(©Reuters, ©Shutterstock)
(©Reuters, ©Shutterstock)

Prijatelji fudbala

Vreme čitanja: 5min | uto. 27.10.20. | 13:48

Grupa D, a u njoj Atalanta, Ajaks, Liverpul i Midtjiland

Golovi, golovi i opet golovi. Takav epilog obećava meč između Atalante i Ajaksa u okviru 2. kola Grupe D Lige šampiona. Obe ekipe imaju ofanzivu u genima i postizanje pogodaka je za njih rutinska stvar. Nije ni čudo što su se ljubitelji fudbala obradovali kada je žreb spojio Boginju provincije i Kopljanike...

Atalanta i Ajaks će se verovatno boriti za drugo mesto Grupe D, imajući u vidu snagu Liverpula, tako da će predstojeća utakmica biti veoma važna sa stanovišta turnira. Timovi pristupaju duelu u vrlo različitim raspoloženjima. Boginja je ponovo sačuvala snagu pred Ligu šampiona i ponovo je platila porazom, ovog puta od Sampdorije (1:3). Međutim, radikalna priroda rotacije trener Đan Pjera Gasperinija jasno pokazuje da su Bergamaski Evropu postavili kao prioritet. U isto vreme, Ajaks se zabavljao sa Venlom (13:0), usput postavljajući rekord u efikasnosti Eredivizije.

Izabrane vesti

Amsterdamski sastav je minule subote zapanjio fudbalski svet rekordnim rušenjem Venla u sklopu Eredivizije sa čak 13:0, što je uključivalo pet pogodaka i tri asistencije tinejdžera iz Burkine Faso, Lasine Traorea. Istina, Liga šampiona je drugačijeg nivoa i Ajaks se u to uverio u uvodnom duelu protiv Liverpula (0:1), ali stvorio je i gol-šanse protiv engleskog šampiona. U Bergamu ih može biti još više, jer je odbrana Atalante bušna poput švajcarskog sira u poslednje vreme. Na poslednja dva meča Serije A je primila ukupno sedam golova (1:4, 1:3), ali s druge strane, trener Bergamaska Đan Pjero Gasperini uzda se u ofanzivne asove Luisa Murijela i Duvana Zapatu, glavne protagoniste koji velike pobede u Herningu pre nedelju dana. Upravo dvojica Kolumbijaca pobrinuli su se za ležeran ulazak u Ligu šampiona protiv Midtjilanda u Danskoj za visokih 4:0.

Boginja će večeras imati priliku da pokaže svoju vrednost protiv Holanđana, i to na terenu stadiona u Bergamu, na kome će se odigrati prvi meč u evropskim kup takmičenjima nakon gotovo 30 godina. Poslednji susret je odigran 1991. godine, a Gasperini, za razliku od meča sa Sampdorijom, večeras šalje na teren najjači mogući sastav. Atalanti nedostaju Kaldara i De Ron. Umesto Italijana će igrati Romero, a Holanđanina Pašalić. Papu Gomez bi trebalo da U napadu ćemo videti pomenute Zapatu i Murijela, zajedno sa Papuom Gomezom.

"U fudbalu postoje pobede i porazi. Moj tim reaguje analizirajući svoje greške i pokušavajući da ih ne ponovi u sledećim mečevima. Veliko nam je zadovoljstvo što ćemo da igramo prvu utakmicu Lige šampiona u Bergamu, ali naravno, više bi nam godilo da na tribinama mogu da budu naši navijači. Ne mogu da računam na De Rona, koji nam je veoma važan, ali igrali smo i ranije ponekad bez njega i uspeli smo da se saberemo", rekao je trener Atalante Gasperini.

Ajaks stiže pun samopouzdanja, a očekuje se da će srpski internacionalac Dušan Tadić biti spreman za još jednu bitku, uz Antonija i Davida Neresa u formaciji 4-3-3. Dejli Blind bi mogao da počne u sredini, a Davi Klasen i Rajan Gravenberh se očekuju uz njega. Andre Onana će čuvato gol kao i obično, a ispred njega bi trebalo da se nađu Mazraui, Shurs, Martinez i Taljafiko.

"Atalanta je bila otkriće protekle sezone u Ligi šampiona. To je tim koji igra atraktivan fudbal, pravi neviđeni pritisak i koji veoma otežava posao protivniku. Generalno, nismo navikli na takav stil, ali mislim da smo se pravilno pripremili. Kada izgubite prvu utakmicu, onda druga postaje još važnija. Želimo da postignemo dobar rezultat, jer imamo visoke ambicije", rekao je trener Ajaksa Erik ten Hag.

Uprkos važnosti borbe, malo je verovatno da će ona biti "zatvorena". Ajaks je ubedljivo najproduktivniji klub u holandskom prvenstvu, dok je Atalanta postigla najviše pogodaka u Seriji A. Oba kluba su navikla da visoko pritiskaju i imaju posed lopte, pa će biti zanimljivo videti hoće li bilo koja strana uspeti da preuzme inicijativu. U ovom slučaju je sasvim moguć scenario u kojem će timovi biti konstantno u zamahu, zaboravljajući na centar terena i fokusirajući se na najbrži prelazak u napad.

Uprkos svemu navedenom, domaćini ostaju favoriti u predstojećoj utakmici. Dok je Ajaks primoran da trpi stalni gubitak lidera, Atalanta postepeno pojačava odred, povećavajući njegovu dubinu. Na leto se klubu pridružio Aleksej Mirančuk, potom je otkupljen Mario Pašalić i pozajmljen Kristijan Romero iz Juventusa. Ajaks je prodao lidere kao što su Hakim Zijeh, Doni van de Bek i Seržinjo Dest, za šta su Kopljanici ukupno uspeli da zarade 100 miliona evra. Kormilar ten Hag uspeva da dostojanstveno izvuče maksimum iz situacije, ali ova postava tek treba da se uigra, dok Bergamaski izgledaju kao jedinstveni mehanizam.

U drugom meču Grupe D Liverpul je domaćin Midtjilandu (21.00). Racionalan i najpragmatičniji fudbal u poslednjim mečevima pokazao je tim sa Enfilda. Prosudite sami - minimalne pobede nad Šefild Junajtedom (2:1) i Ajaksom (1:0), kao i remi u derbiju sa Evertonom (2:2). Na prihvatljiv rezultat utrošeno je tačno onoliko napora koliko je bilo potrebno...

Danska ekipa je podbacila na debiju u grupnoj fazi Lige šampiona. Atalanta nije ostavila šansu za momke Brajana Priskea - 0:4. U domaćem šampionatu Midtjiland je u poslednja dva meča ostvario dve pobede.

Šampion Engleske bi trebalo da pobedi danskog prvaka, ali neuspesi se Liverpulu uvek se dogode u najneočekivanijim slučajevima. Klopov tim mnogo promašuje, jedina uteha za Crvene je što postižu više golova. Mane, Salah i Firmino znaju svoj posao.

LIGA ŠAMPIONA - 2. KOLO

Utorak

GRUPA A

18.55: (15,0) Lokomotiva Moskva (8,50) Bajern (1,15)

21.00: (1,80) Atletiko Madrid (3,60) Salcburg (4,60)

GRUPA B

18.55: (4,80) Šahtjor (3,90) Inter (1,70)

21.00: (3,70) Menhengladbah (3,60) Real Madrid (1,98)

GRUPA C

21.00: (1,90) Porto (3,45) Olimpijakos (4,20)

21.00: (7,25) Marselj (4,40) Mančester Siti (1,45)

GRUPA D

21.00: (1,15) Liverpul (8,50) Midtjiland (15,0)

21.00: (2,05) Atalanta (3,60) Ajaks (3,50)

Sreda

GRUPA E

18.55: (7,50) Krasnodar (4,40) Čelsi (1,45)

21.00: (1,63) Sevilja (3,80) Ren (5,70)

GRUPA F

21.00: (1,40) Dortmund (4,80) Zenit (7,75)

21.00: (2,75) Klub Briž (3,30) Lacio (2,55)

GRUPA G

21.00: (2,70) Juventus (3,25) Barselona (2,65)

21.00: (2,95) Ferencvaroš (3,25) Dinamo Kijev (2,45)

GRUPA H

18.55: (10,5) Bašakšehir (7,00) PSŽ (1,23)

21.00: (2,25) Mančester Junajted (3,40) RB Lajpcig (3,20)

*** kvote su podložne promenama


tagovi

Liga šampionaLiverpulAjaksMidtjilandAtalanta

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara