Embape protiv trojice fudbalera Luksemburga (Reuters)
Embape protiv trojice fudbalera Luksemburga (Reuters)

Evropo, spremi se za kraljevsku verziju Embapea: Francuzi maltretirali nejakog komšiju (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sre. 05.06.24. | 22:36

Novopečeni napadač Real Madrida nameštao golove Kolo Muaniju i Žonatanu Klausu, pa 47. golom za Galske petlove stavio tačku na okršaj sa Luksemburgom - 3:0

Uz Englesku, glavni su favorit za osvajanje Evropskog prvenstva takmičenja u kojem titulu čekaju od 2000. godine i generacije sa Zidanom, Anrijem, Tiramom, Vijerom... Jesu Francuzi odlučili da poslednje provere pred kontinentalnu smotru u Nemačkoj obave protiv nejakog Luksemburga, te korektne Kanadem ali desetak dana pred start EURA, Galski petlovi poslali su blago preteću poruku ostatku Starog kontinenta - Evropo, čuvaj se kraljevske verzije Kilijana Embapea.

Ekipa Didijea Dešana dominirala je protiv Luksembura od prvog do poslednjeg minuta, a Embape, prvi put kao igrač Real Madrida, pokazao sa kakvim nadahnućem namerava da napadne Holandiju, Austriju i Poljsku u grupnoj fazi, pa ko se pojavi nadalje. Novopečeni napadač Kraljevskog kluba isporučio je asistencije Randalu Kolo Muaniju u prvom, Žonatanu Klausu u drugom delu igre, te u završnici meča 47. golom u dresu Francuske stavio pečat na sigurnu pobedu protiv reprezentacije iz komšilkua - 3:0.

Izabrane vesti

O dešavanjima na terenu dovoljno govore podaci da je Francuska već do isteka pola sata igre imala devet udaraca ka golu gostiju, da je meč završila sa 22, a da su Luksemburžani za 90 i kusur minuta uputili tek tri šuta od čega jedan u okvir gola. U završnici utakmice mogli su do počasnog gola, ali je prečka bila saveznik vicešampiona Evrope iz 2016.

Branili su se gosti u niskoj zoni, onako nagomilane u i oko šesnaesterca nije ih bilo lako probiti, ali kada Embape uključi turbo ubrzanje, laserska brusilica cepa na šta god naiđe. Karakterističan prodor uz gol-aut liniju, pa idealna lopta na glavu Kolo Muanija i Francuzi su pred odlazak na odmor stigli do prednosti. Uvećali su je dvadesetak minuta pre kraja zahvaljujući momku koji bi mogao biti moćno oružje na Evropskom prvenstvu. Marseljev Džonatan Klaus po vokaciji jeste desni bek, ali iz kategorije ultra-ofanzivnih. Ovoga puta Dešan mu je namenio levu stranu zamenivši ga u drugom poluvremenu sa Teom Ernandezom, a Klaus je na dodavanje Embapea proizveo savršen udarac i evrogol sa dvadesetak matera - drugi na 12 nastupa za Trikolore.

Duel sa Luksemburgom nagovestio je da će Markus Tiram biti prva devetka Francuske na EURU i da bi upravo Kolo Muani mogao da napada po desnom krilu. Trojac u veznom redu uz Grizmana činili su Jusef Fofana i Engolo Kante, štoperski tandem Ibrahima Konate i Dajo Upamekano, a na desnom beku počeo je Žil Kunde. Utakmica sa Kanadom za tri dana daće još jasniju sliku, ali deluje da bi i u maneveru i u odbrani trebalo da bude pomeranja kada kontinentalno takmičenje startuje.

I za kraj, još malo o Embapeu, sa večerašnjim loptama za Kolo Muanija i Klausa došao je do 28 asistencija za A reprezentaciju. Sada ima jednu više od Zidana i Anrija, dve manje od rekordera Grzimana. Po golovima, sa 47, kaska četiri za drugim na večnoj listi Anrijem, a deset mu fali da se izjednači sa Olivijeom Žiruom koji je večeras dobio šansu u 81. minutu i koji će u Nemačkoj igrati poslednje veliko takmičenje za Francusku. Dakle, neće još mnogo vremena proći do trenutka kada će Embape postati i najbolji strelac i najbolji asistent u istoriji Galskih petlova.



tagovi

Kilijan EmbapeFudbalska reprezentacija Francuske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara