Saša Vezenkov (MN PRESS)
Saša Vezenkov (MN PRESS)

Vezenkov proglašen za najboljeg igrača van NBA lige

Vreme čitanja: 3min | uto. 08.10.24. | 22:29

Na listi se nalazi i Boban Marjanović

Sada već tradicionalno, generalni menadžeri NBA lige pred početak sezone odgovaraju na 50 različitih pitanja, a ljubiteljima košarke iz Evrope uglavnom je interesantno da čuju šta stručnjacni „preko bare“ misle o Evroligi i generalno košarci koja se igra van Sjedinjenih Američkih Država.

Jedno pitanje bilo je po meri tih navijača, a odnosilo se na to ko je najbolji košarkaš koji trenutno ne nastupa u NBA ligi. Kako se i očekivalo, listu predvodi Saša Vezenkov iz Olimpijakosa sa 30 odsto glasova. Bugarin se ovog leta vratio u evropsku košarku nakon što je prošlu sezonu proveo u Sakramento Kingsima, a na kratko je bio član i Toronto Reptorsa.

Izabrane vesti

Moguće da je Vezenkov jednostavno najsvežije ime koje je napustilo NBA , pošto njega sa 23 odsto prati Nikola Mirotić, član milanske Olimpije. Španski košarkaš je u Barselonu pristigao još 2019. godine i to nakon što je pet sezona proveo u najjačoj ligi sveta igrajući za Čikago Bulse, Nju Orleans Pelikanse i Milvoki Bakse. Kada je došao u Kataloniju očekivalo se da vodi taj klub do titule u Evroligi, ali mu ti nije pošlo za rukom, te je prošlog leta prešao u redove Armanije, i to nakon što je maltene sve dogovorio sa Partizan Mozzart Betom.

Treći na listi je Edi Tavares, gorostasni centar Real Madrida koji je produžio ugovor sa tim klubom na još pet godina. Jasno je da on sa svojih 2,21m ne može fluidno da se kreće i odgovori na sve zadatke NBA lige, ali je evidentno da generalni menadžeri vide i prate njegovu dominaciju u Evroligi. Od ranije je poznato da bi Tavares voleo još jednom da se oproba u Americi, ali pošto ima 32 godine čini se da je taj voz prošao...

Četvrti na spisku je Nolan Traore, talentovani 18-godišnjak iz Francuske od koga se očekuje da bude jedan od bolje pozicioniranih pikova na draftu 2025. On trenutno nastupa za Sent Kventan u Franuskoj i prosečno beleži 10,7 poena uz 5,7 asistencija.

Iza njega nalaze se Džanan Musa i Džedi Osman. Prvi je već nekoliko godina u Evropi i izrastao je u jednog od deset najboljih igrača u ligi, dok je Osman letošnja akvizicija Panatinaikosa, a prethodno je od 2017. godine igrao za Klivlend Kavalirse i prošle sezone za San Antonio Sparse.

Glasove su dobili još i Boban Marjanović, koji je se posle devet godina vratio u Evroligu i Armel Traore, još jedan biser iz Francuske.

Čini se da bi u godinama pred nama čelnici NBA franšiza mogli još više pažnje da obrate na košarku koja se igra van SAD-a, budući da Evropa i Afrika polako po kvalitetu stižu Ameriku, a to smo i videli na Olimpijskim igrama, kada „drim tim“ sastavljen isključivo od velikih zvezda NBA lige nije bio baš toliko dominantan tokom turnira, posebno u polufinalu protiv Srbije koja je propisno namučila pulene Stiva Kera.


tagovi

Saša VezenkovNikola MirotićValter TavaresDžanan MusaBoban MarjanovićDžedi Osman

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara