Obradović i Lundberg (© Star sport)
Obradović i Lundberg (© Star sport)

Traže se lider i hladne glave: Karlik shvatio šta je Evroliga, Lundberg opasniji sa manje driblinga

Vreme čitanja: 4min | pet. 04.10.24. | 08:19

Partizan Mozzart Bet otvorio je sezonu Evrolige porazom u Vitoriji, treću godinu zaredom, ali ovaj novi tim ima još mnogo prostora da napreduje, posebno ako iskoči lider, a kandidata je mnogo

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Vitorije)

Jedna stvar ne može da se ospori novom timu Željka Obradovića na startu sezone - želja i htenje na parketu. Ipak, kada je Evroliga u pitanju, ponovo je sve počelo porazom i to u Vitoriji gde crno-beli tradicionalno loše prolaze. Pamtiće se i činjenica da je Partizan Mozzart Bet izgledao bolje od protivnika u većem delu susreta u Španiji, ali ono zbog čega su mnogi čupali kosu prošle sezone se dogodilo i sinoć u Vitoriji. Slaba četvrta četvrtina, loše odluke i prokockana idealna prilika da se slavi. Falio je jedan jasan lider koji će doneti prave odluke, na sreću po Željka Obradovića i sve navijače Partizana, dobrih kandidata ima uprkos porazu.

Izabrane vesti

"U nekim situacijama u kontri smo morali da odigramo hladnije glave, da stanemo", bila je poenta analize meča Željka Obradovića koji je generalno bio zadovoljan izdanjem tima.

Zaista jeste bilo nekoliko momaka koji su zaslužili pohvale. Tajrik Džons i Brendon Dejvis su izgledali odlično na parketu u tandemu. Uostalom, bili su najefikasniji sa 23, odnosno 20 poena. Ono što je falilo su čvršći živci i hladnija glava jer se tim Partizana pomalo izgubio u drugom poluvremenu kada je Baskonija krenula da pogađa iz nekih nemogućih situacija sa istekom napada.

Tada je Vanja Marinković pokušao da preuzme odgovornost na sebe kako bi se ekipa iskobeljala, a posle meča je bio i više nego samokritičan.

"Jeftine greške smo pravili na šest razlike, ja prvi. Umesto da igramo sa strpljenjem, pametnije i da tih šest do osam razlike imamo u svojim rukama, mi smo 'izdivljali', počev od mene. Jeftin poraz, jeftine greške. Sreća pa je prvo kolo, pa možemo da učimo iz toga”, istakao je Marinković.

Ono što Vanja nije pomenuo, a bilo je i više nego evidentno, jeste da je upravo on bio jedan od najaktivnijih igrača crno-belih kako na parketu, tako i na klupi gde je neprestano gestikulirao i savetovao igrače kako da reše pojedine situacije. Pre svega je pokušao da pomogne Karliku Džonsu koji je svakako jedan od kandidata da preuzme lidersku palicu. Reprezentativac Južnog Sudana ima nesporan kvalitet, pokazao je i u Španiji da poseduje kreativnost da na malom prostoru prevari čuvara, ali isto tako je bilo evidentno da se prvi put susreće sa nečim što se zove - intenzitet Evrolige.

U nekim momentima Baskonija je uspela da ga 'pojede' na parketu pa je zbog toga meč završio sa četiri poena. Već pomenuti Brendon Dejvis je takođe imao momente kada je pokušavao sam da rešava, pomalo brzopleto je ispaljivao dalekometne hice koji ipak nisu ušli tokom drugog poluvremena, kada je Baskonija preokretala rezultat.

Bilo je igrača sinoć u crno-belom koji su pokazali da lopta može da ide u njihove ruke kada ozbiljno zagusti. Pre svega Ife Lundberg koji je prošle sezone ozbiljno nervirao navijače Partizan Mozzart Beta kada je nosio dres Virtusa iz Bolonje, a sinoć je u Vitoriji pokušao hladnokrvnim šutevima da spreči poraz. Ovoga puta nije uspeo, ali je bio svestan da postoji veliki prostor za napredak ovog tima.

"Uvek je teško na početku kada si na gostovanju. Mi i dalje gradimo novi tim, ali nema izgovora za poraz, morali smo bolje da odigramo", rekao je Lundberg za Mozzart Sport posle utakmice.

Ono što je prethodnih sezona radio Kevin Panter, sada je pokušao Ife Lundberg, ali u dosta drugačijem stilu. Sadašnji bek Partizana sve svoje poene postiže sa znatno manje driblinga u odnosu na Pantera, pa se čini da je svaki pokret opasniji, samo sada sve to mora da postane konstanta u igri Partizana... Da saigrači pronađu Lundberga bez previše panike kako bi on hladnokrvno rešio neke situacije koje je do sada u karijeri pokazao da može.

"Moramo da shvatimo da svaki posed lopte mnogo znači u Evroligi, ali kako bude vreme prolazilo bićemo bolji. Posebno kako budemo provodili više vremena zajedno na parketu".

Nije ni on bežao od stvari koje evidentno nisu bile dobre u Vitoriji. Pre svega u odbrani u drugom poluvremenu kada je Partizan primio čak 56 poena što posebno boli kada se uzme u obzir da su crno-beli u prvih 20 minuta meča primili samo 32 poena od Baskonije koja je izgledala potpuno neutralisano na terenu, posebno u drugom kvartalu, ali onda... Preokret koji je mnoge podsetio na neke situacije iz prošle sezone, posebno kada Frenk Nilikina u odsudnom momentu nije uspeo da izvede loptu što prošle sezone desilo nekoliko puta Pi Džej Doužeru.

"Počeli smo da gubimo lopte, nismo igrali pametno. Iz svega toga oni su postigli previše lakih poena, a to protiv Baskonije jednostavno ne smeš da radiš. Talentovani su. Na kraju krajeva, energija je bila tu i to je pozitivno, ali je bilo nekih loših stvari u napadu i odbrani i to je ono što moramo da popravimo i mislim da ćemo to uraditi", dodao je Lundberg za naš portal.

Jedan poraz na samom startu sezone ne mora da znači ništa kada je u pitanju tim koji se još traži, ali isto tako bi verovatno sada neuporedivo sve bolje izgledalo da se zadržala hladnokrvnost u četvrtoj četvrtini i izvojevala pobeda na mestu gde se uvek gubilo u prethodne dve decenije. Premijerna pobeda u Evroligi moraće da se traži na nekom drugom mestu.

Sledi Madrid gde je malo ko u stanju da pobedi Real, a onda za dve nedelje dolazi i dugo očekivana utakmica u Beogradu. Protivnik će biti Bajern, do tada će biti sasvim dovoljno vremena da se iskristališe ko je taj lider i pronađe mirnoća koja je potrebna u Evroligi za neke velike rezultate koji se priželjkuju od ovog tima.



tagovi

EvroligaKK PartizanIfe LundbergKarlik DžonsTajrik DžounsBrendon DejvisVanja Marinković

Obaveštavaj me

KK Partizan Mozzart Bet
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara