Pi Džej Doužer i Redži Luis (© Star Sport / Bostoc Celtics)
Pi Džej Doužer i Redži Luis (© Star Sport / Bostoc Celtics)

Tužna priča o Doužerovom broju 35: Ne zaboravlja tragično preminulu zvezdu Boston Seltiksa

Vreme čitanja: 4min | uto. 19.09.23. | 15:24

"Broj 35 je poseban u mojoj porodici zbog ujke Redžija. Hteo sam da nastavim tu tradiciju. Da niko ne zaboravi na njega", priča za MozzartSport Pi Džej Doužer

Broj dresa kod profesionalnog sportiste često donosi zanimljivu priču o kojoj se malo zna. Mnogi sportisti od detinjstva ne menjaju brojeve, neki smatraju da im to donosi sreću. Drugi međutim odaberu broj kako bi održali sećanje na nekoga, dragu osobu, prijatelja, roditelja, rođaka... U ovu grupu spada Partizanov Pi Džej Doužer. Dugogogodišnji NBA igrač je ovog leta doživeo veliku promenu. Prvi put igra u Evropi, obukao je crno-beli dres kluba iz Humske, ali jedna stvar je ostala ista. I dalje nosi broj 35 koji iza sebe krije tužnu priču.

Izabrane vesti

"Broj 35 nosi u znak sećanja na legendarnog Redžija Luisa", rado pristaje da govori o ovoj temi za Mozzart Sport Pi Džej Doužer posle pobede nad Megom u Podgorici.

Možda se mlađi ljubitelji košarke pitaju ko je Redži Luis, ali samo popričajte sa nekim malo starijim poznavaocem NBA lige i odmah će vam kao iz topa odgovoriti - legenda Boston Seltiksa. Čovek koji je pravio čuda na terenu i koji je prerano umro. Sa svega 27 godina i to na košarkaškom parketu.

Ipak, idemo redom. Posle izvanredne koledž karijere Redži Luis ulazi u NBA ligu kao 22. pik 1987. godine, čak devet godina pre nego što se današnji igrač Partizan Mozzart Beta rodio. Iako je došao u moćne Seltikse za koje su u to vreme igrali Leri Bird, Kevin Mekhejl i Robert Periš, kako su godine odmicale tako je postalo jasno kao dan da Boston ponovo u svojim redovima ima zvezdu u nastajanju. Već u petoj sezoni je postao Ol star igrač i to na Istoku gde je neprikosnoven bio Majkl Džordan i gde je bilo izuzetno teško doći do ovog zvanja. Činilo se da ne postoji granica za Luisa u godinama koje dolaze.

Sve se međutim menja 29. aprila 1993. godine. Bila je to prva utakmica plej-of serije između Bostona i Šarlota. Luis je blistao na parketu kao po običaju, s obzirom da je te sezone ubacivao preko 20 poena po utakmici i već stasao u novog lidera Seltiksa, međutim odjednom se srušio na parketu tokom utakmice. Posle nekoliko sekundi je ustao, bio je vidno konfuzan, čak je nastavio da igra, ali je vrlo brzo premešten na klupu.

Naravno, kamere su sve tada uhvatile, i nikome nije bilo jasno šta se zapravo dešava sa Redžijem. Izgledalo je kao da se sapleo.

Narednih dana donose crne vesti. Medicinski testovi su otkrili da Redži ima urođenu srčanu manu zbog koje neće moći da nastavi karijeru. Ipak, mladi i nesmotreni Luis je išao kod drugog doktora da bi dobio drugu dijagnozu, pronašao je, a potom i dozvolu da može da igra košarku i dalje. Greška koja će ga koštati života.

Tako će 27. jul 1993. godine zauvek biti upisan crnim slovima u istoriji Seltiksa. Tada je Redži Luis doživeo srčani udar na treningu dok je igrao košarku spremajući se za narednu sezonu u NBA ligi. Svi pokušaji da mu se tada spasi život su bili bezuspešni.

Među ožalošćenima u velikoj porodici Redžija Luisa bio je i Peri Doužer, Redžijev rođak i blizak prijatelj, koji tri godine kasnije postaje Pi Džejov otac.

"Broj 35 je poseban u mojoj porodici zbog ujke Redžija. Hteo sam da nastavim tu tradiciju. Da niko ne zaboravi na njega".

Pi Džej je pomenutu tradiciju preuzeo kada je završio koledž 2017. godine.

"Kao klinac sam nosio broj 15. Tokom srednje škole i koledža. Isti slučaj je i sa mojoj sestrom koja igra košarku. Ipak, odlučio sam da promenim broj kada sam postao profesionalac u NBA ligi. U čast Redžiju Luisu sam krenuo da nosim broj 35 koji će zauvek biti njegov broj".

Odrastao je košarkaški uz priče o Redžiju Luisu.

"Iako ga nikada nisam upoznao, čuo sam mnogo toga, u porodici ga se svi sećaju i pričaju o njemu. Gledao sam stare utakmice, hajlajte i jednostavno sam tako hteo da mu odam počast. Hteo sam održim porodičnu tradiciju".

Sudbina će hteti da i Pi Džej u jednom momentu obuče legendarni dres Bostona. Bilo je to 2018. godine. Tada je Doužer morao da uzme drugi broj - odabrao je 50 jer je legendarni 35 visio pod svodovima dvorane.

"Baš mi je bilo drago kada sam bio u Bostonu. On je legenda Seltiksa, član kuće slavnih, bio je to emotivan trenutak za mene kada sam bio u Seltiksima, donekle mi je žao što nisam nosio broj 35 i u čuvenom zelenom dresu, ali naravno to je njegov broj i to nisam želeo da diram, niti sam mogao. On će zauvek živeti u srcima svih navijača Bostona, a uvek ima posebno mesto kod svih u mojoj porodici".

Sada tradicija broja 35 nastavlja da živi u crno-belom dresu.

"Veoma sam ponosan što nosim njegov broj i ovde u Partizanu i što mogu da pričam o njemu kao velikom košarkašu koji mi je uvek bio inspiracija"

Posle šest godina u NBA ligi, Pi Džej se još uvek navikava na sve zahteve evropske košarke i trenera Željka Obradovića.

"Biće potrebno vremena, ali ovde se igra sjajna košarka, potrebna je inteligencija na parketu. Meni to lično prija jer na tome gradim karijeru, otvoren sam za sve što donosi ova situacija u Partizanu, u odličnim sam rukama", završava Pi Džej Doužer razgovor za naš portal.



tagovi

Pi Džej DoužerBoston SeltiksKK Partizan

Obaveštavaj me

KK Partizan
NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara