krcate tribine, zaglušujuća buka i potonuće Francuza: Vernu i Bodegas nedovoljni za Mađare

Vreme čitanja: 2min | ned. 28.07.24. | 21:04

Najodlikovanija vaterpolo nacija na Olimpijskim igrama pokvarila raspoloženje domaćim navijačima

Prošlo je ravno 100 godina otkako Pariz nije bio domaćin Olimpijskih igara, isto toliko Francuska u vaterpolu čeka na zlato. I potrudili su se u zemlji domaćinu najveće planetarne smotre da u svim kolektivnim sportovima igraju važnu ulogu, da u bazenu ne budu puki statisti.

Veliki novac je uložen, napravljena konkurentnija liga, vraćen je pod francuski barjak Mišel Bodegas, radili su i na naturalizaciji igrača. Francuska bi mogla da bude otkrovenje, međutim, krcate tribine ostale su usktraćene za pobedu na otvaranju vaterpolo turnira. Trikolori su na prepunom bazenu u kvartu Sen Deni potonuli, nisu priredili još jedno iznenađenje u sudaru sa Mađarskom – 13:12.

Izabrane vesti

Tek nekoliko meseci prošlo je od Svetskog prvenstva u Dohi kada su se Mađari u četvrtfinalu ponašali ležerno i – platili. Imali su pozamašnu prednost protiv Francuza, opustili se, potcenili iz i kazna je stigla od spektakularnog Tome Vernua. Ovoga puta vrhunski atleta nije u toj meri uspeo da napravi razliku, prekasno je upalio i shvatio da gotovo sav teret sam mora da iznese.

Najodlikovanija vaterpolo nacija na Olimpijskim igrama je pokvarila raspoloženje domaćim navijačima, koji su ispunili tribine i napravili zaglušujuću buku. Podsetilo je sve na dvoranske uslove, na utakmice ovog sporta sa početka veka. I lako je moglo da se desi da meč bude preslikan onom iz Dohe.

Na kraju – samo je zaličio.

Mađarska je imala ogroman kapital, vodila je čak 6:1! A, opet se dovela u pomalo neugodnu poziciju. Posle pogotka levorukog tobdžije Martona Vamoša, činilo se da je sve gotovo, međutim, Toma Vernu je brzopotezno uzvratio, sidraš Mišel Bodegas zatresao mrežu u poslednjim sekundama. Francuzi su prišli na gol zaostatka, no vremena za još jedan napad nije bilo.

Pretendent na zlato sačuvao je loptu i ma koliko čudno zvučalo kada ekipa postigne 13 pogodaka, među najboljima – ako ne i najbolji pojedinac – bio je golman Soma Vogel. U završnici je skinuo peterac Tomi Vernuu, a meč je završio sa 12 zaustavljenih šuteva. Podbacio je Gergo Zalanki, dao je tek jedan gol, ali su produktivni bili mladi Vince Vigvari, Kristijan Manherc, Marton Vamoš...

Dobro su Mađari čuvali u većem delu Tomu Vernua, tek pred kraj je zaličio na onog igrača sa Svetskog prvenstva u Dohi. Odvažnije se dizao iz vode, četiri puta upisao u strelce i jedina prava podrška u polju mu je bio Mišel Bodegas. Dominirao je pred mađarskim golom. Tri hica u metu, ali i neverovatnih 11 iznuđenih isključenja! Fenomenalna partija, kao i Uga Fontanija, koji je upisao 14 odbrana.

Ali, bez četvrtog raspoloženog nije išlo...

OLIMPIJSKI TURNIR ZA VATERPOLISTE – 1. KOLO:

Nedelja

GRUPA A

Italija – Amerika 12:8

Hrvatska – Crna Gora 11:8

21.05: (15.0) Rumunija (18.0) Grčka (1.02)

GRUPA B

Australija – Španija 5:9

Srbija – Japan 16:15

Francuska – Mađarska 12:13



tagovi

Soma VogelGergo ZalankiMarton VamošUgo FontaniMišel BodegasToma Vernuvaterpolo reprezentacija MađarskeVaterpolo reprezentacija FrancuskePariz 2024Olimpijske igre 2024Olimpijske igreVince VigvariKristijan ManhercŽolt VargaFlorijan Bruzo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara