(©Reuters)
(©Reuters)

Ne može se samo „bombama“ na GOAT-a: Novak komplikovao, ali našao put do polufinala

Vreme čitanja: 3min | pet. 11.10.24. | 15:01

Đoković ispustio „dobijen“ prvi set, a onda dodao gas i zaigrao kako ume – 2:1

Zašto prosto kad može komplikovano. Nije baš malo puta ta parola „oživela“ u mečevima Novaka Đokovića poslednjih godina, ali kada dobije meč, njegovi navijači mu sve oproste, pa i to bespotrebno nerviranje kada rivala, ni krivog ni dužnog, počasti set.

A, baš tako nešto se desilo danas u Šangaju. Imao je Đoković u rukama gotovo osvojen prvi set. Servirao je za njega na 5:4, pa je imao 3:0 u taj-brejku i u oba slučaja je dopustio da mu misli negde odlutaju, da mu popusti fokus i da serijom grešaka počasti Jakuba Menšika. Iako se „iz svemira“ videlo da je srpski as i daleko bolji igrač, sa mnogo većom paletom kvalitetnih udaraca, morao je da trči tri seta da bi prošao u polufinale kineskog mastersa – 2:1 (6:7, 6:1, 6:4).

Izabrane vesti

Za finale Novak Đoković će se boriti sa Tejlorom Fricom. U prethodnih devet mečeva najbolji teniser sveta svih vremena je dobio svih devet.

Čeh se tokom celog prvog seta, dok nije počeo da dobija neverovatne Novakove poklone, oslanjao na servis kao na štaku. Gotovo sve što je osvojio, bilo je iz svojih ubojitih početnih udaraca. U prva tri svoja gema izgubio je jedan poen i to je bila dvostruka servis greška.

Ali, kao mnogo puta ranije što se dešavalo igračima koji imaju tako izraženo „oružje“, čim je Menšiku stao početni udarac, našao se u problemima. Đoković je na 3:3 propustio dve brejk lopte, ali u narednom gemu nije. Srpski as je napravio brejk, poveo 5:4 i kada se očekivala lagana egzekucija za osvajanje prvog seta, Novak je totalno izgubio fokus.

Nakon 30:15 Čeh je napravio seriju od 8:0 u poenima i to je polovinu dobio na tacni od rivala. Otišao je meč u taj brejk, koji je takođe imao čudan tok. Đoković je poveo 3:0 i potpuno se ugasio. Menšik je okrenuo na 4:3 i dobio ga sa 7:4. Novak totalno bez fokusa, bacio je u vodu set koji je mnogo ranije trebalo da osvoji.

Da je u pitanju bio problem isključivo sa fokusom videlo se u drugom setu. Novak je kroz njega protutnjao kao uragan. Čim je podigao „broj obrtaja“ u igri, pogotovo forhendom, odnos snaga na terenu je izgledao kao igra viktorije. Ekspresni brejk, pa potvrda za 3:0. Na kraju seta 6:1 za pola sata. Na svoj servis Đoković je izgubio samo četiri poena! To je trebalo da bude nagoveštaj kako će se meč završiti.

Mučio se Menšik sa servisom i u trećem setu, nije ga najbolje služio, a takve situacije su poslastica za najboljeg riternera svih vremena. Čeh je u trećem gemu uspeo da se spasi nakon dve brejk lopte za Đokovića, ali u petom nije – 3:2 za Novaka, pa potvrđen brejk i prednost koja najavljuje pobedu.

Iskušenja do kraja nije bilo: najbolji teniser sveta svih vremena nije dopustio Menšiku da mu ponovo zapreti brejkom, da meč otegne na još koji gem. Autoritativno, u poslednjem gemu bez izgubljenog poena, Novak Đoković je došao do pobede i polufinala turnira u Šangaju.


tagovi

Novak ĐokovićJakub MenšikATP Šangaj

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara