TRANSFERI - NEMAČKA: Bajern pogubio konce, Dortmund promenio kurs; Lajpcigov doktorat

Vreme čitanja: 14min | uto. 03.09.24. | 11:51

Leverkuzenov šampionski sastav maltene neokrnjen

Bundesligaši se po starom dobrom običaju nisu rasipali. Svih 18 klubova potrošilo je 601.225.000 evra. U poređenju sa nedodirljivim trošadžijama Englezima (blizu dve i po milijarde) to je maltene sića, a značajno je manje i od Italijana, koji su se zaustavili na 999.800.000. Više para u nove igrače uložili su i klubovi francuske Lige 1 (722.811.587), samo su Španci bili skromniji (555.589.999).

Tradicija je ispoštovana i kada govorimo o najvećim potrošačima u Nemačkoj. Bajern, Dortmund, RB Lajpcig... Više nego obično uložio je Štutgart, koji je bio prinuđen na to, imajući u vidu da je izgubio prvog strelca, najboljeg defanzivca, startnog levog beka. Ovog leta od bundesligaša samo Bohum nije uložio ni centa u obeštećenja.     

Izabrane vesti

BAJERN MINHEN

Imajući u vidu da je izgubio titulu nakon 10 godina, od Bavaraca i njihovog novog sportskog sektora predvođenog Maksom Eberlom više se očekivalo.

Majkl Olis jeste ozbiljno pojačanje, dok Žoao Paljinja tek treba da dokaže da je igrač za veliku scenu, iliti za klub najviših ambicija. Pogotovo imajući u vidu njegove godine. Na njih dvojicu otišlo je preko 100.000.000 evra...

Hiroki Ito najmanje je zvučno ime, ali imajući u vidu njegovu polivalentnost (igra kao štoper, levi bek, po potrebi i zadnji vezni) mogao bi Japanac da se ispostavi kao pun pogodak. Nažalost, pre zvaničnog debija teže se povredio i neće skoro nazad na teren.

Bajern je ponovo doživeo neke neprijatne poraze na tržištu. Maštao o Ronaldu Arauhu iz Barselone kao novom vođi defanzivne linije, a na kraju ostao i bez viđene zamene za Matajasa de Lihta - Leverkuzenovog Džonatana Ta.

Tako je klub iz Minhena u novu sezonu ušao samo sa dvojicom zdravih, pravih štopera: Kimom i Upamekanom?!

Želeo je Eberl ovog leta da pojača i onaj ofanzivniji deo veznog reda. U najuži izbor svrstao trojicu igrača, ovim redom - Ćavi Simons, Dani Olmo, Dezire Due - i na kraju doživeo neuspeh u svim pregovorima. Simons je izabrao da ipak ostane u Lajpcigu, Olmo otišao u Barselonu, a Due u Pari Sen Žermen.

Kada je navala u pitanju zanimljiva je odluka ljudi iz Zebener štrase da ne angažuju klasičnu alternativu za Harija Kejna nakon što je Šupo Motingu istekao ugovor. Vensan Kompani će se, prema nekim najavama, oslanjati na Tomasa Milera kao centralnog napadača...

Ono što je odloženo za jesen i zimu jesu pregovori oko novih ugovora za trojicu veoma važnih igrača - Jozuu Kimiha, Liroja Sanea i Alfonsa Dejvisa. I to predstavlja dodatni problem, jer Bavarci u januaru neće moći u potpunosti da se posvete pijaci i dopuni krnjeg rostera, pošto će im pažnju odvlačiti sasvim realna mogućnost da ostanu bez trilinga čija je tržišna vrednost blizu 200.000.000 evra.

Na kraju izlazni transferi. I ponovo polovičan učinak. Leon Gorecka je ostao mada se Eberl trudio svim silama da ga proda. Takođe, krajem prošle nedelje, Bajern je sve dogovorio sa Al Hilalom oko transfera Kingslija Komana za 65.000.000 evra. Igrač je spustio rampu u poslednji čas, pa tako sada Kompani ima problem sa viškom krilnih igrača. Pored Francuza tu su pomenuti Sane i Olis, te Gnabri, Tel i mlađani Nestori Irankunda.     

DORTMUND, LEVERKUZEN, RB LAJPCIG, ŠTUTGART

Šampionski tim Bajera iz Leverkuzena gotovo da je ostao neokrnjen. Otišao je Odilon Kosunu u Atalantu, međutim on je u drugom delu protekle sezone svakako izgubio mesto startera pod naletom Josipa Stanišića, tako da je zapravo najveći gubitak Ćabija Alonsa povratak Hrvata u Bajern. Pokušao je Verkself da zadrži mladog defanzivca makar na još godinu dana, ali nije uspeo.

Kao zamena za poziciju desnog štopera i beka po potrebi stigao je Nordi Mukijele iz Pari Sen Žermena (pozajmica); konkurencija u veznom redu pojačana je Aleišom Garsijom iz Đirone (18.000.000), na insistiranje Alonsa, dok je transfer Martina Terijea za čak 20.000.000 mala enigma, imajući u vidu da se radi o igraču koji je u silaznoj putanji nakon teške povrede ligamenata kolena.

Ozbiljnu pobedu na tržištu Bajer je izvojevao protiv jednog od najjačih protivnika - Bajerna. Nije dozvolio da mu odvede zamenika kapitena Džonata Ta.  

Kako smo već pomenuli, Štutgart je verovatno najviše izgubio u ovom prelaznom roku. Seru Girasi završio je u Borusiji iz Dortmunda, Valdemar Anton takođe, dok su Hirokija Ita odveli Bavarci u Minhen.  

Na zamenu za Girasija potrošen je 21.000.000. Angožovan je Ermedin Demirović iz Augzburga. Dugo su se na Nekaru borili da otkupe ugovor Deniza Undava, i na kraju uspeli (za 26.700.000), da bi u samom finišu pijace pazarili novopečenog reprezentativca Belgije Amena Al Dahila (22) iz Barnlija za 9.000.000.

Imao je ovog leta Štutgart i nekoliko otkupa (Leveling, Ruo, Stergiju), zatim skupih pozajmica (El Bilal Ture, Frans Krecig, Fabijan Rider), tako da je na kraju potrošio preko 75.000.000, što je apsolutni rekord kluba za jedan prelazni rok.

Pored tandema iz grada Mercedesa (Anton / Girasi) Dortmund je ugrabio Maksimilijana Bajera iz Hofenhajma za blizu 30.000.000 evra. Paskal Gros biće svakako ‘apdejt’ u odnosu sa Saliha Ozdžana (otišao u Volfzburg na zajam), a i od 22-godsišnjeg desnog beka iz Mančester Sitija - Jana Kouta, očekuje se da brzo postane standardan, te da počne da doprinosi.

Odlazak veterana Marka Rojsa i Matsa Humelsa predstavlja neku vrstu restarta na Vestfalenu. Promene su se dogodile i u sportskom sektoru, koji sada vodi Lars Riken, pa su razlike u transfer politici već vidne. Dortmund prethodnih godina nije izdvajao tako veliki novac za iskusne igrače poput Girasija i Antona. To bi moglo da znači i određene novine kada su ambicije u pitanju, jer Milioneri sada neće moći da se ‘izvlače’ na mladost i neiskustvo.

Uostalom, s ovakvim igračima i ovolikim ulaganjima, borba za titulu postaje imperativ.

RB Lajpcig nije potrošio najviše, međutim mnogi će reći da je odradio možda i najbolji prelazni rok ovog leta. Bikovi ne samo da su zaradili preko 40.000.000 evra, nego su i doveli adekvatne zamene za sve igrače koje su prodali. Opširnije o tome imali ste prilike da čitate OVDE.          

AJNTRAHT, VOLFZBURG, HOFENHAJM, MENHENGLADBAH

Klub iz Frankfurta odradio je možda i najbolji prelazni rok u Nemačkoj. Prodajom mladog centralnog defanzivca Vilijana Pača (22) u Pari Sen Žermen za 40.000.000 evra, finansirao je otkup ugovora Uga Ekitikea (22), zatim dovođenje Džana Uzuna (18), jednog od najtalentovanijih turskih igrača, a onda i Kristijana Listeša (19) iz Ferencvaroša, kog nazivaju novim Soboslajem.  

I to nije sve. Robin Koh (27) je zadržan, pošto mu je istekao ugovor sa Lidsom, bez obeštećenja stigao je Mahmud Daud (Brajton), dok su reprezentativci Belgije i Danske, Artur Teat (24) i Rasmus Kristensen (27), pozajmljeni od Rena i Lidsa.

Hofenhajm nije uspeo da zadrži raspucanog, novopečenog reprezentativca Nemačke Maksa Bajera, zbog čega se ‘opkladio’ na Adama Hložeka, koji se nije proslavio otkako je kao češko čudo stigao u Bajer Leverkuzen. U pitanju je daleko najveće ulaganje kluba iz Zinshajma ovog leta i istorijski rekord - 18.000.000 evra!

Aleksander Pras (23) plaćen je Šturmu 9.000.000, Valenten Žandre Lećeu 8.500.000, a Robin Hranač Plzenju 8.000.000.   

Volfzburg je ostao bez stuba odbrane - Maksensa Lakroe, koji je završio u Kristal Palasu za 18.000.000. Na njegovo mesto došao je talentovani Grk iz PAOK-a Konstantinos Kulierakis (nešto preko 11.000.000). Odbrana je jača i za Denisa Vavra iz Kopenhagena...

Veterana Koena Kastelsa (otišao u Saudijsku Arabiju) zameniće 25-godišnji Poljak Kamil Grabara. On je i najveća investicija Vukova ovog leta, pošto je plaćen 13.500.000 evra.

Borusija iz Menhengladbaha ostala je bez jednog od najboljih igrača - Manua Konea (Roma) i čini se da mu pravu zamenu nije pronašla. Navalu je pojačao visoki Tim Klajndinst (Hajdenhajm, 7.000.000), a ofanzivni deo veznog reda Kevin Šteger.   

FRAJBURG, VERDER, UNION BERLIN, MAJNC, AUGZBURG

Frajburg tokom ovog prelaznog roka nije ostao bez važnih igrača. To će u značajnoj meri olakšati početak trenerske karijere Julijanu Šusteru, koji je preuzeo teško breme da nasledi legendarnog Kristijana Štrajha.

Ukoliko se uklopi, Eren Dingdži (22) biće vrhunsko pojačanje. A plaćen je svega 5.000.000 evra. U pitanju je krilo čija je tržišna vrednost više nego duplo veća. I tek bi trebalo da skače... Patrik Osterhage pojačaće konkurenciju u veznom redu, a nije mala stvar ni to što je osiguran ostanak Maksa Filipa.

Verder je najviše potrošio na otkup ugovora Skelija Alvera iz Liona (4.750.000), za centarfora Keke Topa iz Šalkea plaćeno je 2.000.000, međutim najveću pažnju treba obratiti na momka što je stigao bez obeštećenja. U pitanju je Marko Gril, levo krilo bečkog Rapida. Prošle sezone dao je 21 i namestio 12 golova.

Union Berlin zacrtao je za ovo leto da mora da se reši određenog broja skupih igrača, dovedenih za Ligu šampiona. I to je u dobroj meri uspeo. Otišli su Robin Gosens, Aisa Lajduni, Aleks Kral... Bila je ideja da i Kevin Foland bude prodat. Povreda je učinila svoje...

Union se za svoje standarde prilično isprsio plativši 5.000.000 Dortmundu za mladog levog beka Toma Rotea (19). On će odmeniti Gosensa. Godinu dana stariji Leopold Kverfeld plaćen je Rapidu iz Beča 3.000.000.

Ukoliko bi pronašao nekadašnju formu, kao pun pogodak pokazaće se dovođenje Lasla Beneša (26) iz Hamburgera, a za nas će biti zanimljivo da vidimo da li će srpski napadač Andrej Ilić izboriti minutažu u Bundesligi.

Majnc s vremena na vreme ume da napravi ogroman izlazni transfer. Ovoga puta čak je oborio klupski rekord. Brajana Grudu (20) prodao je Brajtonu za preko 30.000.000 evra! Ipak, rasipništva nije bilo. Najviše je izdvojeno za 25-godišnjeg Korejca Hon Hjuna Soka iz Genta (4.000.000), ofanzivnog vezistu, no možda i više očekuje se od Bajernove dece - Arminda Ziba (21) i Hrvata Gabrijela Vidovića (20), koji su stigli na zajam.

Ozbiljan neuspeh Majnca predstavlja to što su mu propali pregovori oko novog ugovora sa Leandrom Bareirom (24 godine, tržišna vrednost 17.000.000), pa je ovaj kao slobodan igrač otišao u Benfiku.   

Augzburg definitivno spada u one klubove koji su nakon ovog prelaznog roka slabiji i to bi moglo da ih odvede u borbu za opstanak. Pored pomenutog Demirovića, ozbiljan gubitak predstavlja transfer mladog Arnea Engelsa (20) u Seltik za 11.000.000 evra. Pitanje je i da li je Kevin Šloterbek adekvatna zamena za solidnog štopera kakav je Feliks Udokai (Bešiktaš, pozajmica).   

HAJDENHAJM, BOHUM, SANKT PAULI, HOLŠTAJN KIL

Novajlije Sankt Pauli i Holštajn Kil kombinovano su potrošili 5.000.000 evra, uglavnom na malo poznate igrače. Ovo je takođe uobičajeno za nemačke prilike. Nema velikih ulaganja - ko se snađe sa postojećim kadrom, snašao se. Ko se ne snađe ekspresno ide nazad u Cvajtu.

Ovom tandemu možemo da pridodamo i Bohum, koji je opstanak obezbedio kroz baraž, međutim usled finansijske stabilizacije na Rur stadionu odlučili su da dovode samo slobodne igrače. Najjače ime je nekada veliki talenat AZ Alkmara Majron Boadu (pozajmljen od Monaka). Angažovan je i iskusni golman Timo Horn, Dani de Vit, Jakov Medić iz Ajaksa, takođe na zajam...

Neće biti lako sve to uklopiti, pogotovo što je Bohum ostao bez petorice veoma važnih igrača. Otišli su gorepomenuti Patrik Osterhage, Takuma Asano, Danilo Soareš, Kristofer Antvi Ađej i pre svih (ili bolje reći najbolji od svih) Kevin Šteger.

Da ima podosta do ulaganja, govori tabela Bundeslige (ali i utisak) nakon uvodnih 180 minuta nove sezone. Kil, Sankt Pauli i Bohum jedini su klubovi bez bodova. Pauli i Bohum čak ni gol nisu postigli.

E sad, da nije baš sve u novcu pokazuje slučaj Hajdenhajma i njegovog sada već kultnog trenera Franka Šmita. Kada su ušli u elitu po prvi put u istoriji prošlog leta, pazarali su za 2.300.000. I ne samo da su opstali, nego su se dokopali Evrope. Ovoga puta nešto bogatiji ‘zembilj’, ali ponovo uz ozbiljnu finansijsku samokontrolu. Najskuplje je plaćen Niklas Dorš (26), nekadašnji omladinac Bajerna - 3.500.000 evra.

Biće zanimljivo videti kako će Hajdenhajm završiti bez dvojice najboljih igrača iz protekle sezone: Jan Niklasa Bestea (Benfika) i Tima Klajndinsta (Menhengladbah). Ako je suditi po startu, neće se njihov odlazak značajno osetiti. 

PREGLED NAJVAŽNIJIH TRANSFERA BUNDESLIGE

BAJER LEVERKUZEN

DOŠLI: Martin Terije (Ren, 20.000.000), Aleiš Garsija (Đirona, 18.000.000), Žanuel Belosjan (Ren, 15.000.000), Nordi Mukiele (PSŽ, pozajmica)

OTIŠLI: Adam Hložek (Hofenhajm, 18.000.000), Sardar Azmun (Šabab Al Ahli, 5.000.000), Patrik Penc (Brendbi, 2.550.000), Odilon Kosunu (Atalanta, pozajmica, 5.000.000), Noa Embamba (Fortuna Diseldorf, pozajmica), Gustavo Puerta (Hal Siti, pozajmica), Timoti Fosu Mensa (istekao ugovor), Josip Stanišić, Borha Iglesijas (istekle pozajmice)

ŠTUTGART

DOŠLI: Ermedin Demirović (Augzburg, 21.000.000), Amen Al Dahil (Barnli, 9.000.000), Džef Šabo (Keln, 4.000.000), Ramon Hendriks (Fajenord, 1.000.000), El Bilal Ture (Atalanta, pozajmica, 2.500.000), Fabijan Rider (Ren, pozajmica, 800.000), Frans Krecig (Bajern, pozajmica), Janik Kajtel (Frajburg, besplatan transfer), Nik Voltemade (Verder, besplatan transfer), Džastin Dil (Keln, besplatan transfer)

OTIŠLI: Hiroki Ito (Bajern, 23.500.000), Valdemar Anton (Borusija Dortmund, 22.500.000), Seru Girasi (Borusija Dortmund, 18.000.000), Žil Dias (Famalikao, 920.000), Matej Maglica (800.000), Čon Vu Jon (Union Berlin, pozajmica, 700.000), Roberto Masimo (Grojter Firt, besplatan transfer), Genki Haraguči (istekao ugovor)

BAJERN MINHEN

DOŠLI: Majkl Olis (Kristal Palas, 53.000.000), Žoao Paljinja (Fulam, 51.000.000), Hiroki Ito (Štutgart, 23.500.000)

OTIŠLI: Matajs De Liht (Mančester Junajted, 45.000.000), Nusair Mazraui (Mančester Junajted, 15.000.000), Malik Tilman (PSV, 12.000.000), Frans Krecig (Štutgart, pozajmica, 500.000), Brajan Saragosa (Osasuna, pozajmica, 250.000), Erik-Maksim Šupo Moting, Buna Sar (istekli ugovori)

BORUSIJA DORTMUND

DOŠLI: Maksimilijan Bajer (Hofenhajm, 28.500.000), Valdemar Anton (Štutgart, 22.500.000), Seru Girasi (Štutgart, 18.000.000), Paskal Gros (Brajton, 7.000.000), Jan Kouto (Mančester Siti, pozajmica, 4.000.000)

OTIŠLI: Niklas Filkrug (Vest Hem, 27.000.000), Tom Rote (Union Berlin, 5.000.000), Salih Ozdžan (Volfsburg, pozajmica), Jusufa Mukoko (Nica, pozajmica), Sebastijan Ale (Leganes, pozajmica), Marko Rojs (LA Galaksi, besplatan transfer), Marius Volf (Augzburg, besplatan transfer), Mateu Morej (Maljorka, besplatan transfer) Mats Humels (istekao ugovor), Džejdon Sančo, Jan Matsen (istekle pozajmice)

RB LAJPCIG

DOŠLI: Antonio Nusa (Briž, 21.000.000), Lutsharel Gertejda (Fajenord, 20.000.000), Marten Vandevort (Genk, 10.000.000), Asan Uedraogo (Šalke, 10.000.000), Artur Vermeren (Atletiko Madrid, pozajmica, 3.000.000), Andre Silva (istekla pozajmica)

OTIŠLI: Dani Olmo (Barselona, 55.000.000), Mohamed Simakan (Al Nasr, 45.000.000), Anhelinjo (Roma, 5.200.000), Hugo Novoa (Alaves, 1.500.000), Janis Blasvih (Salcburg, pozajmica, 1.000.000), Ilaiš Moriba (Selta, pozajmica), Kristofer Lenc (istekao ugovor)

AJNTRAHT FRANKFURT

DOŠLI: Džan Uzun (Nirnberg, 11.000.000), Kristijan Listeš (Ferencvaroš, 4.500.000), Oskar Hejlun (Kopenhagen, 1.350.000), Artut Teat (Ren, pozajmica), Rasmus Kristensen (Lids, pozajmica), Mahmud Daud (besplatan transfer)

OTIŠLI: Vilijan Pačo (PSŽ, 40.000.000), Filip Maks (Panatinaikos, 1.000.000), Aurelio Buta (Rems, pozajmica), Doni Van de Bek, Saša Kalajdžić (istekle pozajmice), Sebastijan Rode, Makoto Hasebe (završili karijere)

HOFENHAJM

DOŠLI: Adam Hložek (Bajer Leverkuzen, 18.000.000), Aleksander Pras (Šturm, 9.500.000), Valenten Žandre (Leće, 8.500.000), Robin Hranač (Viktoria Plzenj, 8.000.000), Erendžan Jardimdži (Ejupspor, 4.000.000), Haris Tabaković (Herta, 3.000.000), Jakob Brun Larsen, Atila Salaj, Diadi Samaseku (istekle pozajmice)

OTIŠLI: Maksimilijan Bajer (Borusija Dortmund, 28.500.000), Julijan Justvan (Nirnberg, 1.000.000), Erendžan Jardimdži (Šturm, pozajmica), Robert Skov, Džon Bruks, Kasin Adams (istekli ugovori), Vaut Vehorst (istekla pozajmica)

HAJDENHAJM

DOŠLI: Niklas Dorš (Augzburg, 3.500.000), Mikel Kaufman (Union Berlin, 1.250.000), Zirlord Konte (Paderborn, 700.000), Leo Šienca (Ulm, 600.000), Paul Vaner (Bajern, pozajmica), Maksimilijan Breunig (Frajburg, besplatan transfer), Matijas Honsak (Darmštat, besplatan transfer)

OTIŠLI: Jan Niklas Beste (Benfika, 8.000.000), Tim Klajndinst (Borusija Menhengladbah, 7.000.000), Kevin Sesa (Herta, besplatan transfer), Nikola Dovedan (Karagumruk, besplatan transfer)

VERDER BREMEN

DOŠLI: Keke Top (Šalke, 2.000.000), Derek Ken (Galatasaran, pozajmica), Marko Gril (Rapid Beč, besplatan transfer)

OTIŠLI: Eren Dinkdži (Frajburg, 5.000.000), David Kovnacki (Fortuna Diseldorf, pozajmica), Nik Voltemade (Štutgart, besplatan transfer), Jirži Pavlenka (istekao ugovor), Kristijan Gros (završio karijeru)

FRAJBURG

DOŠLI: Eren Dinkdži (Verder Bremen, 5.000.000), Patrik Osterhage (Bohum, 4.800.000), Janik Hut (Paderborn, besplatan transfer)

OTIŠLI: Ugo Sike (Briž, 3.000.000), Keven Šloterbek (Augzburg, 2.500.000), Robert Vagner (Sankt Pauli, pozajmica, 200.000), Janik Kajtel (Štutgart, besplatan transfer)

AUGZBURG

DOŠLI: Samuel Esende (Vizela, 4.000.000), Keven Šloterbek (Frajburg, 2.500.000), Nediljko Labrović (Rijeka, 2.500.000), Stiv Munije (Brest, besplatan transfer), Marius Volf (Borusija Dortmund, besplatan transfer), Dimitrios Janulis (Norič, besplatan transfer)

OTIŠLI: Ermedin Demirović (Štutgart, 21.000.000), Arne Engels (Seltik, 11.000.000), Niklas Dorš (Hajdenhajm, 3.500.000), Sven Mihel (Paderborn, 300.000), Feliks Udokai (Bešiktaš, pozajmica, 500.000), Dion Drena Beljo (Rapid Beč, pozajmica, 300.000), Patrik Fajfer (Jang Bojs, pozajmica), David Čolina (Vejle, pozajmica), Jago (Baija, besplatan transfer), Kevin Embabu, Pep Biel (istekle pozajmice), Tomaš Koubek (istekao ugovor)

VOLFZBURG

DOŠLI: Kamil Grabara (Kopenhagen, 13.500.000), Konstantinos Kulierakis (PAOK, 11.750.000), Mohamed Amura (Union Sen Žiloaz, pozajmica, 3.000.000), Marius Miler (Šalke, 1.500.000), Denis Vavro (Kopenhagen, pozajmica, 750.000), Salih Ozdžan (Borusija Dortmund, pozajmica), Bence Dardai (Herta, besplatan transfer)

OTIŠLI: Maksens Lakroa (Kristal Palas, 18.000.000), Vaclav Černi (Rendžers, pozajmica, 1.500.000), Bartol Franjić (Šahtjor Donjetsk, pozajmica), Koen Kastels (Al Kadisija, besplatan transfer), Luka Valdšmit (Keln, besplatan transfer)

MAJNC

DOŠLI: Hjun Sok Hon (Gent, 4.500.000), Kaišu Sano (Kašima, 2.500.000), Nikolas Feračnig (Volfzberger, 800.000), Armindo Zib (Bajern, pozajmica), Gabriel Vidović (Bajern, pozajmica)

OTIŠLI: Brajan Gruda (Brajton, 31.500.000), Delano Burgzorg (Mildzbro, 2.750.000), Marko Rihter (Hamburger, pozajmica, 300.000), Ludovik Ažork (Brest, pozajmica), Anvar El Gazi (Kardif, besplatan transfer), Leandro Bareiro (Benfika, besplatan transfer), Džošua Gilavogi (istekao ugovor)

BORUSIJA MENHENGLADBAH

DOŠLI: Tim Klajndinst (Hajdenhajm, 7.000.000), Filip Zander (Holštajn Kil, 1.000.000), Kevin Šteger (Bohum, besplatan transfer)

OTIŠLI: Manu Kone (Roma, pozajmica), Maksimilijan Veber, Žordan Sibačo (istekle pozajmice), Kristof Kramer, Mamadu Dukure (istekli ugovori), Patrik Herman, Toni Jančke (završili karijere)

UNION BERLIN

DOŠLI: Tom Rote (Borusija Dortmund, 5.000.000), Laslo Beneš (Hamburger, 3.000.000), Leopold Kverfeld (Rapid Beč, 3.000.000), Čon Vu Jon (Štutgart, pozajmica, 700.000), Andrej Ilić (Lil, pozajmica)

OTIŠLI: Aisa Lajduni (Al-Vakra, 4.500.000), Morten Torzbi (Đenova, 4.000.000), Mikel Kaufman (Hajdenhajm, 1.250.000), Robin Gosens (Fjorentina, pozajmica, 500.000), Aleks Kral (Espanjol, pozajmica), Robin Knohe (Nirnberg, besplatan transfer)

BOHUM

DOŠLI: Majron Boadu (Monako, pozajmica), Jakov Medić (Ajaks, pozajmica), Aliju Balde (Nica, pozajmica), Ibrahima Sisoko (Strazbur, besplatan transfer), Dani de Vit (AZ Alkmar, besplatan transfer), Timo Horn (Salcburg, besplatan transfer), Patrik Dreves (Karlsrue, besplatan transfer), Kodži Mijoši (Birmingem, ?)

OTIŠLI: Patrik Osterhage (Frajburg, 4.800.000), Kevin Šteger (Borusija Menhengladbah, besplatan transfer), Takuma Asano (Maljorka, besplatan transfer), Danilo Soareš (Nirnberg, besplatan transfer), Kristofer Antvi Ađej (Šalke, besplatan transfer), Gonsalo Pasiensija, Keven Šloterbek (istekle pozajmice), Filip Ferster (istekao ugovor), Žordi Osei Tutu (Bolton, ?)

SANKT PAULI

DOŠLI: Fin Stivens (Brentford, 600.000), Morgan Gilavogi (Lans, pozajmica, 500.000), Robert Vagner (Frajburg, pozajmica, 200.000)

OTIŠLI: Erik da Silva Moreira (Notingem Forest, 1.500.000), Marcel Hartel (Sent Luis, besplatan transfer)

HOLŠTAJN KIL

DOŠLI: Armin Gigović (Rostov, 1.800.000), Magnus Knudsen (Rostov, 1.000.000), Maks Gešvil (Sandhauzen, 200.000), Timoteuš Puhač (Union Berlin, ?)

OTIŠLI: Filip Zander (Borusija Menhengladbah, 1.000.000), Tom Rote (istekla pozajmica)


tagovi

Letnji prelazni rok 2024

Obaveštavaj me

Bajern
Dortmund

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara