Buongiorno Italia: Juventus u tri reči - klasa, borbenost, magija!

Vreme čitanja: 6min | sre. 09.12.20. | 12:29

Najjači utisci iz prelistavanja dnevne štampe na Apeninima

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Veliki podvig Juventusa protiv Barselone i istorijski uspeh Lacija u Ligi šampiona su dve najvažnije priče u italijanskoj sportskoj štampi. Gazeta i Korijere su proglasili Sergeja Milinković Savića za najboljeg igrača meča sa Brižom. Najavljuju se i večerašnji mečevi Nerazura iz Milana i Bergama. Italijanski novinari su i dalje opterećeni mogućim “biskvitom” Reala i Borusije Mehengladbah na štetu Intera i pored uverenja Antonija Kontea da je uvredljivo i pomisliti da profesionalci nivoa igrača Real Madrida i trenera Zidana mogu da konstruišu rezultat koji izbacuje treći tim.

Izabrane vesti

LA GAZZETTA DELLO SPORT

Podvig Juventusa na Kamp Nou je vodeća priča u današnjem broju Gazete.

"Ronaldov preokret protiv Mesija", je izabrani naslov na prvoj strani, uz konstataciju da se u Barseloni video Juventus iz snova za prvo mesto u grupi. U podnaslovu se ističu strelci, dva puta Ronaldo i magični gol Mekenija, ali se ne zaboravlja ni veteran Bufon koji je zamađijao svoja vrata za fubdalere Barse, počev od Lea Mesija.

"Remek-delo Juvea", naslov je izveštaja sa meča na drugoj i trećoj strani u kome se zapaža da se juče video i neuobičajeni Kristijano Ronaldo koji se svojski trudio i u fazi kada Bjakoneri nisu bili u posedu lopte. Takođe se prenosi reči trenera Pirla da je pobeda nad Barsom signal početka novog Juventusa. "Hoću da vidim ovakav Juve i u Seriji A", citiraju se reči kormilara Stare dame.

U redakcijskom komentaru pod naslovom "Pravo krštenje Maestra" se tvrdi da je Andrea Pirlo položio juče prvi veliki ispit u tek započetoj trenerskoj karijeri. List podseća da je sa prvim mestom otvoren put Juventusu u četvrt finale LŠ jer osim Atletiko Madrida, svi ostali potencijalni protivnici nisu na visini Bjankonera.

Za najboljeg igrača meča je proglašen Mekeni uz opasku da je on bio najmanje slavan igrač na terenu Kamp Noua a napravio je najspektakularniji potez na utakmici i bio radilica na celom terenu.

"Lacio u osmini finala sa Koreom, Imobileom i jezom na kraju", aludira Gazeta na veliku priliku De Ketelara u sudijskoj nadoknadi vremene kada je belgijski fudbaler pogodio prečku. U izveštaju se ističe da se Lacio plasirao u osminu finala Lige šampiona bez poraza u grupi. Takođe se ističe da bi bila surova podvala sudbine da je rimski klub ispao iz Lige šampiona zbog očajno odigranih 15-20 završnih minuta okršaja sa Brižom.

Milanski dnenvik je proglasio Sergeja Milinković Savića za najboljeg igrača utakmice uz obrazloženje da je srpski fudbaler juče pokazao šta znači biti “čovek-tim”.

"Brani, trči, napada. Vrhunska partija kojoj je nedostajao samo gol, koji mu je izmakao za dlaku u dve prilike", opravdava Gazeta svoj izbor

"Inter, dupli triler". "Konteu su potrebne dve pobede u 90 minuta a evo prilike i za Eriksena", ukazuje se na dve činjenice u najavi meča Nerazura sa Šahtorom. Prva je da je Konteovoj ekipi neophodna pobeda da bi prošli u sledeću rundu LŠ a druga je da u Madridu, takođe, jedna tim, bilo koji, izađe kao pobednik iz meča Reala i Borusije Mehengladbah. Na unutrašnjim stranama se daje prostor Romelu Lukakuu. "Big Rom, završi to", uzda se milianski tim u belgijskog centarfora koji se nametnuo kao apsolutni lider tima Nerazura. U prezentaciji meča se dodaje da će Eriksen konačno dobiti šansu pošto su Vidal i Barela povređeni, a Sensi je i dalje rovit.

"Atalanta, zabranjeno izgubiti. Primirje između Gasperinija i Gomeza", piše Gazeta da atmosfera u redovima Boginje nije najbolja pred meč protiv Ajaksa u Amsterdamu. Relacije između trnera i kapitena tima su toliko zategnute da će jedan od dvojice morati da napusti Bergamo u januaru. Priča se da bi to mogao da bude Gomez pošto su i dalje na stolu unosne ponude za Argentinca od klubova iz Persijskog zaliva.

CORRIERE DELLO SPORT

"Lacio, jeza i slava", naslov je preko cele prve strane rimskog dnevnika koji spaja veliki uspeh rimskog kluba, plasman u osminu finala Lige šampiona, i dramu kroz koji je prošao rimski tim u poslednjih par minuta meča sa Brižom.

"Inzagijev aplauz: Da, mi smo veliki tim", citira se izjava trenera Lacija koji je dodao da će njegovi igrači tek shvatiti u sledećim danima kakav su rezultat ostvarili u Ligi šampiona ove godine.

Kao i Gazeta i Korijere je proglasio Milinkovića za najboljeg aktera meča ocenivši ga sa sedmicom:

"Kada je u vrhunskoj formi na terenu sravnjava sa zemljom protivnike. Delio je asistencije, osvjao lopte, spasavao gol i par puta mu je falilo malo da matira Minjolea. Jednostavno, za Milinkovića samo aplauzi", opravdao je Korijere svoj izbor.

Korijere poziva predsednika Klaudija Lotita da posle prolaza u osminu finala Lige šampiona ne ponovi uobičajenu grešku iz prethodnih godina kad je odbijao zahteve svojih trenera da pojača park fudbalera u januarskom prelaznom roku.

"Kristijano je kralj. Mesi ponižen. Juve uvalio triling Barsi", naslov je reportaže sa meča na Kamp Nou koji se završio trijumfom Stare dame. U tekstu se podvlači da su Bjankoneri osigurali sebi otvoren put za četvrt finale Lige šampiona jer će biti u povlašćenom položaju na žrebu za nokaut fazu LŠ.

"Roma se žali protiv poraza za zelenim stolom od Verone", izvštava Korijere da će Roma ići do kraja u traženju pravde za odluku nadležnih organa da registruju meč sa Veronom 3:0 zbog birokratske greške oko upisivanja Dijavare u protokol meča završenog 0:0. 

Rimski denvnik prenosi i da su Fonseka i Pedro suspendovani na jednu utakmicu zbog crvenih kartona protiv Sasuola. Na unutrašnjim stranama rimski list analizira i uspon Kristantea i Karsdorpa koji su iz drugog plana na startu sezone zaradili poverenje Fonseke i sada su starteri u timu.

"Insinjeova volja za desetkom", piše Korijere da će kapiten Napolija nositi dres sa brojem 10 u reprezentaciji Italije dok to nije moguće u njegovom matičnom klubu. “ U Napoliju nema broja 10 i to je sasvim ispravno jer je Maradona najveći igrač svih vremena. On je naš ponos”, rekao je Insinje koji je istetovirao na svojoj nozi lik Maradone, Drugim rečima, Lorenco ne može da nosi Maradonin dres u Napoliju ali može njegov lik na svojoj nozi.

Korijere prenosi i reči Nikole Milenkovića na društvenim mrežama posle meča za infarkt protiv Đenove: "Svesni smo težine perioda kroz koji prolazimo i preuzimamo odgovornost. Znamo da je za izlazak iz ove situacije potreban svakodnevni predani rad i odlučnost. To je upravo ono što radimo", napisao je Bleki.

TUTTOSPORT

"Kakav Juve!", slavodobitno kostatuje torinski dnenvik da su Bjankoneri imali magičnu noć u Barseloni gde su trijumfovali i osvojili prvo mesto u grupi.

"Ronaldo je nadigrao Mesija i postigao je dva gola s bele tačke. Fantastičan pogodak Mekenija", konstatuje se u podnaslovu.

"Juve, klasa, borbenost i magija", definiše kroz tri reči jučerašnju predstavu Stare dame Tutosport na unutrašnjim stranama. "Perfektan meč, Barsa poništena, Bjankoneri istakli kandidaturu", aludira torinski list da sa jučerašnjom pobedom Juve svrstava sebe u potencijalne favorite za osvajanje najprestižnijeg klupskog trofeja.

"Mesi se poklonio Bufonu. De Lihtova zapovest: u njegov kazneni prostor se ne ulazi", hvali se predstava najstarijeg i najmlađeg protagoniste istorijske pobede Juventusa koji su zaustavili Mesija i drugove na Kamp Nou.

U redakcijskom komentaru pod naslovom "Katalansko remek-delo Pirla" se vezu pohvale na račun trenera debitanta u ovoj sezoni koji je, do sada, bio uglavnom kritikovan zbog izbora i igre Juventusa.

"Zadivljujući Lacio se plasirao u osminu finala", ne štede se komplimenti ni na račun rimskog kluba koji je prošao u sledeću fazu Lige šampiona posle 20 godina. 

"Konte: ne verujem u biskvit. Gasp, osmina finala je premija", spajaju se u jedan naslov ispod zaglavlja večerašnji nastupi Intera protiv Šahtara i Atalante protiv Ajaksa u Ligi šampiona. Podvlači se stav trenera Nerazura da je uvredljivo za sve fudbalere i trenere da neko misli da jedan tim, a pogotovo vrhunski, kakav je Real, može da razmišlja o podešavanju rezultata sa Borusijom Mehengladbah. Takođe se citira izjava Kontea da njegov tim treba da pobedi Ukrajince a posle ćemo videti šta će doneti meč u Madridu.

Na drugoj strani se kaže da će Dea na Krojfovom stadionu tražiti prolaz u osminu finala LŠ drugu godinu zaredom. "Atalanti je dovoljan remi", podseća torinski dnevnik koji za razliku od Gazete predstavlja odnose unutar svlačionice Boginje manje dramatičnim. Takođe se ističe da je Đan Pjero Gaseprini ušao u najužu konkurenciju za osvajanje "Globe soccer award" u kategoriji trenera sa Flikom i Klopom, nemačkim trenerima koji su osvojili poslednje dve Lige šampiona.

Piše: Željko Pantelić


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara