Nejt Mejson (©ABA Liga – Dubai)
Nejt Mejson (©ABA Liga – Dubai)

Zatreslo se tlo od Balkana do Emirata: Zvezda dobila po zubima, Dubaija treba svi da se plaše!

Vreme čitanja: 8min | ned. 22.09.24. | 19:02

Istorijski podvig novoformiranog kluba na svom takmičarskom debiju, pobeda nad aktuelnim šampionom Jadranske lige da se pamti i prepričava, crveno-beli odmah napravili sebi problem

Crvena zvezda je posle deset godina poražena na otvaranju sezone, Crvenoj zvezdi se odmah smrklo. I to ne bilo gde, već u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gde su košarkaši Dubaija priredili istorijski spektakl u svom prvom takmičarskom meču i rasprodatoj Koka Kola Areni ponudili skalp branioca titule na tacni - 86:84 (28:16, 22:25, 16:22, 20:21).

Desilo se ono što je pre utakmice zvučalo gotovo nemoguće, Crvena zvezda je dobila po zubima, dok je Dubai senzacionalnim trijumfom poslao jasnu poruku celom košarkaškom regionu, pa i Evropi da treba svi da ga se plaše! Ekipa Jurica Golemca nije mogla na bolji način da ispiše prve stranice klupske istorije, jer je već na premijeri savladao najdominantniji tim regiona u poslednjoj deceniji i važećeg šampiona regionalnog takmičenja.

Izabrane vesti

Biće mnogo diskusije o tome šta se desilo sa Crvenom zvezdom u Dubaiju. Najveći deo meča igrači Janisa Sferopulosa bili su u podređenom položaju, dozvoljavali su protivniku da rano povede i sa 17 razlike, što je nateralo ceo tim da uloži enormne napore i troši se preko granice kako bi vratio egal. Kada je Zvezda u tome uspela, imala je nekoliko prilika da Dubai dokrajči i rezultatski se odlepi, ali se umesto toga dogodio novi pad. Dubai je to iskoristio i vodio maltene celo drugo poluvreme, izuzev u situaciji kod rezultata 63:63 pred kraj treće deonice, a uspeo je da izdrži i sve nalete crveno-belih u finišu, te da zasluženo proslavi debitantsku pobedu!

Zvezda je veliku šansu propustila upravo kod rezultata 63:63. Nikola Kalinić pogodio je dva slobodna bacanja na 40 sekundi pre poslednjeg malog odmora, ali je izuzetno raspoloženi Klemen Prepelič vratio trojkom koja je izgleda unizila Zvezdino samopouzdanje. Zadatak je za beogradski sastav postao još teži kada je Miloš Teodosić zaradio nesportski faul posle udaranja Avudua Abasa u ruku, samo nekoliko minuta pošto je dobio tehničku. Čovek koji je dugo držao sve konce u rukama morao je napolje i Zvezda se od toga više nije oporavila.

Trojkama Klemena Prepeliča i Nemanje Dangubića Dubai se ponovo odlepio na +7 (73:66) i ta se razlika zadržala maltene sve do ulaska u poslednja dva minuta. Tada se pojavio Kodi Miler Mekintajer da pred poslednji minut utakmice vrati Zvezdu na samo dva poena zaostatka (81:83). I tada se videlo koliko su košarkaši Dubaija spremni da iznesu pritisak do kraja i slave veliku pobedu, jer je Nejt Mejson ubacio trojku koju jeste poništio Nemanja Nedović, ali je to bio poslednji konkretan potez crveno-belih. Jeste se domaćin 'ponudio' nekoliko puta, ali to Zvezda nije iskoristila. Posle Mejsonovog promašaja na isteku napada Kodi Miler Mekintajer je želeo da sve reši sam, požurio je i ispalio loptu koja nije stigla ni do obruča. Uz tri sekunde na semaforu, Dubai je otkucao istorijsku pobedu!

Po svim merilima Dubaijev trijumf izneli su Nejt Mejson, Klemen Prepelič i Avudu Abas. Momak rodom iz Džordžije spakovao je 18 poena (8/16 iz igre, 1/5 za tri), slovenački reprezentativac zablistao je sa 16 poena i 10 asistencija, dok je nekadašnje krilo Virtusa iz Bolonje odigralo jednu od najboljih utakmica u karijeri i ubacio 17 poena. I nije bilo samo do košgeterskog učinka, koliko je Abas delovao nezaustavljivo za odbranu Crvene zvezde. Doduše, kao i bekovski tandem Mejson - Prepelič koji se na momente razigravao kako je želeo. Džakori Vilijams je iz drugog plana trijumfu doprineo sa devet poena i isto toliko uhvaćenih lopti, dok je Davis Bertans debitovao sa šest poena. Ajzea Tejlor je bio na klupi, ali nije ulazio na teren.

Slavlje košarkaša Dubaija (©ABA Liga – Dubai)Slavlje košarkaša Dubaija (©ABA Liga – Dubai)

U Crvenoj zvezdi je Nikola Kalinić ubacio 16 poena uz 4/7 sa distance uz pet skokova i tri ukradene lopte. Ajzea Kenan je posle dosta problema u prvom delu proigrao u nastavku i ubacio 13 poena. Suprotno tome, Luka Mitrović je ubacio 12 poena u uvodnih 20 minuta i posle stao, dok je Nemanja Nedović imao 11, a Kodi Miler Mekintajer uz 10 poena dopisao po četiri asistencije i izgubljene lopte. Miloš Teodosić je stao na tri poena, šest završnih dodavanja i tri prodate lopte, ali je posle bitne uloge u prvom delu kada se Zvezda digla, jednostavno nestao... Ognjen Dobrić je odigrao samo šest minuta i ostao bez učinka, a Jago dos Santos je ubacio samo dva poena, ali i podelio šest asistencija.

Odmah je Dubai stavio jasno do znanja ne samo Crvenoj zvezdi, već i celom košarkaškom regionu da neće biti lak zalogaj ni za koga, pa ni za branioca titule! I ne samo da neće biti lak zalogaj, već da će svima biti trn u oku. Već u prvom poluvremenu moglo je da se nasluti da će novajlija u Jadranskoj ligi biti i te kako zabavan za gledanje, bar objektivnom košarkaškom auditorijumu. Jeste utakmica u početnih nekoliko minuta bila često ‘seckana’ faulovima, ali je i pored toga imala dobar ritam koji se u kasnijem toku četvrtine pretvorila u ozbiljnu trku dva tima.

Sferopulos se odlučio da od starta na parketu budu Kodi Miler Mekintajer, Ajzea Kenan, Dejan Davidovac, Nikola Kalinić i Uroš Plavšić, a ta se petorka nije najbolje snašla na jurnjavu sa domaćinom.

Problem za goste predstavljalo je i to što je Kenan brzo skrivio dva faula, pa je u prvom poluvremenu odigrao nepuna tri i po minuta. Dok je Zvezda pokušavala da uspostavi dominaciju pod obručima, košarkaši Dubaija nametnuli su brži ritam koji im je daleko više odgovarao i to se brzo osetilo ne samo na parketu, već i u rezultatu. Gosti su počeli da suviše da petljaju u organizaciji napad, dok su pre svih Klemen Prepelič i Avudu Abas, nešto kasnije i raspoloženi Nejt Mejson napravili razliku od sedam poena (21:14) sa kojom se otišlo na prvi televizijski tajm-aut.

Probao je Sferopulos da reaguje uvođenjem Jaga, Gedraitisa i Nedovića umesto Kalinića, Davidovca i Mekintajera, ali je i Golemac imao spremno rešenje u vidu Davisa Bertansa. Letonac sa značajnim NBA iskiustvom je svoj prvi šut sa distance realizovao i nabio na leđa crveno-belih značajan pritisak, koji se manifestovao kroz dug post zbog čega je Dubai već posle deset minuta imao dvocifrenu prednost! Abas je na spektakularan način digao publiku na noge u rasprodatoj Koka Kola Areni i trojkom sa više od pola terena doneo svom timu prednost do 28:16!

Pritisak Dubaija na Zvezdu izazvao je ‘efekat grudve’ jer kako se domaćin obrušio na rivala, tako je prednost konstantno rasla. Jer, čim se ušlo u drugu četvrtinu, Bertans je novom trojkom preko ruke odveo Dubai na ogromnih +15 i na semaforu je stajalo 31:16. Zvezda je u tom intervalu delovala potpuno izgubljeno, bez ikakvog konkretnog rešenja u napad jer su se napadi svodili na pokušaje soliranja bez željenog efekta. Dok su gosti tražili sebe, ekipa Jurice Golemca odjurila je odjurila na gotovo šokantnih 17 razlike (33:16) posle nove realizacije Mejsona koji je kroz karijeru bio prepoznatljiv kao vrlo dobar strelac, što je potvrdio već na debiju.

*** Jadranska liga, 1. kolo ***

DUBAI - CRVENA ZVEZDA 86:84

/28.16, 22:25, 16:22, 20:21/

Koka Kola Arena, Dubai;

Sudije: Milan Nedović, Igor Dragojević, Dragan Porobić.

DUBAI: Ravena, Mejson 18, Dangubić 8, Uskoković 3, Abas 17, Prepelič 16 (10as), Bertans 6, Tejlor, Vilijams 9 (9sk), Anđušić 4, Radošević 2, Duveriolu 3.

CRVENA ZVEZDA: Miler Mekintajer 10 (4as, 4iz), Kenan 13, Teodosić 3 (6as, 3iz), Davidovac 5, Mitrović 12 (6sk), Kalinić 16 (5sk, 3uk), Dobrić -, Bolomboj 2, Gedraitis 9, Plavšić 1, Nedović 11, Dos Santos 2 (6as, 4sk).

---------------

Zbog svih problema uočenih u manje od 15 minuta košarke, Crvena zvezda je mnoge verovatno podsetila na tim iz prošle sezone, odnosno sa koliko se problema nosio branilac titule u odsustvu igrača koji može da napravi prevagu, a da to nije Miloš Teodosić. Kao i tada, tako je i sada 37-godišnji as bio čovek preokreta. Tačnije, Zvezdu su pokrenuli Luka Mitrović i on.

Posle velikih 33:16 utakmica je počela da se okreće na vodenicu crveno-belih. Morao je jednom da stane šut i domaći sastav koji je u relativno visokim procentima rešavao napade tokom uvodnih desetak-dvanaest minuta, a odlično Mitrovićevo snalaženje pod košem i zakucavanje uz faul Bertansa za dodatno slobodno bacanje zapalilo je iskru iz koje je buknuo plamen. Nije iskusni centar pogodio sa crte, ali je Zvezda odjednom živnula i dobila novi elan. Počelo je sa iznuđenim faulom Teodosića, nasavilo se Mitrovićevim kucanjem, a onda je Teodosić imao svoj mali šou na parketu... Trojka, pa asistencija za ‘strelu’ Gedraitisa i ulazak u okvir jednocifrenog minusa (33:24), pa zatim još tri proigravanja, dva za Mitrovića i jedan za Jaga. Zvezda je za dva i po minuta minus od 17 svela na samo poen (33:32). Impresivnoj seriji 18:0 je novi oblik dao Mitrović koji je do polovine druge četvrtine doneo Crvenoj zvezdi prvu prednost (34:33) još od rezultata 12:11 na početku utakmice.

Ajzea Kenan (©ABA liga – Dubai)Ajzea Kenan (©ABA liga – Dubai)

Petorka Teodosić – Nedović – Jago – Gedraitis – Mitrović dala je mnogo, ali se isto tako i dosta potrošila. Upravo je to dalo pomalo izgubljenim košarkašima Dubaija nadu da mogu da se dignu i prekinu slobodan pad i baš to se dogodilo. Nejt Mejson je izazvao reakciju poenima iz polaganja uz faul Mitrovića, trgao se za njim i Abas, a novu muku crveno-belima počeo je da zadaje Džakori Vilijams. Čovek prepoznatljiv po čudnoj mehanici šuta sa slobodnih bacanja postao je Zvezdin veliki problem u reketu jer Dubai je 17 minuta bio bez ofanzivnog skoka – delom zahvaljujući dobrim procentima, delom i zbog Zvezdine kontrole skokova – da bi Vilijams pokazao dominantnu crtu u duelima sa Mitrovićem i Bolombojem, zbog čega je domaćin ponovo imao prednost u rukama. I ne samo što je imao, već je ponovo uspeo relativno lako da se odlepi. Novi udarac uz zvuk sirene zadao je Mejson košem sa poludistance. Delovalo je da je trojka, ispostavilo se da je ipak šut za dva, pa je rezultat na poluvremenu glasio 50:41.

Koliko je Kenan nedostajao Crvenoj zvezdi u prvom poluvremenu najbolje se videlo kroz seriju 8:0 koju je realizovao upravo doskorašnji bek Olimpijakosa. Dve trojke, potom i prodor do koša, čime je zaustavio Dubai koji se zahvaljujući koševima Duveriolua i Uskokovića ponovo nakratko odlepio, no ne bez reakcije sa druge strane. Uprkos tome, Dubai je na krilima trilinga Prepelič – Mejson – Anđušić držao određenu distancu i terao branioca titule da se dodatno troši u svakom posedu kako im utakmica ne bi izmakla iz ruku bez ozbiljne borbe.

Zvezda se ipak nije izvukla i morala je da potpiše kapitulaciju...

JADRANSKA LIGA - 1. KOLO

Petak:

Cibona - Zadar 69:87

/Ročak 18 - Gegić 30/

Subota:

Split - Igokea 74:79

/Šorter 17 - Džons 13/

Mornar - Budućnost 51:98

/Smit 16 - Morgan 16/

Nedelja:

Dubai - Crvena zvezda 86:84

/Mejson 18 - Kalinić 16/

Krka - Mega (U TOKU)

21.00: (2,70) FMP (14,5) Cedevita Olimpija (1,55)

Sreda:

19.00: (1,02) Partizan Mozzart Bet (30,0) Borac Mozzart

Četvrtak:

19.00: Studentski Centar - Spartak Subotica

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Miloš TeodosićAvudu AbasNejt MejsonLuka MitrovićABA ligaKK DubaiKK Crvena zvezdaKlemen PrepeličNikola KalinićKodi Miler MekintajerAjzea KenanNemanja Dangubić

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara