Ilustracija (©Reuters)
Ilustracija (©Reuters)

Kuva u Diseldorfu: Onana "preti" da će udariti Embapea, Lukaku se uzda u zakon verovatnoće...

Vreme čitanja: 5min | pon. 01.07.24. | 12:11

Susret Francuske i Belgije (ponedeljak, 18) bez ikakve dileme je apsolutni derbi osmine finala Evropskog prvenstva

Ko će udariti Embapea u cevanicu? Amadu Onana, Amadu Onana“… Pesmica koja je trebalo da bude šaljiva, a koju je pevao sam vezista Evertona i reprezentacije Belgije samo je dodala novu dimenziju predstojećem „ratu“ Crvenih đavola sa Francuskom (ponedeljak, 18) u derbiju osmine finala Evropskog prvenstva.

Mnogo više priče u javnosti izazvao je taj snimak od desetak sekundi, na kojem je Onana u šali pevao kako će da udari zvezdu Francuske nego sama činjenica da će jedan od polufinalista Mundijala u Rusiji 2018. godine da završi takmičenje ovog ponedeljka. Sve je otišlo toliko daleko da je na kraju FS Belgije morao da obriše snimak i da uputi javno izvinjenje.

Izabrane vesti

Na konferenciji za medije se zato, ispred svih većih zvezda Belgije, pojavio Onana i javno se izvinio Embapeu i čitavoj Francuskoj. Objasnio je da je snimak bio šala, slične pesmice su Belgijanci snimali od početka turnira, a samo ovog puta jednostavno nisu bili duhoviti.

I Embape je morao da prokomentariše čitav incident. Novoj zvezdi Real Madrida pesmica uopšte nije smetala. Štaviše, kada su ga novinari pitali da li bi mu smetalo ako mu na kraju utakmice priđe Onana da mu zatraži dres, samo se nasmejao.

Čuo sam za taj snimak. Pa, ljudi pričaju mnogo o meni, nemam problem sa time uopšte. Ako želi moj dres posle utakmice, može da ga ima“, kazao je Embape.

Kada se ta tema razrešila, konačno možemo malo i o samoj utakmici. Duel Francuske i Belgije u Diseldorfu bez dileme je najzvučniji okršaj čitave osmine finala Evropskog šampionata. Do njega je došlo pomalo neočekivano, zato što ni Francuska, ni Belgija nisu uspeli da budu prvi u svojim grupama.


18.00: (2,00) Francuska (3,25) Belgija (4,70)


Francuzi su zauzeli drugo mesto u D grupi, imali su pet bodova, jedan manje od Austrije. Pobedili Galski petlovi Austrijance na premijeri (1:0), ali u preostala dva meča nisu uspeli da trijumfuju. Posle 0:0 sa Holandijom i potencijalno katastrofalnih 1:1 sa Poljskom morali su da se pomire sa time da im je izmakla ona daleko lakša polovina kostura.

Belgijanci takođe imaju za čime da žale. Oni su u prvom kolu izgubili od Slovačke (0:1), potom su savladali Rumuniju (2:0), a u poslednjem kolu se znalo da im je za prolaz dovoljan bod protiv Ukrajine, jedine ekipe koja je morala da pobedi da ne bi bila eliminisana. I dok su Rumunija i Slovačka potpuno očekivano podelili bodove i tako osigurali prolaz, Belgijanci su čekali da urade nešto više kada se Ukrajinci otvore. Kako takvu šansu nisu dočekali, meč je završen 0:0 i Đavoli su zbog lošije gol-razlike završili iza Rumuna.

U centru pažnje večeras bi morali da se nađu Embape i Romelu Lukaku, dva napadača od kojih se najviše očekivalo pred ovaj turnir. Embape je u prvom kolu doživeo peh, posle jednog sudara mu je polomljen nos, pa je bio pošteđen malo u grupnoj fazi. Jedini gol za sada na turniru je postigao u 3. kolu protiv Poljske, iz penala. Još se čeka na njegov prvenac iz igre.

Doskorašnjem golgeteru Pari Sen Žermena mnogo smeta to što mora da igra sa zaštitnom maskom. Promenio je već tri modela, nijedan mu ne odgovara, pa će protiv Belgijanaca isprobati i četvrtu masku.

Isprva nisam saznao koliko je ozbiljna situacija, ali onda sam video izraz lica protivničkog golmana i znao sam da nešto ne valja. Mislio sam da ću morati kući, što nikako nisam želeo. Tek kada sam se pogledao u ogledalo znao sam da ostajem u Nemačkoj. Moram da kažem da mi maska stravično smeta. Uvek je nešto. Ne vidim dobro, previše se znojim pa me peku oči… Bilo bi lepo kada bih mogao da igram bez nje, jer stvarno je mrzim. Stalno isprobavam različite modele, jer moram da je nosim tokom utakmice“, priznao je Embape.

Belgijanci su pred ovo Evropsko prvenstvo izvršili smenu generacije, nije ostalo puno igrača iz tima koji je bio bronzan u Rusiji. Tada je susret Francuske i Belgije u polufinalu bio finale pre finala, Petlovima daleko teži meč nego finale sa Hrvatskom. Ovog puta se očekuje da Francuzi znatno lakše dođu do prolaska dalje, mada to ništa ne znači kada počne utakmica.

Belgija je jaka reprezentacija. Iako se nekoliko sjajnih igrača oprostilo od nje, mladi su sjajni kao njihovi prethodnici i gladni su toga da ispišu istoriju. Moramo da budemo maksimalno dobri ako želimo da prođemo. Tačno je da smo ih pobedili na poslednjih nekoliko susreta, ali to nam ne donosi gol prednosti za naredan duel“, objasnio je Embape.

Romelu Lukaku je najveći baksuz dosadašnjeg toka takmičenja. Čak tri puta mu se desilo da je postigao gol, a da je on potom poništen zbog VAR-a. Dvaput protiv Slovačke i jednom protiv Rumunije. Još uvek nije uspeo da se upiše na listu strelaca, a po zakonu verovatnoće, realno je da se desi to konačno danas.

Lukakuu će ovo da bude šesti susret sa Francuskom u karijeri, a samo jednom je uspeo da im zatrese mrežu. I to baš na poslednjem njigovom okršaju, 2021. godine u polufinalu Lige nacija, s tim da njegov gol u 40. minutu za 2:0 nije bio dovoljan za pobedu. Petlovi su u nastavku došli do velikog preokreta, pobedili su sa 3:2 pogotkom Tea Ernandeza u 90. minutu, a kasnije su u finalu savladali i Španiju.

Ukupno je Lukaku odigrao 118 utakmica za Belgiju i postigao čak 85 golova. Poslednja dva protiv Luksemburga (3:0) u sklopu priprema za Evropsko prvenstvo. U Nemačkoj je od statističkih kolona popunio samo onu za asistencije. Bio je asistent protiv Rumunije kod gola Jurija Tilemansa za 1:0.


------------------------------

Igraj EURO Prognozzer - osvoji svaki dan do 100.000 bez ikakvog uloga!

EUROFORIJA SE ZAHUKTAVA!

OVO JE 18 RAZLOGA ZBOG KOJIH JE MOZZART NAJBOLJI IZBOR ZA EP

------------------------------


EVROPSKO PRVENSTVO - OSMINA FINALA

Ponedeljak

18.00: (2,00) Francuska (3,25) Belgija (4,70)

21.00: (1,40) Portugalija (4,90) Slovenija (10,0)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Fudbalska reprezentacija BelgijeFudbalska reprezentacija FrancuskeEURO 2024Evropsko prvenstvoAmadu OnanaKilijan EmbapeRomelu Lukaku

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara