Detalj sa prošlog meča (©MN Press)
Detalj sa prošlog meča (©MN Press)

Zvezda protiv Mege opipava ima li šampionski puls

Vreme čitanja: 5min | pet. 03.05.24. | 07:53

Crveno-beli na startu polufinalne serije ABA lige od 19.00 dočekuju sastav iz Braće Jerković koji je oslabljen neigranjem prvog stelca i skakača Uroša Plavšića

Jedni hoće u svoje deveto uzastopno finale regionalnog takmičenja, drugi u svoje drugo posle osam godina, a i jedni i drugi su spremni da idu i preko maksimuma kako bi došli do tog cilja. Košarkaši Crvene zvezde večeras (19.00) u dvorani "Aleksandar Nikolić" dočekuju ekipu Mege u prvom meču polufinalne serije ABA lige posle kojeg će jedno od njih napraviti važan korak ka finalu.

Razumljivo je zašto se mnogo očekuje od ovog duela. Kao što je i razumljivo zašto su crveno-beli odlučili da sastav iz naselja Braće Jerković umesto u Areni, dočekaju u nekadašnjem "Pioniru". Nije da bi terali maler s obzirom da ih je talentovani sastav Marka Baraća savladao u novobeogradskoj dvorani u ligaškom delu sezone (83:89), što mu je inače bio prvi trijumf nad ekipom sa Malog Kalemegdana u Jadranskoj ligi, već kako bi ambijent u hali barem prividno izgledao reprezentativan.

Izabrane vesti

Zbog Fajnal fora FIBA Lige šampiona, potom i četvrtfinalne serije Evrolige između Makabija i Panatinaikosa koja se takođe igrala u Beogradu, crveno-beli su kao i njihov najveći rival, muku mučili prethodnih nedelja kako bi pronašli termin za početak polufinalne serije. Na kraju je, ne baš srećno, odluka pala da to bude na Veliki petak. Što naslućuje ne toliko značajnu posetu na današnjem meču, a koji bi da se eventualno igrao u najvećoj dvorani na Balkanu, izgledala poprilično uvredljivo. Kako za igrače oba tima, tako i za celokupno takmičenje.

Ovako će to moći da se prikrije, a bilo bi još lepše kada bi se nešto od kvaliteta iz meča između Makabija i Panatinaikosa koji se odigrao na istom mestu sinoć, preneo i na ovaj obračun. Pitanje je koliko će to biti moguće pošto je prošlo više od deset dana kako su oba tima odigrala poslednju utakmicu.

Za trenera crveno-belih, Janisa Sferopulosa, (ne)očekivana pauza omogućila je njemu i njegovim izabranicima više vremena za trening i ispravljanje "krivih" kako bi pokušali da formu dovedu do nivoa koji je bliži šampionskom. Svesni su i oni sami da na to nije ličila u sudaru sa SC Derbijem.

"Pre svega smo veoma srećni što se vraćamo utakmicama. Imali smo pauzu od 11 dana i to je sa jedne strane bilo dobro – imali smo vremena da unapredimo neke stvari ofanzivno i defanzivno, a sa druge strane nije lako, jer smo navikli da cele sezone igramo na dva dana. Mislim da svi jedva čekaju da počne polufinalna serija", rekao je grčki strateg.

Iako u borbu za finale ulaze kao favoriti, ni na sekund ne smeju da pomisle kako im je ono bogomdano. Na to treba da ih podseća poslednji međusobni meč u kojem su dobili ozbiljnu "dandaru" i gde su videli koliko kvalitetnu košarku Baraćevi momci znaju da igraju.

"Igramo protiv tima koji je izuzetno talentovan, veoma su mladi i igraju veoma energično. Znamo se veoma dobro iz ligaškog dela sezone, želimo da igramo našu igru i trudićemo se da budemo maksimalno koncentrisani tokom čitave utakmice. Želimo da se borimo za naše ciljeve, a prvi je utakmica protiv Mege."

Ipak, činjenica da za osam prethodnih sezona nikada nisu otvorili polufinalnu seriju sa porazom je nešto što može da ohrabruje navijače srpskog šampiona. Kao i to da su od pokretanja plej-of formata, samo dva puta izgubili na svom parketu - od Partizana u sezoni 2014/15 i Budućnosti 2017/18.

"Jasno je da nas čeka kvalitetan protivnik, imali smo jedno neprijatno iskustvo protiv njih u ligaškom delu sezone, gde su uspeli da nas pobede na domaćem terenu iako su jako mladi. Moramo da budemo koncentrisani, da damo maksimum i igramo našu igru. Pozvao bih sve navijače da dođu u što većem broju, kraj je sezone, a njihova podrška nam neizmerno znači”, naglasio je Luka Mitrović.

Da i gost ima čemu da se nada pokazuju rezultati iz poslednja dva i po meseca u kojem su uknjižili osam uzastopnih pobeda! Od neuspeha u četvrtfinalnu Kupa Radivoja Koraća u Nišu od Vojvodine, Mega ređa samo trijumfe koji su je naposletku dovele do četvrte pozicije na tabeli, a onda i čišćenja Cedevite Olimpije u dve utakmice četvrtfinala. Nije preterano reći da igraju najlepšu košarku u regionu i da sa razlogom mogu da sanjaju o ponavljanju uspeha iz sezone 2015/16 kada su igrali zasada prvo i jedino abaligaško finale. Imalo bi to za klub posebno značenje jer bi se dogodilo u godini kada je košarkaški svet napustio legendarni Dejan Milojević, čovek koji je tada na klupi i ispisao pomenuti uspeh.

Ono što kvari planove jeste povreda prvog centra i jednog od glavnih snaga tima, Uroša Plavšića koji zbog preloma kostiju lica neće moći da se stavi na raspolaganje. Ogroman hendikep jer je nekadašnji student Arizone i Tenesija vodećii strelac (15,4) i skakač (7,7) tima tako da će njegovo odsustvo mnogo više da se oseti nego neigranje Adama Hange na drugoj strani. Zato će najpre sjajni Nikola Đurišić morati da zasuče rukave i prikaže najbolje lice. Kao najbolji strelac doigravanja sa prosekom od 25,5 poena po meču, od njega se puno očekuje. Kao i od momaka poput Andrije Jelavića, Petra Kovačevića, Omerdžana Iljasoglua i Stefana Miljenovića.

"Čeka nas utakmica protiv veoma jake i kvalitetne ekipe Crvene Zvezde. Mi smo pauzu do pocetka polufinalne serije iskoristili da maksimalno treniramo i iako oslabljeni povredom kapitena Plavšića i još nekoliko igrača, u utakmicu ulazimo svesnih svojih kvaliteta i nadam se da ukoliko uspemo da na teren prenesemo zamisli stručnog štaba, neće izostati dobra i kvalitetna utakmica", naglasio je upravo Miljenović koji je imao veliku ulogu u uzletu celokupne ekipe i neko je ko je potpuno nadomestio odlazak Nikole Topića na polusezoni.

Upravo je talentovani organizator igre, najbolji ovosezonski mladi igrač lige i budući visoki pik na NBA draftu neko ko spaja dva rivala. Prvi deo sezone je odigrao na pozajmici u Megi i predstavlja jedan od vodećih razloga zbog kojih je ona danas tu gde jeste, da bi se potom vratio u Zvezdu gde je već na svom drugom meču doživeo povredu kolena koja ga je van takmičarskog ritma držala sve do pre 12 dana kada se u revanšu sa Studentskim Centrom vratio u pogon i pokazao da će i pored duge pauze igrati važnu ulogu u pohodu na povratak regionalne krune.

"Očekuje nas utakmica protiv tima koji ima šampionske aspiracije i koji je veliki favorit. U odnosu na dosadašnji deo sezone pojačani su vrhunskim plejmejkerom Topićem, što naš posao čini jos težim. I pored svih kadrovskih problema želimo da igramo dobru košarku, što radimo cele sezone, i da budemo spremni da iskoristimo svaku priliku koja se ukaže", zaključuje trener gostiju Marko Barać.

ABA LIGA - POLUFINALE

POLUFINALE 1

Partizan Mozzart Bet - Budućnost 78:67 (1-0 u seriji)

/Ledej 15 - Makundu 14/

Utorak:

18.00: Budućnost - Partizan Mozzart Bet

Eventualna majstorica, 10. maj: Partizan Mozzart Bet - Budućnost*

POLUFINALE 2

19.00: (1,10) Crvena zvezda (23.00) Mega (8.00)

Utorak:

20.00: Mega - Crvena zvezda

Eventualna majstorica, 10. maj: Crvena zvezda - Mega*

* Ako bude potrebno


tagovi

ABA ligaKK Crvena zvezdaKK Mega

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara