(Reuters)
(Reuters)

Grbić je napravio mašinu za mlevenje mesa u kojoj ručku okreće Kubanac Leon

Vreme čitanja: 2min | sre. 31.07.24. | 11:55

Poljska u dramatičnom meču dvaput gubila od Brazila, ali slavila sa 3:2

Doputovala je Poljska u Pariz kao jedan od najvećih favorita za osvajanje zlatne medalje. Već posle drugog kola i nove pobede nad Brazilom pokazala je da visoka očekivanja javnosti uopšte nisu slučajna – 3:2 (22:25, 25:19, 19:25, 25:23, 15:12).

S druge strane, Brazilcima je bilo i više nego očigledno da potencijalno ubedljivim porazom od Poljaka mogu da na neslavan način završe učešće na Olimpijskim igrama. Željni da pokažu da je premijera protiv Italije bila isključivo loš dan je uticala da drastično podignu nivo igre. Kada se to i dogodilo, na terenu je odmah bio drugačiji odnos, čak i bez povređenog startnog korektora Alana Soze.

Izabrane vesti

Odbojkaški klasik rešen je tek u taj–brejku! Centralna figura ponovo je bio Vilfredo Leon. Donosio je naturalizovani Kubanac prevagu, kao i nebrojeno puta do sada. Kada mu se u napadu priključio i Bartoš Kurek, bilo je jasno da će se radovati četa Nikole Grbića. Čak ni mali pad koncentracije nije mogao da ugrozi već viđenu pobedu. Neumoljivi tandem nije popuštao, pa je odbijen i poslednji nalet izabranika Bernarda Rezendea za konačnih 15:12.

Aktuelne evropske šampione do većeg dela bodovnog kolača upravo je i predvodio Leon sa ukupno 26 poena, uz odlične role Jakuba Kohanovskog (15), Kureka (11) i Kamila Semenjuka (11). Imala je i južnoamerička selekcija raspoložene pojedince poput Rikarda Lukarelija i Adriana Fernandesa, koji su zabeležili po 18. Nedovoljno da bi se srušio pretendent na zlato odličje.

Silovito otvaranje meča pokazalo je da je Selesao rešen da ostavi bolji utisak. Kako je set odmicao, tako je i razlika rasla – 19:13. Možda se činilo da će publika ostati uskraćena za spektakl, ali Leon i Kurek kumovali su preokretu – 22:21, mada je utakmica tek tada dobijala zaplet. Lukareli je vratio vođstvo – 24:22, dok je Leal bombom na servisu rešio triler – 25:22.

Iako su izgubili prethodni period, Poljaci su na krilima partije u završnici krenuli u nastavak. Ponovo je prednjačio Kubanac sa čak devet poena (napad 9/14), uz veliku podršku Matejuša Bijeneka i Kohanovskog. Odgovor na maestralnu igru nisu imale Rezendeove uzdanice, pa je ubrzo i rešena dilema da li će derbi biti rešen u samo tri seta– 25:19.

Sve je nagoveštavalo i da popularni belo–crveni preuzimaju potpunu kontrolu. Doduše, Brazilci su sredinom trećeg perioda ponovo gospodarili dvoranom u Gradu svetlosti – 15:11. Poslednji nadu Grbićeva ekipa ispustila je blizu finiša – 16:18, dozvolivši Lukareliju, Adrianu i Lukasu Satkampu da izrastu u junake – 25:19. Uzbudljivo je bilo i u četvrtoj deonici... Vodila se izjednačena borba tokom većeg dela, praktično do 17:17. Završnu fazu obeležili su Leon, Kurek i Nobert Huber, koji su pronašli način da neutrališu temperamente momke iz Južne Amerike (25:23), izbore peti set i režiraju dramu onako kako su i zamislili pre početka meča...

Piše: Uroš Selenić


tagovi

džudoNemanja MajdovPariz 2024Olimpijske igre

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara