Piter Olajinka (©Starsport)
Piter Olajinka (©Starsport)

Olajinka glavni štih u Zvezdinom pohodu na finale, Filipović najslabija Duljajeva karta

Vreme čitanja: 5min | sre. 24.04.24. | 21:01

Promene dvojice trenera u odnosu na prethodni derbi donele odluku, Nigerijac za 121 sekundu odveo branioca trofeja do finala (2:0)

Delovalo je pred duel Crvene zvezde i Partizana da četvrto ovosezonsko deljenje karata između večitih rivala ne može da donese iznenađenja, međutim, u potrazi za istima stratezi dva kluba praktično su razrešili pitanje putnika na megdan Vojvodini. Sa jedne strane Piter Olajinka u ulozi džokera, a sa druge Aleksandar Filipović kao dvojka, i to ne čak ni mala, bili su dvoboj koji je od 27. do 29. minuta lišio neizvesnosti utakmicu u Ljutice Bogdana i doveo Zvezdu na korak od četvrtog uzastopnog trofeja u Kupu Srbije (2:0).

Dve promene u odnosu na duel odigran pre četiri dana na istom mestu u Mozzart Bet Superligi ispostavile su se kao odlučujuće. Povukli su po aduta iz rukava Vladan Milojević i Igor Duljaj, ali je na štih crveno-belih u vidu Pitera Olajinke strateg gostiju odgovorio večeras najslabijom kartom u vidu Aleksandra Filipovića i loš izbor platio eliminacijom u polufinalu Kupa Srbije.

Izabrane vesti

Uspeo je Zvezdin Nigerijac da u dva minuta (tačnije za 121 sekundu) dva puta nadmudri Filipovića i golovima trasira put crveno-belih ka četvrtom uzastopnom finalu. U želji da zakrpi rupe koje su crno-beli imali u defanzivi po desnoj strani tokom prethodna dva gostovanja u Ljutice Bogdana, strateg Partizana se opredelio da šansu na bekovskoj poziciji umesto Aranđelu Stojkoviću pruži Aleksandru Filipoviću, ne sluteći da je upravo tom odlukom praktično presudio svom timu.

Ostaće bez odgovora pitanje, da li je Filipović bio odgovor na promenu u Zvezdi, ili su zapravo Ivanićevo pomeranje u sredinu, na mesto Gelora Kange i šansa Olajinki na levom boku, predstavljali rekciju na rotaciju gostiju, međutim, bez obzira na okolnosti koje su prethodile dešavanjima na terenu ostaće činjenica da je je Partizan drugi put u tek nekoliko dana pognute glave napustio stadion najvećeg rivala.

Momenat u kojem su kola crno-belih krenula nizbrdo ispostavila se akcija u 27. minutu kada je Inbom Hvan dobio loptu na desnom boku, zalomivši poslao Alda Kalulua podno južne tribine, a potom poslao loptu na drugu stativu gde je zahvatio Olajinka. Iako je udarac ofanzivca crveno-belih bio neprecizan, iznenadio je Filipovića od kojeg se lopta odbila izasa leđa Aleksandra Jovanovića.

Još je gorela pirotehnika na delu tribina gde su smešteni najvatreniji zvezdaši, a mreža Partizana se zatresla drugi put večeras. Ponvo je isti dvojac bio u prvom planu. I ponovo na drugoj stativi, još jednom posle centaršuta sa desnog krila. Duga lopta Srđana Mijailovića preletela je Filipovića koji je loše procenio let iste te mu je preostalo samo da iz prvog reda, sa najbolje pozicije, pogledom isprati prijem i egzekuciju Olajinke

Gol Nigerijca koji je ovog proleća bio precizan samo na prvoj utakmici u 2024, protiv Voždovca, i neposredno pred prethodni derbi, u duelu sa Železničarom, u potpunosti je urušio koncept gostiju koji su u nastavku praktično imali zadatak samo da izbegnnu debakl.

Peh na koji se požalio kapiten Svetozar Marković tokom prvog dela igre, ali žuti karton koji je dobio i pre nego što je utakmica počela jer je saigrače poveo do klupe gde im je Igor Duljaj održao višeminutni govor i režirao kašnjenje fudbalske predstave, primorali su stratega kluba iz Humske da na poluvremenu umesto standardnog štopera šansu ukaže Aranđelu Stojkoviću usled čega je odbrana crno-belih bila još krhkija u nastavku. Ipak, pred naletima Šerifa, Olajinke i Mijailovića, golman Aleksandar Jovanović je uspeo da odoli i očuva makar tračak nade koji je prektično iščezao intervencijama Omrija Glazera u završnici utakmice, prilikom pretnji Nemanje Nikolića i Stojkovića.

Dva prvenstvena duela večitih rivala u 2024. godini, na istom mestu uticala su da značajno splasne interesovanje publike, te je večerašnji derbi bio verovatno prvi u novijoj istoriji na koji su navijači mogli da stignu praktično autobusom 59 do kapija stadiona, dok se na tribinama našlo ne više od 20.000 gledalaca.

Oni koji su se odlučili da iskoriste manju gužvu na Topčiderskom brdu nego što je to običaj i sredu predveče provedu na stadionu "Rajko Mitić", Ljutice Bogdana su napustili različitih emocija. Dok crveno-beloj publici kao jedini povod za žal ostaje što se domaćin ubedljivijim rezultatom nije plasirao u finale koje će biti odigrano u Loznici, sa znatno više razloga za nezadovoljstvo kući su pošli gosti.

Delimična uteha crno-belima ostaće momenti požrtvovane igre Sameda Baždara i Ksandera Severine, uz pitanje da li bi epilog bio drugačiji da su igrači Partizana iskoristili uvodnu inicijativu. Pokazao je najbolji igrač Partizana iz subotnjeg duela da se na isto mesto vratio sa jednakim elanom, te je već u 7. minutu idealno uposlio Kalulua koji je ipak samo izmamio uzdahe crno-bele puzblike nepreciznim udarcem. Na pretnju Severine nadovezao se osam minuta kasnije Goh, ali je i on, kao i Baždar nešto kasnije, izabrao rešenje nedovoljno dobro da matiraju Glazera.

Buđenje Zvezde brzo je ogolilo boljke Partizana, nesigurni Kovačević je već prilikom prvog iskušenja potvrdio da bi mogao i na drugom susretu sa crveno-belima da predstavlja Ahilovu petu, a već druga greška dovela je do kornera koji je prethodio vodećem golu Zvezde.

Sa pogocima crveno-belih urušila se i svaka priča neizvesnosti i postalo je jasno da će Novi Lagator u maju biti arena u kojoj će se za trofej boriti Crvena zvezda i Vojvodina, prvi put od sezone 2009/10, kada je na stadionu Partizana slavio beogradski klub (3:0). Istovremeno se u redovima gostiju ugasila poslednja realna šansa da prekinu niz sezona bez trofeja, imajući u vidu dvocifreni minus u prvenstvu.

CRVENA ZVEZDA - PARTIZAN 2:0

/Filipović ag 27, Olajinka 29/

Beograd, Stadion: Rajko Mitić

Sudija: Miloš Milanović

Žuti karton: Stamenić, Olajinka (Crvena zvezda), Marković, Baždar, Filipović (Partizan)

CRVENA ZVEZDA (4-2-3-1): Glazer - Mijailović, Dragović, Spajić, Rodić - Stamenić, Hvan - Bukari (68. Katai), Ivanić, Olajinka (79. Điga) - Endijaje (87. Kraso).

PARTIZAN (4-2-3-1): Jovanović - Filipović, Kovačević, Marković (46. Stojković), Antić (72. Saldanja) - Ovusu, Goh (63. Natho) - Severina (63. Janković), Zahid, Kalulu (56. Nikolić) - Baždar.



tagovi

Piter Olajinka

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda
FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara