Nikola Milenković (©MN Press)
Nikola Milenković (©MN Press)

Vratio se Bleki Stena: Dosta o Engleskoj, hajmo o Sloveniji

Vreme čitanja: 3min | uto. 18.06.24. | 14:44

“Pogrešno bi bilo da trošimo energiju na priču o Engleskoj, jer to smanjuje vreme za pripremu za naredni duel“, kaže Nikola Milenković

Vratio se Bleki. Bilo je trenutaka kad je možda javnost u njega posumnjala, delovalo je da je poput većine reprezentativaca u postmundijalskoj depresiji, pitali su se navijači kako će odoleti napadima engleskih jurišnika, a ispostavilo se da smo dobili Nikolu Milenkovića u najboljem izdanju.

Onakvim kakav je inače u Italiji: siguran u procenama, odvažan u duelima, pažljiv u pasovima... Kad se zna da mu je direktan rivak bio Hari Kejn onda je učinak defanzivca Fjorentine dobio znatno veće ocene nego tokom kvalifikacija za EURO. Kad bi tako nastavio, mogla bi Srbija da se nada da će defanzivnom biti čvrsta i protiv Slovenije, u projektovano presudnom meču za plasman u eliminacionu fazu.

Izabrane vesti

Kako izgleda izbliza rvati se sa napadačem Bajerna i ograničiti ga samo na jedan pokušaj, 26-godišnji štoper komentariše uz osmeh.

Izazovno je igrati protiv napadača koji je postigao više od 50 golova u sezoni, ali ne bih se bavio individualnim učinkom. Timski smo odigrali dobro i drago mi je što je odbrana položila ispit, uprkos primljenom golu. Izlazili smo u visok presing, vraćali se u nisku zonu, bili dobri u bloku, ’ispod’ lopte i odatle pokretali pritisak na protivnika. Na dostojan način smo se borili sa Englezima“, rekao je Milenković, uz napomenu da nije razmenio ni reč sa prvim strelcom Bundeslige, osim da su se pozdravili posle susreta na stadionu Šaleka.

Ako je zaustavio Kejna i ograničio ga na samo jedan pokušaj, a ni to nije bio gol, usled intervencije Predraga Rajkovića, logično bi bilo da Bleki sa ostatkom poslednje linije uštopuje i Benjamina Šeška, kao prvu zvezdu Slovenije i tako olakša put ostatku tima ka zamišljenoj pobedi.

Ima Slovenija sjajne pojedince, poput Šeška. Kompaktna je i opasna iz kontranapada. Budemo li timski odigrali požrtvovano i koncentrisano, uz dosta trčanja, možemo da zaustavimo bilo kog napadača. Bitno nam je da se fokusiramo na ključni duel. Što više budemo pričali o onome što je bilo protiv Engleske skraćujemo vreme za pripremu susreta sa Slovenijom“.

Opšta je ocena da je Srbija na stadionu Šalkea odigrala pristojno. Bolje od očekivanog u odbrani, jer su joj mnogi predviđali rezultatsku katastrofu, a manje od onoga što smo se nadali u napadačkom smislu, pošto stvarno imamo igrače sposobne svima da zaprete. Samo što je ostalo 0:1 i taj rezultat nameće obavezu da se u preostala dva kola osvoje bodovi.

Bili smo u niskoj zoni u prvih 20 minuta. Većim delom drugog poluvremena smo dominirali posedom i igrom. Odigrali smo izvanredno nastavak meča, najviše našom zaslugom. Na mentalnom i fizičkom planu potrebno je da se spremimo drugačije nego za premijeru. Tu će nam pomoći iskustva iz Rusije i Katara. Meč sa Slovenijom će biti teži, izazovniji nego prethodni sa Engleskom“.

Milenković u Fiorentini uglavnom dejstvuje kao centralni defanzivac, u selekciji je mahom bio pozicioniran desno, da bi se u Gelzenkirhenu vratio u sredinu i to mu definitivno prija.

Moderni igrači moraju da budu spremni da dejstvuju u više formacije, čak i na više pozicija u timu. Postoje razlike, ali svako mora da se prilagodi igri bilo da su tri ili četiri defanzivca ispred golmana. Menaju se okolnosti u takvim postavkama, ne bih mogao da vam kažem gde mi više odgovara, ali mi je u redu u sredini“.

Sudar na Alijanc areni biće po svemu drugačiji nego okršaji u Ligi nacija, pre dve godine. U Beogradu smo slavili 4:1, u Ljubljani igrali 2:2, ispustviši ogromnu prednost.

Analizirali smo meč na stadionu Stožice, prvo poluvreme iz juna 2022. je bilo jednog od naših najboljih. U nastavku smo baš pali. Ovo će biti drugačiji meč, pošto je u pitanju takmičenje turnirskog tipa, bez prostora za popravni. Zato je bitan psihološki aspekt. Potrebno je da nametnemo naš stil, odvedemo utakmicu u pravac koji želimo, iskoristimo naše vrline, a njihove mane“, zaključio je Nikola Milenković.


tagovi

Nikola Milenkovićfudbalska reprezentacija SrbijeEURO 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara