Foto: Reuters
Foto: Reuters

Derbi 45.000.000 navijača: Forma govori jedno, tradicija sasvim drugo

Vreme čitanja: 3min | ned. 13.12.20. | 21:00

Vreme je za još jedan klasiko u brazilskom fudbalu. Okršaj dva giganta iz "velike četvorke" Sao Paula, Korintijansa i Sao Paula

U najvećem gradu južne hemisfere, za najveći derbi se smatra okršaj Korintijansa i Palmeirasa. Ali vremenom se i tradicije menjaju i modifikuju. Poslednjih desetak godina, podjednako veliki rivalitet je okršaj Korintijansa i Sao Paula, populari Classico Majestoso, odnosno Veličanstveni Klasiko. Legenda kaže da za Timao (Korintijans) navija sirotinja i niži sloj, a za Trikolore (Sao Paulo) buržoazija i bogati "beli" deo grada. Naravno, to je bilo samo na početku, danas i jedni i drugi imaju navijače iz svih slojeva i klasa.

Kortintijans je sa skoro 30.000.000 navijača najpopularniji klub iz Sao Paula i drugi u državi, dok Sao Paulo drži treće mesto po popularnosti sa skoro 15.000.000 navijača.

Izabrane vesti

Derbi dočekuju u različitim raspoloženjima. Sao Paulo je najveće iznenađenje sezone i trenutno drži prvo mesto iako su favoriti uoči prvenstva bili Flamengo, Internasional, Ateltiko Mineiro, čak i Palmeiras. Korintijans je u donjem delu tabele, bez bilo kakvih očekivanja i šansi da se umeša za vrh. Od titule 2017. godine, sve je krenulo naopako za Timao koji se već treću sezonu zaredom više zanima borbom za opstanak nego šampionskim ambicijama.

Trener Vagner Mansini je donekle stabilizovao odbranu koja je primila samo četiri gola na poslednjih sedam mečeva, a nijedan na poslednja tri. Dobra vest je i da će protiv Sao Paula ona dodatno biti ojačana velikim pojačanjem iz Monaka, Žemersonom.

Međutim, napad je i dalje nerešiv problem. Dali su tri gola na minulih pet mečeva. Prvi centarfor Žo je zbog crvenog kartona suspendovan za derbi, Argentinac Boseli je izbačen iz tima od strane predsednika jer ne želi da produži ugovor, a mladi Mateus Davo nije opravdao očekivanja. Zato će sve oči biti uprte u najveće letnje pojačanje, nekada najboljeg igrača lige Luana.

Korintijansova prednost je što su imali celu nedelju za trening i pripremu derbija, dok je Sao Paulo u sredu igrao zaostali meč protiv Botafoga. I deklasirao ga sa 4:0, čime je vezao i 17. uzastopnu utakmicu u prvenstvu bez poraza. Stoga trener Fernando Diniz ne želi previše da menja sastav. Umesto Če Čea se u startnu postavu vraća prva zvezda tima Dani Alveš nakon što je odradio suspenziju, što bi trebalo da bude jedina promena u odnosu na zaostali meč 18. kola sredinom nedelje. Pored njega, velike nade se polažu i u supertalentovanog Brenera, prvog strelca tima i ujedno otkriće sezone.

Diniz je napravio čudo sa Sao Paulom u ovoj sezoni. Iako su ispali iz Kopa Libertadores, potom i Kop Sudamerikane, na domaćem frontu beleže rezultate iznad svih očekivanja. Prvi su u prvenstvu, dok su u kupu Brazila dogurali do polufinala i žive san o duploj kruni. Poslednji veliki trofej su osvojili još 2008. pa ne treba trošiti reči kakva je euforija među njihovim navijačima. Ne igraju spektakularno, ali na temeljima čvrste odbrane, najbolje u ligi (uz Gremio) drži lidersku poziciju, sa četiri boda prednosti i utakmicom manje od Atletiko Mineira, koji dočekuje u narednom kolu.

U dosadašenjem delu sezone su već dva puta igrali protiv Korintijansa i upisali pobedu i remi. Na ruku im ide i loš skor rivala na domaćem terenu koji u poslednjih 10 mečeva na Neo Kimika Areni ima samo dve pobede. Međutim, u direktnim okršajima sa Sao Paulom, u prethodnih 13 godina na svom terenu ima samo dva poraza, a odigrali su u tom periodu 24 utakmice!

BRAZIL 1 - 25. KOLO

Subota

Bragantino - Fortaleza 2:1 (1:1)

Atletiko Paranaense - Atletiko Mineiro 0:1 (0:1)

Internasional - Botaforo 2:1 (1:1)

Palmeiras - Baija 3:0 (3:0)

Seara - Atletiko Gojanense 1:2 (0:0)

Gojas - Gremio 0:0

Nedelja

20.00: (1,33) Flamengo (5,40) Santos (8,50)

22.15: (3,90) Korintijans (3,40) Sao Paulo (2,00)

22.15: (2,55) Sport Resife (3,05) Koritiba (2,95)

Ponedeljak

00.30: (3,00) Vasko da Gama (3,00) Fluminense (2,55)



tagovi

Brazilska Serija ASao PauloKorintijans

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara