Odbojkašice Poljske (©Reuters)
Odbojkašice Poljske (©Reuters)

Četvrtfinale jako blizu: Poljakinje se probudile i slomile otpor 'dosadnih' Japanki

Vreme čitanja: 2min | ned. 28.07.24. | 16:22

Uspešna premijera izabranica Stefana Lavarnija

Tamo gde su odbojkašice Poljske stale u Ligi nacija osvajanjem bronzane medalje, nastavile su na Olimpijskim igrama. Na premijeri u Parizu savladale su neugodnu selekciju Japana 3:1 (20:25, 25:22, 25:23, 28:26) i napravile već sada krupan korak ka plasmanu u četvrtfinale.

A nije uopšte delovalo da će se izabranice Stefana Lavarinija radovati... Serijom grešaka u završnici prvog seta kao da su nagovestile koliko su zapravo nervozne zbog povratka nacionalnog tima na najveću sportsku smotru na svetu posle 16 godina. U tim trenucima čak su prednjačile predvodnice generacije poput tehničarke Joane Vološ i korektorke Magdalene Stišjak (18:22). Kada se tome doda i da je motivisana rivalka Sarina Nišida dominirala sa devet poena iz napada, sve je ukazivalo na to da je azijska selekcija daleko bliža pobedi.

Izabrane vesti

Italijanski stručnjak je u pauzi između prvog i drugog perioda očigledno pravovremenim savetima razbudio pulenke. U nastavku kao da je na teren izašla neka nova Poljska. Doduše, morao je Lavarini još malo sačeka, ali već od finiša bilo je primetno da polako preuzimaju kontrolu. Reprezentaciju su ka trijumfu najpre povele Magdalena Stišjak i Natalija Medržik u (20:18), da bi se tandemu priključila i kasnije izuzetno efikasna Agnješka Korneljuk...

Omogućilo je izjednačenje i lagodniju igru u daljem toku meča. Činilo se da Poljakinje mogu da dobiju treći period bez drame, pogotovu kada je na semaforu zasijalo – 21:14. Međutim, pomalo i „dosadne“ Japanke u odbrani, uz malu pomoć u vidu protivničkih grešaka, uspele su da dođu skoro do potpunog egala (23:24). Ipak, preokret je sprečila Magdalena Stišjak (25:23).

Poslednju nadu da će četa Masajošija Manabea izboriti taj – brejk raspršena je pri kraju četvrog dela. Propustile su Japanke tada dve set lopte, pa je kazna brzo stigla u režiji Natalije Medržik i Martine Čirnjanske (28:26).

Poljsku je do pobede predvodio udarni tercet Korneljuk (20 poena) – Stišjak (19) – Medržik (11). U redovima Japana ubedljivo najbolja bila je Sarina Nišida sa 27 poena.

Piše: Uroš SELENIĆ


tagovi

ženska odbojkaška reprezentacija PoljskePariz 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara