Vladimir Vajs (Reuters)
Vladimir Vajs (Reuters)

Napravio je čudo sa Artmedijom, čudo i sa Slovanom: Čovek koji je rasplakao Humsku opet u modi

Vreme čitanja: 3min | sre. 28.08.24. | 23:28

Hoćete fudbal i ekonomiju – gledajte šta napraviše u Bratislavi... Uložili 1.200.000 evra, ušli prvi put u Ligu šampiona

Kad vidite to lice verovatno biste se prepali. No, iza bora i narogušenog čela, stoji briljantni fudbalski um. Vladimir Vajs vidi ono što drugi ne vide. Budućnost. Tamo je doveo svoj Slovan, pošto ga je prvi put uveo u Ligu šampiona. Tamo gde nikad nije bio.

A gde je sad već maltene 60-godišnji stručnjak boravio. Ni te 2005. mu maltene niko nije verovao. Vodio je Artmediju i preko Seltika i Partizana tim za koji maltene niko nije čuo pozicionirao među najbolje u Evropi. Malo kasnije je reprezentaciju Slovačke odveo na Mundijal u Južnoj Africi, a ovog leta napravio iskorak sa „večitim prvakom“ i klub iz Bratislave smestio na mapu kontinentalne elite.

Izabrane vesti

Šestostruki uzaasotpni prvak države je počeo kvalifikacije od prvog kola i došao do kraja. Prvo je pala makedonska Struga, pa slovenačko Celje, onda kiparski APOEL i na poslednjem stepeniku danski Midtjiland. Posle 1:1 na gostovanju usledio je spektakularan revanš, obeležen preokretima i slavljem Slovana 3:2, koji je postao četvrti klub Slovačke koji se dokopao Lige šampiona: posle Košica 1998, Artmedije 2005, kad je tad Vajsov tim rasplakao Humsku, te Žiline 2010.

Kakav napredak! Klub koji je prethodne dve sezone proveo u Ligi konferencije sad će igrati u dva međunarodna ranga više.

Sve to posle uloženih svega 1.200.000 evra u pojačanja ovog leta. Od Specije je, posle pozajmice, otkupljen David Strelec, u istom aranžmanu posle dolaska iz zagrebačkog Dinama Marko Tolić, zatim iz Aris Limasola je stigao Juluus Soke, iz Sidneja Robert Mak, iz Sočija Jurij Medvedev, iz Spartaka iz Trnave Dominik Takač... Pritom, još pre dve sezone je dres zadužio Juraj Kucka, sezonu ranije stigao Tigran Barseghijan i ispalo je fenomenalno po domaćina.

Zato što u sastavu ima momke koji poseduju topove u nogama. Već pomenuti Tolić je autorizovao dva spektakularna gola, a šta tek reći za Jermena Barseghijana, koji rasplaio hitac nalik onom protiv Celja. Samo što je tajming sad bio važniji.

Slovan je osam minuta pre kraja bio na rubu prestrojavanja u Ligu Evrope. Onda je dao dva gola za četiri minuta. Tolić i Barseghijan. Skoro sa istog mesta. Maltene neodbranjivo. Golman danskog tima Elias Olafson se opružio i nije vredelo, iako je Midtjiland zahvaljujući 20-godišnjem Frankulinu, momku iz Gvineje Bisao, imao prednost (gol i asistencija).

No, na kraju slavi Slovan. I njegov čudotvorac Vladimir Vajs.

KVALIFIKACIJE ZA LIGU ŠAMPIONA – 4. KOLO (REVANŠI)

Utorak

Galatasaraj - Jang Bojs 0:1 (0:0) - prvi meč 2:3

/Virginijus 87/

RB Salcburg - Dinamo Kijev 1:1 (1:1) - prvi meč 2:0

/Dagim 12 - Vanat 29/

Sparta Prag - Malme 2:0 (0:0) - prvi meč 2:0

/Haraslin 80pen, Rahmani 83/

Sreda

Karabag – Dinamo Zagreb 0:2, prvi meč 0:3

/Pjaca 32, Silva 53 ag/

Crvena zvezda – Bode Glimt 2:0, prvi meč 1:2

/Duaret 26 pen, Spajić 59/

Slovan – Midtjiland 3:2 (1:1), prvi meč 1:1

/Tolić 33, 82, Barseghijan 86 – Sismir 41, Frankulino 50/

Slavija – Lil 2:1 (1:0), prvi meč 0:2

/Zafeiris 5, Šranc 84 – Žegrova 77/


tagovi

Slovan BratislavaSlovan Bratislavakvalifikacije za Ligu šampionaMidtjilandLiga šampionaVladimir Vajs

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara