(©Reuters)
(©Reuters)

Realove ruševine ili nešto što Zidan može da reši?

Vreme čitanja: 4min | pon. 09.11.20. | 09:52

Legendarni as nikada se nije susretao s ovako lošim brojkama otkako je postao trener...

Drmaju se temelji koje je Zinedin Zidan postavio u prvom mandatu. Prošlosezonska titula zamaskirala je probleme koji očito nisu mali, dok u novoj kao da svaka sledeća utakmica otkriva neki novi feler. Kada ste trener najvećeg kluba na svetu stare zasluge ne postoje. S prvim neuspesima sve se briše, svi trofeji i sve velike stvari i zato se u Madridu ponovo pokreće pitanje statusa jednog od najtrofejnijih trenera u istoriji kluba.

Uzrok: Real Madrid već dugo ne igra onako kako se od njega očekuje. To je ona stara priča da na Bernabeu nije dovoljno samo osvajati trofeje, morate ih osvajati sa stilom i svakim danim opravdavati epitet "kraljevski".

Izabrane vesti

Povod: Sinoćnji debakl na Mestalji i teških 1:4 u sudaru sa posrnulom Valensijom, koja do sinoć mesec dana nikoga nije pobedila.

Zaključno s tim porazom Real Madrid je vezao sedam utakmica na kojima prima makar po jedan gol. Da od nekog tima prima četiri - a da to nije Barselona - nije mu se dogodilo punih pet godina, kada ga je Atletiko tukao u gradskom derbiju sa 4:0. I sve to posle trijumfa nad Barsom u derbiju i Interom u Ligi šampiona, koji su nagoveštavali stabilizaciju i uzlaznu putanju. Bolni poraz od Valensije vratio je Madriđane nekoliko koraka unazad i podebljao neke loše brojke. Odnosno najgore otkako je Zidan seo na klupu Reala.

"Ove sezone nema ni odbrane ni napada. I mada je nekako izneo teške utakmice sa Barselonom i Interom, stvarnost je nešto sasvim drugo - ukupan rezultat je veoma zabrinjavajući", stoji u tekstu madridske Marke koja nema razumevanja za ovakva izdanja Kraljevića. "Real nije lider niti u La ligi, niti u Ligi šampiona. To pokazuje da nešto nije u redu".

I baš tako. Zidan je u prvom mandatu loša izdanja u šampionatu "maskirao" neverovatnim uspesima u Evropi. Real za titulom čezne samo kad je nema nekoliko godina ili kada mu se Barsa približi po ukupnom broju trofeja. Dolazak do te "obavezne" titule stilski nije toliko važan, a onda se sve vraća u "normalu" - traži se i rezultat i lepota. Ove sezone, konstatuje Marka, nema ni jednog ni drugog. I pritom, u ligi četvrto mesto, u Ligi šampiona treće. U najkraćem - neprihvatljivo.


Počnimo od odbrane. Real je poslednju krunu u Španiji osvojio zahvaljujući defanzivnoj snazi. Primio je samo 25 golova u 38 utakmica, manje čak i od Čolovog Atletika. A Tibo Kurtoa vratio je trofej Zamora na Santijago Bernabeu gde ga nije bilo od 2008, kada ga je poslednji uzeo Iker Kasiljas?! Od te čelične odbrane nije ostalo ništa. Real u proseku sada prima više od gola po utakmici u Španiji, Inter i Menhengladbah dali su mu po dva, Šahtjor čak tri. Kad se crta podvuče to je 1,45 primljenih pogodaka od starta sezone, iliti najslabiji učinak u obe Zidanove ere.

I na sve to Kurtoa je bio briljantan na skoro svakoj od prvih 11 utakmica sezone, spasivši još nekoliko sigurnih golova. Biće dovoljno pomenuti samo da sinoć isključivo zbog njega nije pukla petarda na Mestalji...

Pa kad nema valjane odbrane na koju se Zizu oslanjao, onda sigurno u navali sve fercera? E pa nije baš tako. Real teško stvara šanse i još teže postiže golove. Zahvaljujući goleadi protiv Ueske prosek se popeo na 1,91 pogodak po meču, a to je čak manje od brojki iz prošle sezone, kada je, podvucimo, akcenat bio na defanzivi i kada se zameralo zbog premalog broja udaraca ka golu rivala.

"Karim Benzema ponovo je jedini igrač na čije golove Real može sigurno da računa. Postigao ih je šest i prvi je strelac. Da bismo došli do drugog i trećeg strelca moramo duboko da zaronimo u listu La lige. Fede Valverde i Vinisijus postigli su po tri. Jović, Marijano, Isko... Svi su na nuli", analizira dalje Marka. "Madrid se dugi niz godina oslanjao na ubitačan napad. Sada, kada ga više nema, pobegao je u okrilje odbrane. A ove sezone nema ni jedno ni drugo. To je razlog zašto Zinedin Zidan potpisuje svoj najslabiji učinak kao trener"...


Govoreći konkretno, kroz brojke, to bi izgledalo ovako: u prvom mandatu francuski stručnjak pobedio je u skoro 70% utakmica. Prošle sezone ta brojka bila je značajno lošija, ali i dalje vrlo pristojna - nešto preko 60%, da bi se sada svukla na svega 54 procenta.

"Prošle godine Real nije bio dobar u Kupu kralja i Ligi šampiona. Ove nije dobar ni u La ligi. Već je izgubio dve utakmice (Kadiz i Valensija), četvrti je na tabeli, a u Ligi šampiona ne nalazi se na poziciji koja vodi dalje. Ni rezultata, ni igre", podvlači na kraju Marka.

Otvoreno priznanje krivice neće mnogo pomoći Zidanu ukoliko se Real ne vrati trijumfalno sa Madrigala. Tamo gde Madriđani nisu dobili u poslednje tri posete i gde imaju samo tri pobede u poslednjih deset godina.

"Nema izgovora za mene. Ne mislim da je Valensija bila taktički bolja, ali ja sam krivac jer nisam pronašao rešenja".

Kraljevski klub očekuje paklen raspored do polovine decembra. Otuda bi ova reprezentativna pauza mogla dobro da dođe za punjenje baterija i novi pokušaj stabilizacije. Jer posle Viljareala slede Inter, pa Alaves, Šahtjor i Sevilja. Kod kuće samo Alaves... A onda verovatno meč odluke u Ligi šampiona sa Menhengladbahom i gradski derbi sa Atletikom.

Dani odluke su pred Zidanom.

I ključno pitanje: Da li su ovo Realove ruševine ili samo kriza koju Zizu može da reši?


tagovi

Zinedin Zidan

Obaveštavaj me

Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara