Hodnicima istorije (8): Faktor Zidan – erotski ples! Englezi nadvisili Nemce, bili su pretposlednji

Vreme čitanja: 2min | sre. 12.06.24. | 08:00

I možda su u zadnjoj klapi izdominirali Viltor i Trezege, ali zna se ko je taj film režirao. Beše veličanstven, i nažalost, poslednji...

Tačku na veličanstvenu dvogodišnju vladavinu svetskim fudbalom, počevši od Svetskog prvenstva u svojoj domovini, Francuzi su stavili titulom prvaka Evrope na prvom kontinentalnom šampionatu održanom u dve države.

Moćan utisak na završni turnir poneli su Česi (10-0-0) u kvalifikacijama, kao i Španci sa 42 postignuta gola, međutim, ni jedni ni drugi nisu igrali značajnu ulogu u završnici. Verovatno i jači utisak predstavljao je plasman Engleske i Nemačke na samom turniru. Dve fudbalske velesile eliminisane su u grupi s Portugalijom i Rumunijom. Albion je uzeo tri boda (pobeda nad Nemačkom), a Panceri jedan (remi s Rumunima).

Izabrane vesti

 Hodnicima istorije (1): Kako je rođen EURO - ko zna šta bi bilo da se Bugari nisu predomislili

► Hodnicima istorije (2): Nagrada za političke igrarije, domaćinstvo i titula špancima

► Hodnicima istorije (3): Sećanje na Džajinu majstoriju i novčić koji je odredio finalistu

► Hodnicima istorije (4): Totalni fudbal - totalna dominacija; A Panenka? Pa to je zbog piva

 Hodnicima istorije (5): Le Carré Magique – magični kvadrat progutao je sve

► Hodnicima istorije (6): Najbolji volej u istoriji fudbal - samo sam zatvorio oči i opalio

► Hodnicima istorije (7): Golovi za dete na samrti i šta bude kad se svi bogovi ujedine

Hodnicima istorije (8): Njihova je tugo pregolema...

Francuze je do trona vodio maestralni Zinedin Zidan. U četvrtfinalu postigao je prelep gol iz slobodnog udarca protiv Španije (2:1), a u polufinalu erotskim manirom Kreolske boginje Žozefine Beker toliko izludeo Portugalce da su na kraju, iz očaja, žudeći za onim što se sme samo s uživanjem gledati i nikako dotaći, presudili sami sebi. Bio je penal, pa je Zi Zu na svoj neodoljiv krešendo stavio i potpis. Na drugoj strani kostura čuda je pravio Frančesko Toldo. Holanđani su svu municiju istrošili pucajući u Jugoslaviju (6:1), više taoce podignutih ruku, nego spremne borce, te im je I(talija) okrenula leđa u borbi za finale. Kad su se našli oči u oči s njim, na razdaljini od 11 metara, Toldo je začarao loše glumce – De Bura, Bosfelta i Stama.

I možda su u poslednjoj klapi izdominirali Viltor (anulirao Delvekijovo vođstvo u trećem minutu nadoknade) i Trezege (pogodio za titulu u 103.), ali zna se ko je taj film režirao.

Beše veličanstven, i nažalost, poslednji...

FINALE EP U HOLANDIJI I BELGIJI

Francuska - Italija 2:1

/Viltor 90+4, Trezege 113 - Delvekio 55/

IDEALNIH 11 (formacija 4-4-2): Toldo (Italija), Tiram (Francuska), Kanavaro (Italija), Blan (Francuska), Maldini (Italija), Vijeira (Francuska), Davids (Holandija), Figo (Portugal), Zidan (Francuska), Toti (Italija), Klajvert (Holandija).

NAJBOLJI STRELCI: Patrik Klajvert (Holandija) i Savo Milošević (Jugoslavija) po 5 golova.

*** Real Madrid tukao je Valensiju 3:0 u finalu Lige šampiona te 2000. godine; Luis Figo prešao iz Barselone u redove najljućeg madridskog rivala za rekordnih 60.000.000 dolara; Kevin Filips dao je 30 golova za Sanderlend i postao najbolji strelac Evrope; proradila Etna na Siciliji; Stipe Mesić postao predsednik Hrvatske; Slobodan Milošević svrgnut sa vlasti u Jugoslaviji...


tagovi

EURO 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara