Džordž Rasel (©Reuters)
Džordž Rasel (©Reuters)

Dominacija Mercedesa: Rasel odbranom od Hamiltona do pobede u Belgiji

Vreme čitanja: 4min | ned. 28.07.24. | 16:56

Prva dvostruka pobeda Mercedesa od Brazila 2022. godine

Vozač Mercedesa Džordž Rasel zabeležio je treću pobedu u karijeri na stazi "Spa-Frankoršam" u Belgiji, četrnaestoj rundi šampionata Formule 1!

Pobedu je odneo ispred svog timskog kolege Luisa Hamiltona od koga se žestoko branio u poslednjih nekoliko krugova, a drugim mestom sedmostrukog šampiona Mercedes je došao do prve duple pobede od Brazila 2022. godine. Treće mesto zabeležio je Oskar Pjastri iz ekipe Meklarena.

Izabrane vesti

Za razliku od jučerašnjeg kišnog dana na stazi "Spa-Frankoršam", za današnju Veliku nagradu Belgije uslovi su bili idealni za vožnju. Šarl Lekler iz Ferarija uspeo je da odbrani prvo mesto na ulasku u prvu krivinu dok su se iza njega na kratko borili Serhio Peres iz Red Bula i Hamilton. Četvrtoplasirani na startu trke Lando Noris iz Meklaren imao je još jedan loš početak kada se na kratko našao pored staze, a tom prilikom pao je na sedmu poziciju. Tada su ga prestigli timski kolega Oskar Pjastri, Rasel i Ferarijev Karlos Sains.

Maks Verstapen je, uprkos osvajanju pol-pozicije, bio primoran da trku započne sa 11. mesta zbog promene motora, a polovinom drugog kruga došao je već do osme pozicije i bio uz svog trenutno najvećeg rivala Norisa. Međutim, ostao je aktuelni šampion zaglavljen iza Britanca u Meklarenu, a u 11. krugu otišao je na promenu pneumatika. Ekipa Meklarena pozvala je Norisa krajem 15. kruga na, činilo se, kasnu promenu pneumatika, zbog čega je na stazu izašao iza Verstapena sa zaostatkom od oko šest sekundi.

U međuvremenu, Hamilton je jurio vodećeg Leklera, a na Kemel pravcu uz pomoć DRS-a uspeo je da obiđe vozača Ferarija i tako postao novi lider trke već u trećem krugu. U narednim krugovima, Britanac je bio najbrži na stazi, a u 12. krugu su kako on, tako i Peres i Pjastri otišli na promenu pneumatika.

Nakon ovih promena, Hamilton je ostao vodeći vozač, dok je Pjastri uspeo da obiđe Peresa. Drugoplasirani Lekler je na svoju prvu promenu pneumatika otišao u 13. krugu, a na stazu je izašao nedaleko od vodećeg Hamiltona.

Jedini među vodećima koji je na tvrdom setu guma započeo trku bio je Sains, zbog čega je u odnosu na ostale morao da ostane duže na stazi. Na svoju promenu pneumatika otišao je u 21. krugu, a iako se očekivalo se da do kraja trke ostane na gumama srednje tvrdoće, Sains je još jednom, već u 29. krugu, prešao na tvrde pneumatike i izgubio šanse za podijum. Kasnim preticanjem Peresa, stigao je do sedme pozicije na kojoj je završio trku u Belgiji.

Drugu turu promena pneumatika započeo je Peres tačno polovinom trke, četiri kruga kasnije to je učinio i Lekler, a u narednom i lider Hamilton. Pokušaj Ferarija da se Lekler podvuče Hamiltonu pri promeni guma nije bio uspešan, budući da je britanski vozač imao značajnu vremensku prednost.

Verstapen je u 29. krugu otišao na drugu promenu guma, a Noris koji je većim delom trke bio zaglavljen iza Holanđanina ga je u tome ispratio u narednom krugu. Peres je tada propustio Verstapena kako bi pobegao Norisu, ali je zatim njega Meklarenov vozač obišao. Ipak, iako su se trenutni prvi i drugoplasirani u šampionatu čitavu trku jurili, do kraja trke njihove pozicije su ostale nepromenjene.

Borba u vrhu je i dalje bila neizvesna, a nakon greške tokom Pjastrijevog stajanja u 31. krugu, novi lider trke postao je Rasel. Mercedesov vozač je nekoliko krugova ranije poručio svom timu da želi da ostane na stazi i da trku završi samo sa jednim stajanjem koje je odradio u 10. krugu, ali mu je sve bliži bio timski kolega Hamilton.

Mercedesovi vozači su se čvrsto držali na prvom i drugom mestu, ali je u poslednjih nekoliko krugova sedmostruki šampion bio evidentno brži od prvoplasiranog Rasela kom su gume bile prilično istrošene. Ipak, manje greške Hamiltona tokom pokušaja obilaženja omogućile su njegovom timskom kolegi Raselu da ostane na prvoj poziciji i dođe do treće pobede u karijeri ali i druge ove sezone.

Prvih deset na Velikoj nagradi Belgije: Džordž Rasel, Luis Hamilton, Oskar Pjastri, Šarl Lekler, Maks Verstapen, Lando Noris, Karlos Sains, Serhio Peres - plus najbrži krug -, Fernando Alonso, Esteban Okon.

Maks Verstapen ostao je na vodećoj poziciji u šampionatu sa 275 poena, a Noris drugi sa 197 poena. Treći na tabeli je Šarl Lekler sa 174.

Formula 1 nakon Belgije odlazi na zasluženu letnju pauzu, a naredni trkački vikend na programu je za četiri nedelje u Holandiji.

Piše: Maja NAKARADIĆ


tagovi

Formula 1Džordž RaselLuis HamiltonMaks Verstapen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara