Alvaro Morata, Pedri i Pablo Sarabija (©Reuters)
Alvaro Morata, Pedri i Pablo Sarabija (©Reuters)

Bezuslovni posed kao španski recept za Kejlora Navasa

Vreme čitanja: 3min | sre. 23.11.22. | 13:31

Crvena furija igra meč prvog kola Grupe E Svetskog prvenstva sa Kostarikom

Kreće i Furija. Svetski šampion iz 2010. Španija svoj put ka peharu u Kataru otvara protiv Kostarike. Iskustvo Tikosa sa turnira četiri godine kasnije u Brazilu, na kojem je ova centralnoamerička zemlja stigla čak do četvrtfinala, predstavlja veliko upozorenje La Rohi, iako je neporažena u tri prijateljska sudara sa Kostarikom i postigla je devet golova u njima.

Reprezentacija Španije 12. put zaredom uspešno se plasirala na Svetsko prvenstvo. Samo Brazil (22), Nemačka (18) i Argentina (13) imaju više vezanih učešća na završnim turnirima. Međutim, Furija je na najvišem postolju bila tek 2010. godine, i to je bio jedini put u 13 poslednjih nastupa na Svetskom prvenstvu da su Španci stigli bar do polufinala. Poslednji put u Rusiji 2018. završili su takmičenje u osmini finala.

Izabrane vesti

Prošlo je 12 godina otkako su Španci osvojili jedinu titulu na Svetskom prvenstvu. Na šampionatu u Južnoj Africi stasala je generacija oko Ćavija i Inijeste, koja je dve godine kasnije odbranila i titulu prvaka Evrope.

17.00: (1,22) Španija (7,00) Kostarika (15,0)

Furija je od tada prošla kroz transformaciju, ali ipak postoje neke zajedničke karakteristike. U Kataru će, pored iskusnijih, nastupiti talentovani mladići Gavi i Pedri, koji po mnogo čemu podsećaju na Ćavija i Inijestu.

"Neverovatno. Gavi i Pedri su veoma slični nama. Ali karijere ne treba porediti. Međutim, pred obojicom je izvanredna i nesumnjivo uspešna budućnost", rekao je Ćavi, inače trener pomenutim mladićima u Barseloni.

Okršaj sa Tikosima biće premijera za talente Barse na Mundijalu, na kojem se mnogo očekuje od Španije. Čini se da je napredak iz Grupe E obavezan, ali s druge strane, nije zapisan i puleni Luisa Enrikea će to morati da zarade na terenu. Društvo Nemačke, Japana i Kostarike izgleda u najmanju ruku opasno i zbog toga je prvi duel protiv Tikosa izuzetno važan.

Španija pobeđuje, Morata strelac na meču i ug3+ - 3,25; promašen penal na meču - 10,0; prvi događaj na meču ofsajd - 17,0!

Selekcija Luisa Enrikea imala je neka blistava izdanja u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo. Osvojila je Grupu B sa 19 od moguća 24 boda i primila samo pet golova u osam utakmica na putu do direktne karte za Katar.

Ključ za suverene kvalifikacije je ponovo bio bezuslovni posed lopte. Španci su u kvalifikacijama imali u proseku 76 odsto poseda, što nijedan drugi tim nije uspeo da nadmaši u čitavim kvalifikacijama za Mundijal.

Selekcija Kostarike završila je tek četvrta na finalnoj tabeli kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Konkakaf zoni iza Kanade, Meksika i SAD. Međutim, pošto su Tikosi pobedili Novi Zeland u interkontinentalnom plej-ofu, selekciji te države iz Centralne Amerike dozvoljeno je da šesti put otputuje na Svetsko prvenstvo.

Izabranicima Luisa Fernanda Suareza ovo je čak treće učešće na Svetskom prvenstvu zaredom, a da li će 31. tim na FIFA svetskoj rang listi moći da održi korak sa Španijom, Nemačkom i Japanom u veoma komplikovanoj grupi preliminarnih rundi, takođe će u velikoj meri da zavisi od kompaktnosti odbrane.

Kejlor Navas (©Reuters)Kejlor Navas (©Reuters)

U suštini, Trikolori su veoma sigurni. Kostarika je sačuvala mrežu u osam od 12 poslednjih međunarodnih mečeva, uključujući šest od osam proteklih takmičarskih duela. Zanimljivo, Kostarika je postigla šest od prethodnih sedam golova na Svetskom prvenstvu u drugom poluvremenu.

ŠPANIJA OSVAJA SVETSKO PRVENSTVO - 15,0!

Tikosi će se "kladiti" na dobru odbranu čiji je temelj najveća zvezda, golman Kejlor Navas. Već dugi niz godina blistao je u Real Madridu, ali trenutno nije toliko korišćen u PSŽ-u. U Kataru će, međutim, želeti da pokaže da ni u kom slučaju ne pripada starom gvožđu.

ŠPANIJA - KOSTARIKA, 17.00

Doha

Stadion: Al Tumama

Sudija: Mohamed (UAE)

Španija (4-3-3): Simon - Karvahal, Laport, P. Tores, Alba - Pedri, Buskets, Gavi - F. Tores, Morata, Fati

Kostarika (4-4-2): Navas - Ovijedo, Kalvo, Duarte, K. Martinez - Benet, Teheda, Borhes, Tores - Kontreras, Kembel

------------

Budi u timu koji ne gubi - svakog dana Mundijala Mozzart deli 11 puta po 50.000 dinara

------------

SVETSKO PRVENSTVO – 1. KOLO

GRUPA E

Sreda

14.00: (1,48) Nemačka (4,50) Japan (7,75)

17.00: (1,22) Španija (7,00) Kostarika (15,0)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Svetsko prvenstvo 2022Katar2022Fudbalska reprezentacija Španijefudbalska reprezentacija Kostarikereprezentacija Kostarike

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara