Detalj sa meča Dandoka i Arsenala (©Reuters)
Detalj sa meča Dandoka i Arsenala (©Reuters)

Pre četiri godine mučili Arsenal u Ligi Evrope, a sada pred bankrotom i ispadaju iz lige

Vreme čitanja: 4min | pet. 04.10.24. | 14:36

Crni dani Dandoka, jedinog kluba iz Republike Irske koji je u više navrata igrao grupnu fazu nekog takmičenja UEFA

Ukoliko ovog petka od 20.45 časova Dandok ne trijumfuje na gostovanju Golveju, ostaće i matematički bez šanse da izbori direktan opstanak u Premijer ligi Republike Irske. Železničarima bi u teoriji onda ostao samo još baraž, ali kako imaju osam bodova manje od Drogede, a do kraja prvenstva su ostala još samo četiri kola – sve je izvesnije da ćemo gledati Dandok u drugoj ligi.

Koliko je to senzacionalna vest zna svako ko je iole malo ozbiljnije pratio međunarodni fudbal u poslednjih nekoliko godina. Dandok je 14 puta bio šampion Republike Irske i jedini je klub koji je predstavljao tu zemlju u grupnoj fazi nekog od UEFA takmičenja više od jednom. Pritom, poslednji put relativno nedavno.

Izabrane vesti

Pre samo četiri godine, na jesen 2020, Dandok je igrao grupnu fazu Lige Evrope. Eliminisao je u kvalifikacijama Inter Eskaldes, Šerif i KI Klaksvik, a potom je bio poslednji u grupi sa Arsenalom, Rapidom iz Beča i Moldeom. Ipak, ostalo je zabeleženo da je na pet od šest mečeva postigao pogodak, a protiv Arsenala se pred svojom publikom odlično pokazao, mada je na kraju ipak poklekao (2:4).

Posle te sezone se američki investicioni fond Pik6 povukao iz kluba, verovatno kako bi smanjio troškove zbog pandemije korona virusa. Dandok je bio bez zvaničnog vlasnika do kraja prošle sezone, kada je upravljanje nad njim preuzeo irsko-američki biznismen Brajan Ejnskof. Međutim, kada je zagrebao malo po papirima, shvatio je da je napravio skupocenu grešku.


20.45: (1,35) Golvej (4,40) Dandok (9,00)


Iako irski fudbal sam po sebi ne iziskuje neke velike troškove, pošto su plate skromne u odnosu na većinu evropskih liga, a igrači se uglavnom dovode bez obeštećenja, klub je u prethodne dve godine uspeo da napravi veliki minus. Konkretno, u decembru 2023. godine dugovao je oko 1.200.000 evra.

Napravljena je zbog toga daleko skromnija ekipa nego što bi neko očekivao, a rezultati ove sezone su bili kriminalni. Zato, kada je već shvatio da mu ova strategija neće ništa doneti, Ejnskof se zvanično povukao iz kluba u septembru.

Dandok je tako došao na ivicu toga da se ugasi, ali preuzeo ga je konzilijum na čelu sa lokalnim biznismenom Džonom Templom. Izvesno, prekasno da bi se nešto promenilo ove sezone.

Dugo već, od sredine jula, Dandok ne zna za pobedu. Na poslednjih devet mečeva ima dva remija i sedam poraza, a izgubio je svaku od poslednjih pet utakmica. Posle ovog niza je i više nego jasno da mu nema spasa.

Poslednji put smo Dandok na međunarodnoj sceni gledali na leto 2023. godine, u kvalifikacijama za Ligu konferencije. Bez većeg problema je eliminisao gibraltarske Megpajse (3:1), ali ga je u 2. kolu zaustavio islandski KA. Porazom ukupnim rezultatom 3:5 završila se 26. evropska sezona popularnih Železničara.

Najveći uspeh u elitnom takmičenju napravili su još u sezoni 1979/1980. Tada su preskočili dve prepreke u Kupu evropskih šampiona, Linfild i Hibernijans, a potom ih je Seltik izbacio na jedvite jade, sa ukupnih 3:2. Na njegovom terenu u Republici Irskoj tih godina nisu uspevali da pobede PSV Ajndhoven (1:1), Hajduk Split (1:0), Porto (0:0), Totenhem (1:1), pomenuti Seltik (0:0), ali uglavnom su prolazili dalje pobedama u revanšima. Jedina ekipa koja je baš nadigrala Dandok i kod kuće i u revanšu u 20. veku bila je Crvena zvezda 1988. godine, u Irskoj je bilo 5:0 za crveno-bele, a u revanšu u Beogradu još 3:0. Od tih osam golova dva je postigao Mitar Mrkela, dok su po jedan dali Husref Musemić, Dragan Stojković, Vlada Stošić, Žarko Đurović, Refik Šabanadžović i Dejan Savićević.

U 21. veku Dandok je imao manje susreta sa evropskim velikanima. Najbolja mu je bila sezona 2016/2017, kada je u kvalifikacijama za Ligu šampiona eliminisao još jednog posrnulog velikana BATE Borisov, potom u plej-ofu izgubio od Legije (1:3), a u Ligi Evrope savladao Makabi Tel Aviv (1:0) i odigrao 1:1 sa AZ Alkmarom u Holandiji.

Kakvo vreme je došlo, ko zna da li ćemo ga ponovo gledati na međunarodnoj sceni i kada... Iako u timu Dandoka ima talentovanih igrača, minus u kasi se neće popuniti njihovom prodajom. Većini ističu ugovori na kraju sezone, samo su Dara Kin (25) i Od Dervin (25) vezani do zime 2025, odnosno Deril Horgan (32) i Šon Kef (18) do zime 2026. godine. Zato, ne čeka lak posao onog ko se usudi da preuzme jednog od najtrofejnijih klubova Republike Irske.

REPUBLIKA IRSKA 1 – 33. KOLO

Petak

20.45: (1,35) Golvej (4,40) Dandok (9,00)

Nedelja

18.45: (1,58) Šamrok Rovers (3,70) Šelburn (5,60)

11. oktobar

20.45: Voterford – Drogeda

14. oktobar

20.45: Bohemijans – Sent Patriks

20.45: Deri Siti – Slajgo Rovers

***Kvote su podložne promenama



tagovi

DandokIrska 1Liga EvropeRepublika Irska

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara