Bukari bi mogao da profitira protiv sistema 4-4-2 u rombu, Itena držati pod ključem da ne bi razigrao ostale napadače

Vreme čitanja: 5min | sre. 04.10.23. | 10:27

Šef struke švajcarskog tima Rafael Viki od svog omiljenog sistema odstupio praktično samo na startu elitnog takmičenja protiv Lajpciga, zaigravši sa trojicom štopera, odnosno sa sistemom 5-3-2. Ostaje da se vidi šta je spremio za večerašnji dvoboj na Marakani

Sličan kvalitet, slična filozofija, slične prednosti i na kraju - slične mane. Na prvi pogled deluje da Crvena zvezda i Jang Bojs sa potpuno ravnopravnim odnosom snaga ulaze u večerašnji okršaj na stadionu Rajko Mitić (21.00, RTS 1), te da bi najsitniji detalji mogli da prevagnu na jednu ili drugu stranu. Ekipa Baraka Bahara će imati svojevrsnu priliku da tu prevagu napravi na psihološkom planu i iskoristi huk sa tribina, koji bi mogao da slomi rivala već u uvodnoj fazi meča. Sa druge strane, ne bi valjalo da pune tribine stvore teret i opterećenje u domaćim redovima, što bi bilo kontraproduktivno po pitanju konačnog rezultata, ali je ovaj tim još na početku leta protiv Fjorentine pokazao da vrlo dobro reaguje na ispunjene tribine najvećeg srpskog stadiona.

Od početka sezone do danas može se reći da je švajcarski šampion sve svoje mečeve dobijao i gubio na sličan način. U napadu je uglavnom dobro uigranim akcijama pravio probleme protivničkim odbranama, a sa druge strane imao gotovo identične komplikacije u defanzivi protiv praktično svakog rivala sa kojim je igrao. Deluje da Crvena zvezda u svojim redovima poseduje igrače koji bi svojim kvalitetom i karakteristikama mogli da iskoriste pukotine koje se stvaraju pred protivničkim golom.

Izabrane vesti

Šef struke švajcarskog tima Rafael Viki pridržava se svog omiljenog sistema 4-4-2 u rombu, od kojeg je odstupio praktično samo na startu elitnog takmičenja protiv Lajpciga, zaigravši sa trojicom štopera, odnosno sa sistemom 5-3-2. Ostaje da se vidi da li će Švajcarci slično uraditi i na Marakani, mada Viki već neko vreme ne računa na lidera poslednje linije Lorisa Benita, koji je povređen, pa ukoliko Jang Bojs bude igrao sa trojicom štopera, u startnu postavu će ući vremešni Fabijan Lustenberger. U pitanju je igrač sa ogromnim iskustvom i kvalitetom, više od jedne decenije je igrao za Hertu, tako da se nikako ne može reći da bi njegovo prisustvo na terenu predstavljalo hendikep za Jang Bojs. Ipak, Loris Benito je neko oko koga je kreirana odbrana Švajcaraca, pa poslednja linija bez njega ne deluje tako homogeno na terenu.

Lustenberger je odigrao vrlo dobru utakmicu protiv Grashopersa prošlog vikenda i napravio dobru uvertiru okršaja na Marakani, tako da bi i u formaciji 4-4-2 mogao da se nađe u tandemu sa Mohamedom Kamarom. Ipak, treba imati na umu da je Viki do sada u ovakvoj formaciji sa Kamarom najčešće sparivao Aurela Amendu. Mladom švajcarskom reprezentativcu kamerunskog porekla predviđaju ozbiljnu karijeru, ali radi se o igraču koji ima 20 godina i sklon je kiksevima, što u mečevima kao što je večerašnji može da bude da bude pogubno za njegovu ekipu. Viki ga je protiv Grashopersa ostavio na klupi, isprobavši kako funkcioniše saradnja između Kamare i Lustenbergera, pa ćemo videti kako će odbrana gostiju izgledati ovog puta.

Suštinski, deluje da bi Crvenoj zvezdi mnogo više odgovaralo da Jang Bojs igra u svom sistemu 4-4-2 u rombu, jer bi to značilo da će švajcarski tim igrati svoju igru, sa presingom na protivničkoj polovini i linijama koje često znaju da istrče prilično visoko. To znači da bi ostalo dovoljno prostora na njihovom delu terena, što bi igrač poput Osmana Bukarija mogao da iskoristi. Štoperi Jang Bojsa su fizički snažni, ali kada igraju u tandemu umeju dosta da osciliraju, poprilično kasne sa istrčavanjem, pa postoji mogućnost da im brzi protivnički ofanzivci nestanu sa radara. Takođe, odbrana Jang Bojsa ima velikih problema sa dubinskim loptama, pa deluje da bi Šerif Endijaje u skoku mogao da im napravi mnogo komplikacija i na taj način ostvari veliki prostor za Osmana Bukarija, koji je svoje mogućnosti demonstrirao i u Mančesteru. Takođe, Endiaje se u skok igri dobro nosio i na Etihadu, pa je jasno da bi večeras na Marakani mogao da igra ključnu ulogu.

Kao što imaju problema sa dubinskim loptama, tako igrači Jang Bojsa umeju da zakažu i kod defanzivnih prekida, bilo da se radi o kornerima ili slobodnim udarcima sa bokova. Rivali su to od početka sezone umeli da prepoznaju, pa je najveći broj pogodaka koje su primili stigao nakon lošeg pokrivanja prostora u takvim situacijama. U pojedinim trenucima deluje prilično nejasno kako tolike komplikacije nastaju u defanzivi kada se radi o visokim loptama, a sa druge strane upravo te visoke lopte najčešće predstavljaju najjače oružje ovog tima u napadačkom smislu.

Naravno, tu se pre svega radi o načinu otvaranja napadačkih akcija, ali i o individualnom kvalitetu igrača. Ogromnu snagu Jang Bojsa u protivničkom kaznenom prostoru predstavlja snažni špic Sedrik Iten, koji će morati da se nađe pod posebnom prismotrom Aleksandra Dragovića i Nasera Đige.

Jang Bojs kao napadački orijentisan tim prvo vrši pritisak na loptu i pokušava da preseče liniju dodavanja između protivničke odbrane i veznog reda. U tim slučajevima razvijaju brze kontranapade, a ako ne uspeju u tome, lopta odlazi na bok, odakle sledi opasan centaršut. Tada se najveći broj igrača iz manevra priključuje napadačima, pa Jang Bojs ima veliki izbor mogućnosti da upravo iz takvih situacija zatrese protivničku mrežu. Na taj način su došli do verovatno najvažnije pobede ovog leta, u revanš utakmici plej-ofa protiv Makabija iz Haife. Tada su slavili sa 3:0, a da gotovo nisu bili bolji rival na terenu. Izraelski šampion je dva puta pogađao okvir gola i imao jednu stopostotnu šansu, ali je sa druge strane ostavio mnogo prostora švajcarskom timu da napada na onaj način kako mu najviše odgovara.

Iten, baš kao i Endijaje, predstavlja idealnog špica za formaciju sa dvojicom napadača, odnosno mogućnost za drugog napadača da profitira iz njegove vazdušne nadmoći. Slična je situacija i kada se na terenu nalazi Žan Pjer Ensame. U takvim situacijama najviše profitiraju izuzetno brzi Mešak Elija i Žoel Monteiro, kojima najviše odgovara upravo ta uloga drugog špica. Takođe, iz drugog plana su uvek spremni da "zapucaju" Filip Ugrinić i Silver Ganvuola.

Deluje da bi mnogo toga na večerašnjem meču moglo da zavisi od toga ko će bolje otvoriti utakmicu na stadionu Rajko Mitić, odnosno uspeti da iskoristi protivničke mane i napravi psihološku nadmoć. S obzirom da se meč igra u Beogradu, jasno je da nešto veće šanse da to učini imati Crvena zvezda. Ali ako taj početni nalet ekipe Baraka Bahara ne bude bio uspešan, Jang Bojs će dobiti priliku da meč okrene u onaj tok koji mnogo više odgovara ekipi Rafaela Vikija.



tagovi

Osman BukariBarak BaharJang Bojs

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara