Uroš Račić i Karlos Soler proslavljaju treći pogodak španskog veziste protiv Reala (©Reuters)
Uroš Račić i Karlos Soler proslavljaju treći pogodak španskog veziste protiv Reala (©Reuters)

Real bi bez "pola" tima da se sveti

Vreme čitanja: 4min | ned. 14.02.21. | 11:55

Nema sumnje da Madriđane još boli težak poraz od Valensije u prvom delu sezone

Novo kolo Primere i novo "finale" za aktuelnog prvaka Španije. Real Madrid dugo već gleda u leđa gradskom rivalu i iz utakmice u utakmicu je sve bliži tome da titulu preda Atletiku. Ukoliko želi da zadrži šanse za odbranu trona, moraće da savlada Valensiju na Alfredo Di Stefano stadionu u 23. rundi (16.15).

Neće to biti nimalo lak zadatak za četu Zinedina Zidana. Ne zato što Valensija uliva strah protivnicima ove sezone, već zato što će pored francuskog stručnjaka na klupi sedeti samo tri prvotimca. Ostala mesta popuniće igrači iz akademije: Altube, Ćust, Migel i Aribas. Čak je i talentovani Marvin van stroja zbog povrede. Pustili su Madriđani Luku Jovića na pozajmicu u Ajntraht (gde je Srbin, naravno, zablistao) i Martina Edegarda u Arsenal, pa u trci za Jorgandžijama jedva mogu da se sakupe da izađu na terenu. Dobra vest je da su se u tim vratili Toni Kros, Dani Karvahal i Lukas Vaskez, ali čak sedam prvotimaca neće moći da pomogne Blankosima protiv Slepih miševa: Ramos, Azar, Rodrigo, Odriozola, Militao, Valverde i Marselo.

Izabrane vesti

Velike muke za Zidana, koji je pod konstantnim pritiskom. Juče se pričalo i o njegovoj sudbini na klupi reprezentacije Francuske i tome kako bi posle Svetskog prvenstva u Kataru mogao da nasledi Didijea Dešana. Izrazio je popularni Zizu želju da jednog dana sedne na klupu reprezentacije čiji dres je godinama ponosno branio. Ugovorom je za Real vezan do leta 2022. godine, pa ovakav rasplet ima ozbiljne temelje, ali bi strelac 31 pogotka u dresu Trikolora mogao i ranije da ponudi svoje usluge Francuskoj. Šuška se da mu je Florentino Perez postavio ultimatum: trofej Lige šampiona ili novi rastanak.

Bilo kako bilo, ne sme Kraljevski klub da dozvoli sebi još jedan kiks u Primeri. Posebno jer se približavaju i utakmice u elitnom takmičenju u kojem Real vidi spas sezone. Ne odustaju od titule, ali s ozbirom da Atletiko nastavlja da pobeđuje, svako saplitanje predstavljalo bi veliki korak unazad u borbi za odbranu titule prvaka države. Sastav iz glavnog grada je posle šokantnog ispadanja iz Kupa kralja od niželigaša Alkojana ostvario tri pobede na poslednja četiri susreta, doživeo je poraz na svom stadionu od još jedne ekipe iz Valensije: Levantea (1:2).

Valensija sa druge strane proživljava teške dane. Klub grca u dugovima, igrači se prodaju kao na traci kako bi se minus smanjio, rupe se krpe pozajmicama i fudbalerima iz akademije. Priznaćete, ne baš idealan spelt okolnosti na Mestalji. Havi Grasija je minulog leta uzeo vruć krompir u ruke, a posle 22 odigrana susreta cilj je opstanak u Primeri, sve ostalo bilo bi preambiciozono u ovom trenutku. Tri boda su Slepi miševi iznad zone ispadanja, pa činjenica da su 12. na tabeli može da zavara. Rezultati iz poslednja dva kola obećavaju, pobeda nad Elčeom i remi sa Atletik Bilbaom. Sada fudbaleri Valensije idu na jedno od najtežih gostovanja u ligi i nadaju se novom podvigu.

Neće Grasija moći sa klupe da predvodi svoje pulene, jer je zaradio suspenziju. Otkriveno je da u 11. kolu protiv maridskog Atletika sugerisao defanzivcu Ugu Giljamonu da zaradi žuti karton. Ideja je bila da defanzivac, koji se pritom i povredio tokom utakmice, tako sakupi peti karton, pa da tokom oporavka odradi i suspenziju. Prozreli su nameru španskog stručnjaka nadležni organi. U timu neće biti ni Dijakabija, Čeriševa i Pićinija zbog povreda, dok se bivši vezista Crvene zvezde Uroš Račić očekuje u startnih 11 i ovoga puta.

U prethodnom meču Valensije i Reala viđeno je veliko iznenađenje. Blankosi su pretrpeli jedan od najtežih poraza u sezoni na Mestalji (1:4), a glavni krivac za takav razvoj događaja, pored odbrane Reala, bio je vezista Slepih miševa Karlos Soler, koji je precizno izveo čak tri penala. Jasno je da će Madriđani želeti osvetu.

Reflektori stadiona Alfredo Di Stefano će još jednom biti uprti u Karima Benzemu, kojem polako izmiče Pićići nagrada za najboljeg strelca lige. Pronalazio je Francuz put do mreže rivala u 11 navrata ove sezone u prvenstvu, u prethodna četiri kola postigao je tri pogotka. Ipak, Luis Suarez mu beži sa 16, Mesi je posle dve bombe protiv Alavesa na koti 15, En Nesiri iz Sevilje je brojao do 13 u dosadašnjem toku sezone, Đerar Moreno iz Viljareala je korak ispred napadača Reala.

PRIMERA – 23. KOLO

Petak

Selta - Elče 3:1 (2:0)

/Mina 45, 68, Mendez 45+2 - Rigoni 50/

Subota

Granada - Atletiko Madrid 1:2 (0:0)

/Erera 66 - Ljorente 63, Korea 75/

Sevilja - Ueska 1:0 (0:0)

/Munir 57/

Eibar - Valjadolid 1:1 (1:1)

/Kike 23 - Mesa 7 penal/

Barselona - Alaves 5:1 (2:0)

/Trinkao 29, 74, Mesi 45+1, 75, Firpo 80 - Rijoha 57/

Nedelja

14.00: (3,70) Hetafe (2,95) Sosijedad (2,25)

16.15: (1,45) Real Madrid (4,40) Valensija (7,25)

18.30: (2,50) Levante (3,20) Osasuna (2,95)

21.00: (2,05) Viljareal (3,45) Betis (3,60)

Ponedeljak

21.00: (3,70) Kadiz (2,95) Bilbao (2,25)

***kvote su podložne promenama



Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara