©Reuters
©Reuters

Jedan Eskobar je pre 30 godina nastradao zbog fudbala, drugi nek se čuva Meksikanaca

Vreme čitanja: 3min | pon. 01.07.24. | 04:16

Arbitar iz Gvatemale dva puta pokazivao na belu tačku i dva puta poništavao prvobitnu odluku, Ekvador će na megdan Argentini

Drugog jula 1994. godine kolumbijski defanzivac Andres Eskobar ubijen je ispred kafića u predgrađu Medeljina, a ubica je u fudbalera ispalio šest hitaca uzvikavajući Gooool u stilu južnoameričkih komentatora. Samo deset dana ranije Eskobar je dao autogol protiv SAD-a na Svetskom prvenstvu zbog kog su Kafeterosi izgubili sa 2:1 i ispali u grupnoj fazi Mundijala. Jedan je Eskobar nastradao zbog fudbala baš na današnji datum pre 30 godina, a sada bi drugi morao ozbiljno da pripazi na bezbednost tokom predstojećeih dana.

Sudija iz Gvatemale Mario Eskobar je dva puta dosudio penale u korist Meksika i dva puta ih poništavao u odlučujućoj utakmici za plasman u nokaut-fazu Kopa Amerike. Meč u Glendejlu završen je nerešenim rezultatom (0:0), a Ekvador je zbog bolje gol-razlike od Sombrerosa završio kao drugi na tabeli grupe B i plasirao se u četvrtfinale. Mojzes Kaisedo i saigrači sastaće se u četvrtfinalu kontinentalnog turnira protiv Argentine. Ove noće saznali smo još jedan četvrtfinali par: Venecuela - Kanada.

Izabrane vesti

Najkontroverzniji momenat na utakmici viđen je u poslednjem osmom minutu nadoknade, kada je Eskobar najpre dosudio penal za Meksiko zbog navodnog prekršaja Felisa Toresa nad Giljermom Martinesom, a na tribinama je nastala ekstaza, fešta desetina hiljada Meksikanaca koji su ophrvali stadion u Glendejlu. Samo minut kasnije arbitar iz Gvatemale je posle pregleda VAR-a preinačio odluku i poništio penal, za revolt Meksikanaca koji su je jedva suzdržali da u velikom broju ne utrče na teren i pojure Eskobara, a sa druge strane za delirijum manjine u žuto-plavom.

Sve što nije viđeno za 90+7 minuta borbe u kojoj su Meksikanci mahom napadali, a Ekvadorci čekali, viđeno je u 90+8. Nagle promene raspoloženja u razmaku od minut prouzrokavane sudijom i VAR-om učinili su da publika doživi istinsku psihološku dramu. Ekvador je na kraju nekako preživeo i otišao među osam najboljih gde se sastati sa Argentinom. Kriza Meksika je s druge strane samo produbljena i izvenso je da će selektor Hajme Lozano dobiti otkaz.

U četvrtifnale sa prvog mesta ide najprijatnije iznenađenje turnira - Venecula. Sve tri pobede zabležili su Hose Salomon Rondon i saigrači, a odlične igre u grupi krunisane su deklasiranjem Jamajke 3:0. Sva tri gola tim Fernanda Batiste dao je u drugo poluvremenu, a pored nezaobilaznog Rondona, u strelce su se upisali i Eduard Belo i Erik Ramires. La Vinotinto je samo 2011. bio u polufinalu Kopa Amerike, a sada će imati šansu da ponovi najbolji plasman u istoriji potencijalnom pobedom nad Kanadom.

GOL ZA 1:0 pogledajte OVDE

GOL ZA 2:0 pogledajte OVDE.

GOL ZA 3:0 pogledajte OVDE

KOPA AMERIKA – 3. (POSLEDNJE) KOLO

GRUPA A

Nedelja

Argentina - Peru 2:0 (0:0)

/Martinez 47, 86/

Kanada - Čile 0:0

GRUPA B

Ponedeljak

Jamajka - Venecuela 0:3 (0:0)

/Belo 49, Rondon 56, Ramires 85/

Meksiko - Ekvador 0:0

GRUPA C

Utorak

03.00: (5,70) Bolivija (3,80) Panama (1,63)

03.00: (2,50) SAD (3,25) Urugvaj (2,90)

GRUPA D

Sreda

03.00: (1,80) Brazil (3,50) Kolumbija (4,70)

03.00: (3,70) Kostarika (3,30) Paragvaj (2,10)

***kvote su podložne promenama



tagovi

reprezentacija Meksikareprezentacija EkvadoraKopa Amerika 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara