Nikola Jokić i Entoni Edvards (©AFP)
Nikola Jokić i Entoni Edvards (©AFP)

Srbija dobila packu: Leteli smo 15 minuta, posle Ameri pokazali koliko su moćni

Vreme čitanja: 4min | sre. 17.07.24. | 19:57

Bili smo više nego ravnopravan protivnik dobar deo prvog poluvremena, kasnije je Svetislav Pešić izmešao karte, a branilac olimpijske krune je dodao gas i slavio ubedljivo

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Abu Dabija)

Bez pobede košarkaška reprezentacija Srbije završava turnir u Abu Dabiju. Uprkos porazima od Australije i SAD, utisak je da je selektor Svetislav Pešić na momente čak i namerno obarao tempo našeg tima, kako bismo ostali na zemlji. Protiv četvorostrukog uzastopnog osvajača olimpijskog zlata leteli smo po parketu Etihad arene 15 minuta, kasnije smo ipak osetili surovu nadmoć prvog favorita za najviše mesto na pobedničkom postolju - 105:79 (28:28, 31:17, 24:13, 22:21).

Izabrane vesti

Nema razloga da budemo nezadovoljni, jer smo imali više od igre tokom uvodnih četvrtinu i po, pre nego što je evidentno opao naš ritam, a i Amerikanci su se raspucali. Jedino što može zaista da brine javnost jeste izostanak Bogdana Bogdanovića drugu utakmicu zaredom. Kapiten je ponovo iz preventivnih razloga bio odsutan, iako se pojavio na ranom zagrevanju sa saigračima. Kasnije je ipak odlučeno da ne ulazi, a u opremi je ostao zbog fotografisanja i predstavljanja ekipa.

Dobra stvar za Srbiju je što se u pogon vratio Ognjen Dobrić, dok je Vanja Marinković takođe igrao uprkos tome što je juče dobio nezgodan udarac u predelu kuka. Obojica su imali svoje uloge u navedenih petnaestak minuta kada smo bili više nego ravnopravan rival Amerikancima i zajedno sa Aleksom Avramovićem i Markom Gudurićem u jednom intervalu namučili su spoljnu liniju protivnika. Stef Kari je bio u svom modu od prvih taktova utakmice i njega je prost bilo nemoguće čuvati. Otvorio je nastup sa dve brze trojke, odnosno čak devet poena za kratko vreme, posle čega ga je na parketu ravnopravno odmenio Entoni Edvards.

Najraspoloženiji u srpskom timu je bio Nikola Jokić sa 16 poena, pratio ga je Aleksa Avramović sa 14, a dvocifreni su bili još Filip Petrušev sa 11 i Ognjen Dobrić sa 10 poena. U redovima SAD, najviše se istakao Stef Kari sa 24 poena i šutom za tri poena 6/9, pratio ga je Bem Adebajo sa 17.

Bilo je mnogo lepo gledati momke u plavim dresovima tokom 15 minuta u kojim su priredili šoutajm gledaocima u Etihad Areni i kraj malih ekrana. Aleksa Avramović je ponovo bio 'napaljen' kao u Manili i već na startu oteo je loptu iz ruku Karija, posle čega je otvorio kontru za Gudurića i lako zakucavanje. Avramović je nastavio da juriša po parketu i ponela ga je ne samo dobra atmosfera, već i želja da se pokaže protiv najboljih na svetu. Pogodio je dve trojke i do kraja prve četvrtine skupio osam poena uz dve asistencije. Već posle 14 minuta utakmice ušao je među dvocifrene.

Pokazalo se na konkretnom slučaju da mogu Amerikanci da imaju koga žele, čak i tandem kakav je Embid - Dejvis, ali Nikolu Jokića malo šta može da zaustavi. Kad je želeo, najbolji košarkaš sveta radio je sve ono što najbolje zna, poentirao iz kontakta, vrteo Embida na 'ringišpilu', ali i delio lopte preko celog terena. Jednu takvu poslao je u ruke Gudurića, koji je razigrao Dobrića za zakucavanje zbog kojeg su svi poskočili u dvorani! Izgledali smo fantastično, goreli u nestvarnim vremenskim uslovima u Abu Dabiju. Ali sve se ubrzo okrenulo na stranu Amerikanaca.

Objektivno je priznati da su individualno mnogo bolji od nas. I to se brzo osetilo na parketu jer, ma koliko da smo dobro rotirali u odbrani i pogađali sa izmenama, Amerikanci ima 12 superzvezda i ma ko da je na parketu, izuzetna je pretnja po koš. Tako smo videli simultanku Stefa Karija sa 18 poena i četiri trojke za samo deset minuta provedenih na parketu u prvom poluvremenu, posle čega je dugo bio na klupi.

Četvrtu trojku je ubacio uz faul Avramovića, posle čega smo primili hitac još od Edvardsa. Bili su to momenti pred kraj poluvremena, kada su Amerikanci uhvatili opasan zalet i otišli na dvocifrenu prednost koju više nisu ispuštali. I ne samo da je nisu ispustili, već su nam udelili packu jer su nas ubedljivo nadigrali. Uz Karija i Edvardsa pojavili su se Dejvis koji je delio blokade i Adebajo koji je pogađao iz drugog plana. Lebron Džejms, Džejson Tejtum i Džoel Embid su veći deo susreta proveli na klupi, da bi asovi Lejkersa, Seltiksa, kao i Kari na kraju dokrajčili Srbiju.

Kako je vreme prolazilo, ekipi Stiva Kera ipak je rastao entuzijazam da pokaže mišiće pred celom dvoranom, ali i svima koji širom planete gledali utakmicu preko malih ekrana. Svaku blokadu, zakucavanje i trojku znali su da prosalve sa mnogo žara. Kada je tokom treće četvrtine shvatio da je utakmica izgubljena za dalje nadigravanje, Svetislav Pešić polako je počeo da povlači gotovo sve nosioce i na teren slao rezerviste da osete utakmicu i veličinu događaja. Nikola Milutinov uz Bogana Bogdanovića nije odigrao ni minut, kao ni Ognjen Jaramaz.

Srbiju po povratku u Beograd čekaju još utakmice protiv Japana i Grčke 21. i 22. jula, u Beogradskoj areni.



tagovi

košarkaška reprezentacija SrbijeNikola Jokićkošarkaška reprezentacija SADFilip PetruševAleksa Avramović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara