Lasana Dijara (©AFP)
Lasana Dijara (©AFP)

Posle Bosmana – Dijara: Fifa protiv zakona EU! Presuda koja menja fudbal i ukida obeštećenja?

Vreme čitanja: 3min | pet. 04.10.24. | 12:35

Šta ovo znači za budućnost fudbala? Teško je sada reći...

Fifina pravila o transfer igračima suprotna su sa zakonima Evropske unije, presudio je danas Evropski sud u Luksemburgu u slučaju Lasane Dijare i tako otvorio debatu o tome smeju li klubovi uopšte da potražuju novac od obeštećanja kada prodaju igrače.

Konačni odgovor nećemo dobiti skoro, posebno zato što presudu najviše sudske instance u Evropi tek treba u konkretnom slučaju da potvrdi i sud u belgijskom Monsu. Jer tu je Dijara tužio i Fifu i Fudbalski savez Belgije kada su mu naložili da plati 10.500.000 evra zbog “jednostranog” raskida ugovora sa moskovskom Lokomotivom, još davne 2014. godine.

Izabrane vesti

Doduše, nije to baš bilo tako jednostrano, jer Lokomotiva je posle prve sezone u četvorogodišnjem Dijarinom ugovoru zahtevala da on pristane na smanjenje plate. On je odbio, čak i da trenira, Lokomotiva ga je otpustila, ali mu je ukrala godinu dana života.

Jer Dijaru je tada htela da uzme belgijska Šarlroa, ali samo pod uslovom da joj Fifa garantuje da neće kasnije morati da plaća nekakve penale Lokomotivi. Fifa joj tu garanciju nije dala, pa se ni drugi klubovi nisu usuđivali da ga dovedu – a pominjali su se Seltik, Inter, Njukasl, Vest Hem i Kvins Park Rendžers – sve dok ga godinu kasnije nije uzeo Olimpik Marselj. Tek sledeće, 2016. godine, Fifa je naredila Dijari da lično isplati 10.500.000 evra i on je tu naravno zapao u velike finansijske probleme.

Skoro punu deceniju kasnije, Evropski sud kaže da Fifini propisi prkose pravilima Unije o slobodnom kretanju. Da uprostimo, ako pekar, novinar, advokat ili bilo ko drugi može da, kad dobije ponudu iz bogatije firme, da otkaz i ode za većom platom, zašto to ne može i fudbaler?

Svi koji vole fudbal znaju odgovor: zato što mnogi klubovi žive od transfera i zato što bi finansijski propali kada ne bi uzimali pare od obeštećenja. U tom slučaju, i plate igrača bi bile manje? To su već teorijske spekulacije i jasno je da u ovom trenutku niko ne bi mogao da sa sigurnošću predvidi kako bi izgledao fudbal bez transfera.

No, svi se sada plaše posledica, mada treba istaći: u konkretnom sporu Dijare protiv Fife i belgijskog Saveza odlučivaće sud u Monsu. Ovaj u Luksemburgu samo je dao preporuke, mada obavezujuće.

Sporna pravila su takva da ometaju slobodu kretanja profesionalnih fudbalera koji žele da se razvijaju tako što će otići da rade za novi klub”, navodi se u presudi.

Jer Fifina pravila jasno kažu: ako igrač bez opravdanog razloga raskine ugovor i on i njegov eventualni novi poslodavac su dužni da isplate nadoknadu bivšem klubu. I to obično bude svaka plata do isteka ugovora.

Ta pravila nameću značajni pravni i potpuno nepredvidivi, a veoma visoki finansijski rizik, te ogroman sportski. i za igrača i za klub koji želi da ga zaposli”, dodaje se.

Sud priznaje da su pravila Fife osmišljena kako bi osigurala određeni nivo stabilnosti u sastavima fudbalskih timova, ali ističe i da u brojnim elementima prevazilaze ono što je “neophodno u težnji za takvim ciljem”. Tako se ocenjuje i da ceo sistem – u kome igrač može da promeni sredinu samo ako se dva kluba dogovore – podseća na ono kad se veliki poslodavci dogovore da jedni drugima ne otimaju radnike. A kako je to loše po radnike u mnogim zemljama, a i u Evropskoj uniji, sudski je kažnjivo.


tagovi

FIFALasana Dijara

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara