Bukajo Saka (©Reuters)
Bukajo Saka (©Reuters)

Da li je realno očekivati Arsenal u četvrtfinalu Lige šampiona?

Vreme čitanja: 4min | uto. 12.03.24. | 14:02

Porto brani prednost od 1:0 stečenu u prvom meču protiv Tobdžija, koje su "porasle" pod palicom Mikela Artete u proteklom periodu

Prva runda osmine finala Lige šampiona donela je nekoliko iznenađenja, a jedno od njih viđeno je pre oko tri nedelje na severu Portugalije. Tamo je Porto, zahvaljujući čvrstoj odbrani, srušio Arsenal sa 1:0 posle pogotka

Galena u četvrtom minutu nadoknade. Zmajevi će večeras u Londonu da brane ovu prednost, a na stadionu Emirejts čeka ih zaista delikatan zadatak (21.00).

Izabrane vesti

Posle prošlogodišnje uspešne sezone, kada se sa Mančester Sitijem skoro do kraja borio za titulu prvaka Engleske, Arsenal se vratio u evropski vrh i u njemu se nije izgubio. Toliko je "porastao", da se od njega očekuje prolazak u četvrtfinale najjačeg evropskog klupskog takmičenja.

Tobdžije ove godine odlično deluju i u Premijer ligi, a zahvaljujući pobedi za vikend nad Brentfordom od 1:0 i remiju Liverpula i Mančester Sitija u međusobnom duelu, popele su se na vrh prvenstvene tabele.

Igrači španskog trenera

Mikela Artete su već osam puta zaredom pobedili u prvenstvu Engleske. U toj seriji je i skalp Liverpula od 3:1, ili činjenica da su nadmašili rivale iz Londona Kristal Palas sa 5:0 i Vest Hem sa čak 6:0. Barnliju posle trijumfa od 5:0, Šefild Junajtedu sa 6:0 ili Njukaslu kojeg su preslišali sa 4:1, nisu ostavili nikakve šanse. Trenutno crveno-beli imaju 64 boda i imaju bolju gol-razliku od Crvenih na deobi liderske pozicije.


21.00: (1,25) Arsenal (6,50) Porto (14,0)

Arsenal je u prethodnom periodu postizao golove kao na "pokretnoj traci", koja je stala samo jednom u skoro dva meseca, i to u Portu, gde Bukajo Saka i drugovi nisu mogli da nađu recept za dobro organizovanu igru iskusnog protivnika.

"Nažalost, nismo stvorili mnogo izglednih šansi i to sada moramo da promenimo. Siguran sam da Porto neće previše menjati taktiku i da će čekati naše greške. Ali uz pomoć naših navijača, svi verujemo da ćemo otvoriti vrata četvrtfinala Lige šampiona", izjavio je Arteta.

Ako se izuzme prva utakmica u Portu, Arsenalova forma je apsolutno impresivna. Dobijeno je osam od poslednjih devet takmičarskih susreta, uz neke veoma visoke rezultate. Nije iznenađujuće što se Tobdžije smatraju izrazitim favoritima. U fokusu je pre svega

Saka, koji je ne samo najbolji strelac tima, već je postigao pogodak i asistirao u sve tri domaće utakmice u grupnoj fazi Lige šampiona.


Kada je reč o gostima, Porto pokušava da se vrati na portugalski tron ove godine posle dve sušne kampanje, ali i dalje zaostaje za dvojcem iz Lisabona, Sportingom i Benfikom. Nedavno je, međutim, sastav u kojem igra

Marko Grujić, stabilizovao učinak, jer se posle neočekivano visokog skalpa Benfike od čak 5:0 lako izborio sa Portimonensom, porazivši ga sa 3:0 u generalki za vikend. Stoga su Zmajevi i dalje trećeplasirani na tabeli Primeire sa 55 bodova, sedam poena daleko od lidera Sportinga.

Trener Porta Seržo Konseisao dobro zna da su šanse za mesto među osam najboljih na Starom kontinentu izuzetno izjednačene.

"Došli smo u London sa ciljem da pobedimo u revanšu i da se plasiramo u četvrtfinale. Naravno, veoma poštujemo Arsenal, ali s druge strane, dokazali smo sebi da ne moramo da ga se plašimo. Spremni smo na činjenicu da će naš protivnik vrlo često držati loptu, moramo dobro da se branimo i da pokušamo da pretimo iz kontre", jasan je Konseisao.

Pojedinačno, Porto je inferioran u odnosu na Arsenal, ali tim ipak donosi kvalitet. Žoao Mario, Pepe, Varela, prvi strelac Galeno i Evanilson mogli bi da igraju važnu ulogu u mnogim klubovima. Ali postoje neki elementi koji bacaju sumnju na šanse Porta. Četa sa Dragaa je pobedila samo u dve od 22 gostujuće utakmice u nokaut rundi.


Konseisao mora bez Markana i Sanusija, koji imaju probleme sa kolenom, a zbog povrede butine verovatno neće na terenu biti ni iranskskom napadača Medija

Taremi. Mikel Arteta ne može da koristi usluge Timbera i Martinelija, a verovatno će biti isključen

Tomijasu koji ima problem sa potkolenicom.

LIGA ŠAMPIONA - OSMINA FINALA, REVANŠI

Utorak

21.00: (1,25) Arsenal (6,50) Porto (14,0), prvi meč 0:1

21.00: (1,90) Barselona (3,60) Napoli (4,50), prvi meč 1:1

Sreda

21.00: (2,95) Atletiko Madrid (3,30) Inter (2,60), prvi meč 0:1

21.00: (2,15) Dortmund (3,60) PSV (3,50), prvi meč 1:1

Utorak (05.3.)

Bajern - Lacio 3:0 (2:0), prvi meč 0:1

/Kejn 38, 66, Miler 45+2/

Sosijedad – PSŽ 1:2 (0:1), prvi meč: 0:2

/Merino 89 – Embape 15, 56/

Sreda (06.3.)

Mančester Siti - Kopenhagen 3:1 (3:1), prvi meč 3:1

/Akanđi 5, Alvarez 9, Haland 45+3 - Eljunusi 29/

Real Madrid - RB Lajpcig 1:1 (0:0), prvi meč 1:0

/Vinisijus 65 - Orban 68/

***kvote su podložne promenama



tagovi

Liga šampionaArsenalPorto

Obaveštavaj me

Arsenal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara