Jokić, Dončić, Branson (©AFP)
Jokić, Dončić, Branson (©AFP)

Ovo je era bucmastih asova: Jokić, Dončić i Branson vode glavnu reč u NBA plej-ofu

Vreme čitanja: 2min | sub. 04.05.24. | 16:51

Srbin, Slovenac i Amerikanac najbolji u tri najvažnije statističke kategorije u doigravanju

Lepo je to poznati košarkaški komentator Edin Avdić rekao - malo u šali malo u zbilji - kako je ovo era debelih igrača u NBA ligi. I upotpunosti je u pravu što se najjasnije vidi kroz statističku prizmu dosadašnjeg plej-ofa u kojem dominiraju Nikola Jokić, Luka Dončić i Džejlen Branson. Sve momci koji ne mogu da se pohvale isklesanim telom, ali mogu visokim nivoom inteligencije i sveopšteg umeća. Prvi krug ovogodišnjeg doigravanja su u svakom smislu obeležila njih trojica koji su trenutno lideri u poenima, skokovima i asistencijama.

I jedan i drugi i treći su sa svojim timovima bez većih trzavica prošli u naredni krug. Najviše usled njihovog delovanja na terenu koje je imalo nemerljiv i uopšte presudan značaj. Jokić je ponovo radio šta je hteo sa LA Lejkersima kojima je prepustio samo jedan meč u seriji (4-1). U pet utakmica je prosečno po meču beležio 28,2 poena, 16,2 skokova i 9,8 asistencija. Prvi je dodavač i skakač plej-ofa, dok je u poenterskom segmentu na sedmoj poziciji.

Izabrane vesti

Što se tiče njegovog velikog prijatelja i asa Dalasa, Luke Dončiča, on je sa ekipom iz Teksasa sa 4-2 u ukupnom rezultatu izbacio drugi tim iz Los Anđelesa, Kliperse. Iako je ogromnu ispomoć imao u liku Kajrija Irvinga, svakako je on bio lider Mevsa. Prosečno je ubacivao 29,8 poena (peti najbolji u plej-ofu), 9,5 asistencija (drugi) i 8,8 skokova (deseti).

Za razliku od Srbina i Slovenca, Branson nije u prvih deset u sve tri kategorije, ali je zato ubedljivo najbolji strelac u post sezoni. Po utakmici ubacuje 35,5 poena, partije od 40 poena su mu postale svakodnevnica, a bez njega rezultati ekipe iz Velike Jabuke ne bi bili ni približno ovakvi (posle 12 godina su završili kao drugoplasirani na Istoku). Sem što nemilosrdno meće, debeljuškasti momak iz Nju Džersija zna pošteno i da udeli dodavanje za saigrača - čak devet po duelu (četvri najbolji asistent).

Da rezimiramo: Jokić je lider po skokovima i asistencijama, dok je Branson vodeći strelac, a sva trojica zajedno čine udarne snage svojih timova i prva su imena plej-ofa. Što ne reći i prva lica cele najbolje košarkaške lige na svetu. Malo punija, ali opet lica koja su posramila atlete poput Džejsona Tejtuma, Entonija Edvardsa, Dejmijana Lilarda, Donovana Mičela, Kevina Durenta....Ma, možemo do sutra da nabrajamo. To svakako neće promenite činjenično stanje, a to je da se bucmasti pitaju za sve.

Ili, da se ponovo poslužimo Edinovim rečima.

"Svi bucmasti igraju fenomenalno, napucani nemaju rešenje. Što si nespremniji, to su ti šanse veće. Predivna košarka."

Zaista predivna. Slažemo se.


tagovi

Nikola JokićLuka DončićDžejlen BransonNBA plej-of

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara