©Lebron Džejms
©Lebron Džejms

Lebron želi "jedan na jedan" sa Jokićem i prvi trijumf posle devet poraza zaredom

Vreme čitanja: 6min | pon. 22.04.24. | 16:59

Naredne noći biće odigrane tri utakmice plej-ofa NBA lige

Odigrani su prvi mečevi svih osam serija NBA plejofa, a sada kreće zabava. U seriji na četiri pobede uvek je zanimljivo pratiti šta će timovi koji su izgubili u prošloj utakmici napraviti u sledećoj, a prve sledeće su na rasporedu već večeras. Kako će Orlando, Filadelfija i Lejkersi pokušati da izednače svoje serije, odnosno da dođu do prve pobede u svojoj seriji? To je pitanje na koje pokušavamo da nađemo odgovor u današnjim najavama NBA plejofa.

KLIVLEND KAVALIRS - ORLANDO MEDŽIK (početak u 01:00)

Izabrane vesti

Orlando Medžik je u regularnom delu sezone bio poznat kao tim koji svoje protivnike pobeđuje odbranom, a sada su zbog protivničke odbrane izgubili prvi susret serije. Klivlend je, predvođen Džeretom Alenom i Ivanom Moblijem, fantastično zatvorio reket, a to je uvek više od pola posla kada igrate protiv Orlanda. jer je ekipa s Floride poznata kao najslabija u celoj ligi šta se tiče šuta za tri poena. To se pokazalo i u ovom meču jer su pogodili samo 8 od 37 dalekometnih pokušaja, ali problem za njih je i činjenica da su Kavalirsi pobedili iako su i oni imali jako lošu trojku - 8/30.

Problem za Orlando je taj što ovako slabo šutersko veče za njih nije iznenađenje pa će Klivlend i u sledećoj utakmici većinu njihovih igrača iz uže rotacije ostavljati na otvorenim šutevima. Hoće li tim iz Floride početi pogađati trojke? Moguće je, ali to je ipak nešto na šta se ne mogu pouzdati da će trajati iz utakmice u utakmicu. Moraju pronaći neko drugo rešenje koje će im donositi toliko poena da Klivlend mora da promeni svoj stil igre. Ono šta se nameće kao prvo rešenje je napadanje Paola Bankera na bekove Klivlenda, pre svih Donovana Mičela. On jeste aktivan u odbrani, ali je Bankero puno fizički jači da bi Mičel mogao da ga zadrži. Naravno, može se napadati i Darijus Garland, ali ideja je da Bankero preuzme ulogu pokretača napada, zove blok nižih saigrača te nakon preuzimanja napada bekove Klivlenda.

Bankero je ipak u prvoj utakmici bio dobar pa bi ovaj njegov dodatak bio samo ukras za njegovu igru pa je puno važnije za Orlando da se probudi Franc Vagner. Ako ste pogledali samo brojke iz prvog meča rekli biste da nije odigrao lošu utakmicu, alu dojam je bio puno gori. Vagner nije bio agresivan poput Bankera, nije išao na agresivne ulaze pod koš, a bez toga Orlando ne može do uspeha. Vagner je jedan od pokretača napada tima s Floride i na ovom nivou mora da odigra puno bolje i da preuzme odgovornost. Uz njegovu bolju igru i Bankerovo napadanje bekova Kavalirsa, rezultat već u drugom meču može da bude drukčiji. Odbrana Orlanda je i u prvom susretu bila dobra, napad je taj koji ih je uništio.

NJUJORK NIKS - FILADELFIJA SEVENTI - SIKSERS (početak u 01:30)

Najvažnija prilagodba koju bi Filadelfija mogla da napravi je da ozdravi Džoel Embid, a to se neće dogoditi. Veliko je čudo da je on uopšte igrao drugo poluvreme prvog meča jer je nakon pada na parket nakon onog zakucavanja njegov izgled lica govorio da je znao da se nešta u kolenu ozbiljno dogodilo. No, on je igrao nakon toga, a trener Nik Nurs je nakon meča izjavio da je Embid jako želeo da pomogne timu da dođe do prve pobede u čemu nije uspeo.

Bez obzira na to hoće li Embid da igra u drugom meču ili ne, Filadelfija mora da nađe igru bez njega. I pre povrede u prvom susretu bila je velika razlika kada je on bio na parketu i kada je izašao s njega. Na početku utakmice, kada je Embid postizao koš za košem, izgledalo je da će Filadelfija sigurno ići prema pobedi, ali čim je izašao Njujork se počeo vraćati u igru, a još je važnije bilo to šta su Niksi izgledali kao tim koji ima odgovor na sve ideje Siksersa.

Tajris Maksi je i ove sezone napravio veliki skok u svojoj igri i s razlogom je izabran za Ol-Star utakmicu ove sezone. No, s njim kao glavnim igračem, a bez Embida Filadelfija ima omer pobeda i poraza 16-27 pa su zato i pali u plej-in turnir. Nije to, naravno, samo zbog Maksija jer su u celoj priči ulogu igrale i povrede, ali i kasniji dolazak nekih igrača u tim poput Kajla Laurija, ali Maksi mora da pronađe način da bude efikasan ako želi da Siksersi prođu u sledeći krug. Neće mu to biti lako protiv agresivne odbrane Njujorka, a on mora da shvati da je odbrana takva kakva jeste i da pazi na to kakve šuteve uzima. On igra pomalo divlje, nije neobično da uzme brzi nerezonski šut, ali dok to i može da prođe u regularnoj sezoni, ovde je sve malo teže, i zbog nivoa igre, ali i zbog protivnika koji je spreman na takve stvari. Maksi bi trebao više da koristi svoju brzinu te pozivati akcije u kojima bi ga preuzimali visoki igrači Niksa, a jako je važno da svojim asistencijama pokuša da razigra saigrače.

Pomoć ostatka ekipe mora da bude velika, a i to je nešto na šta treba da pazi Maksi jer će lopta često da bude u njegovim rukama i on treba da pronađe način da razigra saigrače. Maksi trenutno drži ključeve Siksersa u svojim rukama. Problem je samo šta to zna i trener Njujorka Tom Tibodo pa će Maksi dobiti posebnu pažnju. Treba da se vidi može li on na to da odgovori.

DENVER NAGETS - LOS ANĐELES LEJKERS (početak u 04:00)

Šta da napravi tim koji je izgubio od drugoga devet utakmica zaredom? Možemo da na takav način postavimo pitanje pre drugog meča između Denvera i Lejkersa, ali tim Majkla Melouna sigurno ne sme da tako razmišlja jer je to put u zamku u koju ne smeju da upadnu. Nagetsi jesu pobedili u svim tim mečevima, ali oni nisu ni najmanje bili lagani, posebno oni u prošlogodišnje finalu Zapada, a ni u prvom meču ove serije Nikola Jokić i ekipa nisu rasturili Lejkerse.

Tim iz Los Anđelesa ima dovoljno da se 'potuče' s Denverom, ali nikako ne može da pobedi te je pitanje šta mogu da naprave da dođu do slavlja. Pre svega može da se očekuje da će probati da agresivno napadaju Jokića kako bi on zaradio nekoliko prekršaja pa da ga tako izbace iz igre. Entoni Dejvis će da pokuša nekoliko ulaza na početku meča, a i Lebron Džejms će na da napravi sve da se nađe u 'jedan na jedan' situacijama s Jokićem.

No, po našem mišljenju Lejkersi bi trebali da probaju da napadnu Džamala Marija u napadačkim situacijama, odnosno da pri postavljanju blokova pokušaju da nateraju Denver da Mari preuzme Lebrona ili Dejvisa. Tu bi oni sa svojom snagom mogli da dođu do prednosti za lake poene. Svaki ulazak u probleme s faulovim nekoga iz petorke Denvera trebao bi da bude velika prednost za Lejkerse i to je nešto na šta oni moraju da rade maksimalno koliko je moguće. Treba da se očekuje puno agresivnih ulaza u reket, napadanje obruča i brzo kretanje lopte. Pitanje je samo može li tim iz Los Anđelesa to da napravi ovakvim, šampionskim Nagetsima.

Piše: Emir Fulurija


tagovi

Denver NagetsLos Anđeles LejkersNikola JokićLebron Džejms

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara