Mats Humels, Emre Džak i Niko Šloterbek (©Reuters)
Mats Humels, Emre Džak i Niko Šloterbek (©Reuters)

Prodaje bitnije od finala Lige šampiona: Borusija mora da krati budžet, idu Rojs, Mukoko...

Vreme čitanja: 2min | pet. 10.05.24. | 15:41

Lars Riken i Sebastijan Kel na zadatku

Paradoksi modernog fudbala na primeru Borusije. Velikan iz Dortmunda ovog maja će se boriti za titulu prvaka Evrope u finalu sa madridskim Realom, ali šta god da uradi – moraće da smanji budžet za naredni takmičarski ciklus.

Novi izvršni direktor Lars Riken i sportski direktor Sebastijan Kel tako su dobili nezahvalan zadatak da bez obzira na ishod finala Lige šampiona smanje budžet za plate za oko 5.000.000 evra.

Izabrane vesti

Razlog je prost. Borusija trenutno na plate izdvaja 165.000.000 evra godišnje, a taj trošak ne mogu da pokriju čak ni sjajni rezultati na međunarodnoj sceni iz ove sezone, odnosno zarada koju su proizveli.

Jer fudbal za klubove koji ne spadaju u sam finansijski vrh prosto moraju da žive od prodaja igrača. I Borusiji je dobro išlo. Pre tri sezone Džejdon Sančo je otišao u Mančester junajted za 85.000.000 evra. Onda je Erling Haland prodat Mančester Sitiju za 60.000.000 evra, a prošlog leta Džud Belingem Realu za 103.000.000 s mogućnošću da sa premijama cena transfera naraste.

Ove sezone pak – nema takvog igrača na Vestfalenu. Velika budućnost predviđala se 19-godišnjem Jusufi Mukoku, ali bar za sada taj talenat nije pretočio u astronomsku vrednost. A taman i jeste, u njegovom ugovoru je izlazna klauzula od svega 25.000.000 evra, a Riken i Kel bi razgovarali i tome, jer ih svakako skupo košta i Mukokuova plata od 6.000.000 evra godišnje. Nikako je ne opravdava.

Toliko recimo ima i klupska legenda Mark Rojs, koji sigurno ide – verovatno u MLS ligu – pa će se napraviti nekakva ušteda na platama. Na izlaznim vratima je i desni bek Marijus Volf, to neće biti baš toliki udarac za tim.

Klub bi rado prodao i Niklasa Zilea i Sebastijana Alea, ali su u Dortmundu svesni da oni verovatno nigde neće dobiti uslove kakve imaju na Vestfalenu: oko 10.000.000 evra po sezoni. Što će reći da će se od njih teško ovajditi.

Sa druge strane, Džejdon Sančo je proigrao i Borusija bi volela da ostane, a tek će se videti da li je to moguće. Hoće takođe da produži i ugovor sa 22-godišnjim levim bekom Janom Matsenom


tagovi

Letnji prelazni rok 2024Niklas ZuleSebastijan AleMarko RojsJusufa MukokoMarijus VolfBorusija Dortmund

Obaveštavaj me

Dortmund

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara