Krajnje intrigantan mladić (©Reuters)
Krajnje intrigantan mladić (©Reuters)

EURO skandal u Albaniji: Narodni poslanici neće da rade, svi bi da putuju u Nemačku

Vreme čitanja: 2min | sre. 12.06.24. | 20:16

Odluka o otkazivanju sednice parlamenta izazvala revolt među pristalicama opozicije, čin smatraju bahatošću vlasti

Sve staje za vreme velikih fudbalskih takmičenja. Setimo se primera radi Bregzita 2016. godine i Evropskog prvenstva u Francuskoj. Iako je proces izlaska Ujedinjego Kraljevstva iz Evropske Unije bio u samom jeku, to nije ni najmanje sprečavalo tamošnju javnost da beleži rekordne gledanosti utakmica kontinentalnog turnira, a navijači su širom Francuske držali svoj krvavi pir pred utakmice. Staje dakle i politika kada se igraju Svetska i Evropska prvenstvo, a sada će se nešto tog tipa dogoditi i u Albaniji.

Tamošnji parlament pod imenom Kuvendi radikalno je promenio plan rada zbog Evropskog prvenstva, a sve to zato što će većina od 140 narodnih poslanika otputovati u Dortmund na utakmicu prvog kola grupne faze protiv Italije (subota, 21.00). Tamošnji mediji pišu da zbog pomenute utakmice u četvrtak neće biti održana redovna sednica parlamenta kako bi političari imali dovoljno vremena da doputuju u Nemačku.

Izabrane vesti

Problem čak i ne bi bio toliki da će se to ticati samo utakmice prvog kola. Razmere gneva među pristalicama opozicije utoliko su ozbiljnije jer će većina predstavnika ostati u Nemačkoj i za naredna dva meča u grupi, protiv Hrvatske u Hamburgu 19. juna i protiv Španije u Diseldorfu 24. juna. Za sve to vreme neće biti redovnih plenarnih sednica parlamenta, .

Lider Demokratske stranke Gazment Bardi zatražio je od većine kojom predsedava premijer Edi Rama da pojasni ovo „kršenje propisa”.

"Odlučili ste da Skupštinu tretirate kao svoju privatnu radnju. Kao predsedavajući, moraćete da građanima date ubedljiv razlog zašto je sednica planirana za četvrtak otkazana. To je vaša obaveza jer ste tu odluku doneli bez ikakvih konsultacija sa opozicijom. Ako je Evropsko prvenstvo zaista pravi razlog, onda je to sraman čin.“, rekao je Bardi.


tagovi

fudbalska reprezentacija Albanijereprezentacija AlbanijeEURO 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara