Jokić i Dejvis (AFP)
Jokić i Dejvis (AFP)

Umesto u đubrovniku, Lejkersi sačuvali ponos: Jokića 'prodali' skoro svi, serija se vraća u Denver (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 28.04.24. | 05:02

Srpski centar jedinu pravu podršku imao u Majklu Porteru Džunioru - nedovoljno da kao i prošle godine Nagetsi pometlaju Lebrona i drugove

Bilo je veče kao stvoreno za već viđeni scenario u El-Eju, za deža vu prošlogodišnjeg sudara Denver Nagetsa i Los Anđeles Lejkersa. Kao i lani u finalu zapada Nikola Jokić i saigrači imali su 3:0 i šansu da u Gradu Anđela pometlaju jednu od dve najveće NBA franšize. Ali umesto da domaćina spakuju u đubrovnik, pa dalje na smetlište, prilično dekoncentrisanim šuterskim izdanjem dozvolili su rivalu da odbrani čast, sačuva ponos i vrati seriju u Denver - 108:119.

Teško da je moglo drugačije uprkos tripl-tabl partiji Nikole Jokića. Srpski centar je meč završio sa 33 poena, 14 skokova i 14 asistencija, pa razloge poraza, prvog u međusobnim duelima sa Lejkersima pos 11 utakmica, trebalo bi tražiti u čestom, neshvatljivo letargičnom pristupu i smušenoj energiji čitavog tima, te neadekvatnoj podršci saigrača koji su zbirno, ne računajući pomenutog Porter Džuniora, prodali svog lidera.

Izabrane vesti

Džamal Mari sve do poslednje deonice nije bio naročito upotrebljiv, Eron Gordon ni senka igrača koji je pre samo dva dana spakovao Lejkersima 29 poena, dok su rezervisti kolektivno pravili više štete nego korisnih stvari kada bi odmarali nosioce igre.

Uprkos činjenici da su prvo poluvreme konstantno zaostajali, te da su nakon dve četvrtine bili u deficitu od 13 poena (61:48), Nagetsi su u trećoj deonici imali lepu priliku da uhvate priključak, jer su do tada maksimalnih +15 Lejkersa uspeli da istope i priđu na svega sedam poena zaostatka. Okidač za konsolidovanje redova gostiju bio je tajm-aut na sedam minuta pre kraja nakon kojeg je Jokić pogađao uzastopne trojke, a Majkl Porter Džunior leteo u reketu rivala. Ali umesto da uđu u egal, iskoriste sadržajne minute Jokića i Portera (ubacio 15 poena u trećoj deonici), Nagetsi su dozvolili domaćinu da sa značajnih plus 11 zatvore pretposlednji kvartal.

U poslednjem su čak najavili debakl Denvera, koji se ipak nije desio. Odlepila se ekipa Darvina Hema u jednom momentu i na 20 poena prednosti, ali dozvolila gostima tračak nade u završnici koji se ni u jednom trenutku nije rasplamsao do te mere, da repriza drugog meča ovogodišnje serije postane realna.

Jezerdžije su, iako niko nikada u istoriji NBA lige nije prošao dalje nakon zaostatka 3:0, pokazale neuporedivo veću želju da izbegnu čišćenje, nego Nagetsi da završe posao i do cilja stignu najbržim mogućim putem. Mentalitet pobednika o kojem je Jokić nedavno govorio, kad većine igrača Denvera, noćas je uzeo neplaćeno. Dok su udarne igle domaćina Lebron Džejms i Entoni Dejvis koristili karakteristične napadačke šablone i smisleno eksploatisali slabosti Denvera (poput konstatnih mis-meč situacija protiv Džamača Marija), gosti su često delovali haotično i bez jasnog plana uzimali nerezonske šuteve.

Uz Lebrona (30 poena, pet skokova i četiri asistencije), te Dejvisa (25 poena, 23 skoka i šest asistencija), iskočili su Deađelo Rasel i Ostin Rivs sa po 21 poenom. Obojica su uzela po 15 šuteva iz igre. Poređenja radi, Džamal Mari je postigao 22 poena, ali uz preskormnih 9/23 iz igre. U poslednjoj deonici Mari je koliko toliko i proigrao, dok se do tada odlični Porter ugasio. Na dotadašnjih 25, dodalo je krilo Denvera samo još dva poena.

Od kalifornijskog okršaja pamtiće se 131. tripl-dabl Nikole Jokića kojem je ostalo još sedam da se izjednači sa Medžikom Džonsonom na trećem mestu večne liste. Majklu Melounu ostaje dva dana da svojim izabranicima iz glave izbije pojam malodušnosti zbog koje je večeras s besnim i nezadovoljnim izrazom lica tražio tajm-aute, čak i kada je pobednik bio poznat.

Novu šansu za plasman u polufinale zapada Nagetsi će imati u utorak od 04.00 ujutru. Ovoga puta pred svojom publikom.


tagovi

Nikola JokićDenverDenver NagetsLos Anđeles Lejkers

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara