Ilustracija (©AFP)
Ilustracija (©AFP)

Revolveraški obračun Dolberga i Igora Tijaga u belgijskom derbiju

Vreme čitanja: 3min | ned. 24.09.23. | 13:37

Anderleht dočekuje Klub Briž u okviru 8. kola Župiler Pro lige

Vrhunac osmog kola Župiler Pro lige je nesumnjivo meč između Anderlehta i Klub Briža. Ljubičasto-beli su trenutno neporaženi šest utakmica zaredom, ali se sada suočavaju sa najtežim protivnikom u najvećem belgijskom derbiju sa plavo-crnima.

Za mnoge ljude u Belgiji postoje daleko veće utakmice na nacionalnom nivou, među kojima je dvoboj Anderlehta i Standarda iz Liježa. Mnogi doživljavaju sudar Standarda i Šarlroe kao najintenzivniji. Ali, meč između Anderlehta i Klub Briža dobio je mnogo veće poštovanje nego bilo koji drugi u modernijim vremenima.

Izabrane vesti

Kao i Anderleht, i Klub Briž je odlično počeo sezonu. Impresionirao je sa 5:0 protiv Epena i pobedom od 7:1 protiv Molenbeka. FCB je poražen 2:1 od Genta pre tri nedelje, a takođe ej bio na udaru tokom celog prvog poluvremena protiv Šarlroa, da bi se sastav Ronija Deile pokazao otpornim i na kraju preuzeo kontrolu nad mečom. Zahvaljujući zameni Antoniju Nusi, Klub Briž je čak pobedio sa 4:2.

Klub Briž je tokom sedmice igrao u Ligi konferencije sa Bešiktašem. Bilo je 1:1 na Jan Brejdelu, pošto je Tosun u završnici poništio pogodak Vanakena.

18.30: (3,30) Anderleht (3,50) Klub Briž (2,15)

S druge strane, problem sa golmanom u Anderlehtu bi mogao da bude noćna mora za briselski sastav. Anderleht nije stigao dalje od remija 2:2 protiv kandidata za ispadanje Kortrajka. Golman Maksim Dupe je posebno odigrao veliku ulogu u tom gubitku bodova. Francuski čuvar mreže je dobro počeo sezonu, ali od dolaska Kaspera Šmajhela, čini se da je potpuno zalutao.

Inače, danski internacionalac neće biti između stativa protiv Klub Briža. Trenutno je u ambulanti zbog povrede rebara. Anderleht će stoga ponovo morati da računa na Dupea i posle prošle nedelje ga više ne možete nazivati pravim pojačanjem.

Anderleht se više ne može nazvati brojem 1 u gradu. Zbog meteorskog uspona Union Sen Žiloaza, rekordni šampioni zemlje su degradirani na drugo mesto. Pored Molenbeka, koji je treći klub iz prestonice koji igra prvu klasu ove sezone, zbog čega postoji rizik da RSC na kraju sezone bude tek broj 3 u Briselu. Doduše, bar ovaj drugi scenario je malo verovatan, jer se novajlija iz Molenbeka smatra slabijim od Ljubičastih.

Uz to, domaći su barem stabilno krenuli u novu sezonu. Posle sedam odigranih kola nalaze se na drugom mestu na tabeli. Naročito su domaći nastupi bili veoma dobri. Anderleht je pobedio u tri dosadašnje utakmice kod kuće i čak je porazom vratio šampiona iz Antverpena kući. Uspešan početak nije nužno bio očekivan. Na kraju krajeva, RSC je prodao Barta Verbrugena, jednog od najboljih golmana u zemlji, Brajtonu u Premijer ligi za 20 miliona evra.

Pride, Ljubilčasti su nedavno potpisali Torgana Azara, a čini se da se potpis Kaspera Dolberga u napadu isplaćuje. Danac je ranije igrao za Hofenhajm i već je tri puta pogodio za briselski tim.

FCB će biti pomalo umoran protiv Anderlehta. Razlog je bio ulazak u grupnu fazu Lige konferencije protiv Bešiktaša. Dolazak do osnovne faze koštao je igrače Briža pola letnjeg raspusta. Ekipa je krenula u kvalifikacije krajem jula i pobedila je tri kluba. Najteži zadatak je bila Osasuna u plej-ofu, ali je poražen i danski Orhus i islandski Akurejri.

U napadu, Flamanci se trenutno prvenstveno oslanjaju na Igora Tijaga. Brazilac je već postigao četiri gola u šest ligaških utakmica i važan je faktor zašto nijedan drugi tim u belgijskom vrhu nije bio efikasniji od Klub Briža.

-------------------

Igraj novog Prognozzera - osvoji do 100.000 dnevno sa NULA dinara uloga.

-------------------

BELGIJA 1 - 8. KOLO

Petak

Standard - Vesterlo 0:0

Subota

Šarlroa - Kortrajk 1:0 (1:0)

/Mbenza 32/

Mehelen - leven 1:2 (0:2)

/Flike 46 - Porsteinson 2, Maziz 45/

Antverpen - Molenbek 0:0

Nedelja

13.30: (1,60) Genk (3,90) Sint Trojden (5,80)

16.00: (2,55) Serkl Briž (3,35) Union Sen Žiloaz (2,75)

18.30: (3,30) Anderleht (3,50) Klub Briž (2,15)

19.15: (1,25) Gent (6,50) Epen (10,0)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Belgija 1Župiler Pro ligaAnderlehtKlub Briž

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara