(©Reuters)
(©Reuters)

River Plejt završio pola posla, Nasional ima za čim da žali: Penali, VAR i sporne odluke obeležili duel na stadionu "Oslobodilaca Amerike" (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pet. 11.12.20. | 03:46

Montijel objasnio Santos Boreu kako se puca sa bele tačke

Ostvario je River Plejt primarni cilj. Trijumfovao je bez primljenog pogotka, napravio je prvi korak ka polufinalu i koliko-toliko spokojan dočekuje revanš na drugom kraju La Plate - 2:0

Iznenadio je Marselo Galjardo argentinske medije postavom koju je izveo za sudar sa Nasionalom, ali ne i kolegu Žorža Đordana, koji je bio spreman za sve Riverove opcije i formacije. Gosti iz Montevidea i te kako mogu biti zadovoljni načinom na koji su uspeli da pariraju moćnom Riveru na stadionu „Oslobodilaca Amerike“, ali ne i konačnim rezultatom koji ne oslikava pravo stanje stvari na terenu. Mogao je Nasional bez tog drugog gola u mreži. Revanš bi definitivno bio zanimljiviji, ali daleko od toga da je Nasional položio oružje. Vodiće se velika borba za prolaz među četiri najbolje ekipe u Kopa Libertadoresu.

Izabrane vesti

Riverova igra na startu bila je nepovezana, nije bila tečna, a opet je malo falilo da argentinski gigant otključa odbranu urugvajskog velikana. Trpela je igra River Plejta zbog izostanka Enca Pereza, a Marselo Galjardo, najuspešniji trener tima sa „Monumentala“, nije mogao da računa na bivšeg igrača Benfike, Valensije, Estudijantesa i Godoj Kruza iz razloga što je vezista pozitivan na virus korona. Ipak, kako je vreme odmicalo, Milioneri su sve bolje stajali na terenu, promoćurniji su bili, nisu srljali i pokušavali na silu da steknu prednost, a u festivalu penala, pregledanja VAR-a, poništavanja golova i katastrofalnih šuteva najbolje se snašao Gonzalo Montijel. Bio je Montijel hladan kao špricer i pokazao je Kolumbijcu Santos Boreu kako se pristupa izvođenju najstrože kazne. Pobedu Rivera pečatirao je Bruno Zukulini.

Matijas Suarez proglašen je igračem utakmice, ali nije uspeo da odličnu partiju kruniše pogotkom. Barem ne priznatim. Bio je Suarez najzapaženiji akter. Iznudio je penal, postigao je gol koji mu je poništen, solo prodorima razdvajao je odbranu Nasionala, a podjednako veliki posao odradio je Gonzalo Montijel. I na sve to zatresao mrežu. Nedovoljno po nekim procenama da bude izabran za igrača meča.

Dosuđen je penal za River u 39. minutu. Kretnja bez lopte u cilju da se kompletira dupli pas osujećena je, oboren je Suarez, a Rohas je pokazao na belu tačku. Intenzitet kontakta nije bio naročito jak, i možda da je neki drugi arbitar delio pravdu, igraču Rivera bi bilo pokazano da se pridigne, a igra bi se nastavila.

Rafael Santos Bore kriminalno je izveo jedanaesterac. Pročitao je Ročet nameru Kolumbijca, ostao je ukopan na liniji, uopšte se nije bacio i sa lakoćom je zaustavio udarac Santosa Borea.


I kada je sve vodilo ka tome da neće pasti gol u prvom poluvremenu, Matijas Suarez se stuštio ka golu Nasionala, lomio je čuvara, ušao sa boka u sredinu, prodao varku i zatresao mrežu. Kratko je trajalo slavlje igrača Rivera, proveravao je VAR da li je Suarez bio u ofsajdu i odgovor je bio potvrdan. Milimetri su najzapaženijeg igrača Rivera delili od priznavanja pogotka, a River Plejt i Nasional ostali su u rezultatskom balansu zahvaljujući odbrani urugvajskog tima koja je funkcionisala kao švajcarski sat kada je u pitanju postavljanje ofsajd zamki.


Još argresivniji bili su Milioneri u nastavku, kidisali su na gol Nasionala, a put do vođstva i lakšeg disanja tražili su kroz kratka i direktna odigravanja po zemlji unapred uz neprestano rotiranje igrača iz navale.

Prvi put kada su igrači Nasionala igrali rukom u svom kaznenom prostoru, glavni sudija Rohas nije dosudio penal, drugi put pak jeste. Nisu Đordanovi izabranici bili zadovoljni odlukom, negodovali su, ali je penal bio čist kao suza.

Gonzalo Montijel, mladi desni bek, rutinski je izveo jedanaesterac. Lopta je završila u jednom uglu, a Ročet u drugom. Prvi mu je u zagrljaj dotrčao Santos Bore. Pao je Kolumbijcu kamen sa srca, a Riveru se isplatila ofanziva. U dubokoj nadoknadi River je povisio na 2:0, a za kapitalnu prednost i mirniji revanš pogodio je Zukulini, koji je bio na granici ofsajda, a po Rohasovom tumačenju našao se sa dozvoljene strane zamišljene linije.


KOPA LIBERTADORES - ČETVRTFINALE (PRVI MEČEVI )

Sreda

Libertad - Palmeiras 1:1 (0:1)

/Espinoza 62 - Gomez 39/

Četvrtak

Gremio - Santos 1:1 (0:1)

/Souza 90+12 - Žorži 36/

Petak

River Plejt - Nasional 2:0 (0:0)

/Montijel 66pen, Zukulini 97/


tagovi

River PlejtNasionalKopa Libertadores

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara