Povukli se iz kvalifikacija za Mundijal zbog straha od dezerterstva reprezentativaca

Vreme čitanja: 2min | pon. 13.11.23. | 21:15

Režim u strahu od nove bruke

U Africi počinju kvalifikacije za Mundijal 2026. godine a u njima neće ulčestvovati reprezentacija Eritreke.

Jedna od najmlađih i najsiromašnijijh afričkih zemlja nastala secesijom od Etiopije se povukla iz kvalifikacija, potvrdila je FIFA. Svetska kuća fudbala ne navodi razlog odustajanja ali relevantni afrički mediji pišu da je u pitanju strah od dezerterstva!

Izabrane vesti

Pozivajući se na izvore bliske lokalnim političarima, afrički mediji otkrivaju da je upravo pritisak vlasti uticao na povlačenje. Prvi meč Eritreje je trebalo da bude gostovanje Maroku 16. novembra a u lokalne vlasti se uvukla panika da će im reprezentativci dezertirati i neće se vratiti.

Ne bi im bio prvi put jer su 2019. u kvalifkacijama za Mundijal u Kataru desetorica reprezentativaca prilikom gostovanja u Bocvani zatražili azil od lokalnih zvaničnilka. Bila je to velika sramota i udarac za diktatorski režim Isaije Afverkija koji se na čelu države nalazi od sticanje nezavisnosti 1991. godine.

Afverki se smatra jednim od najgorih svetskih dikatora, a prema oceni Reportera bez granica njegova zemlja se nalazi na poslednjem mestu medijskih sloboda. Čak i iza Severne Koreje. Naravno, sve to prati i ogromna stopa siromaštva, kriminala i korupcije.

Ovako nešto se spekulisalo pre mesec dana kada je FS Maroka nagovestio FIFA da iz Eritreje nije dobio nikakve garancije za dolazak, a sada je odluka postala zvanična.

Režim nije hteo da dozvoli bruku kao pre četiri godine i da igrači traže azil pa je zabranio igranje fudbala. Prošle godine se Eritreja povukla i iz kvalifikacija za Kup afričkih nacija u Obali Slonovače.

Veći deo reprezentacije Eritreje čine anonimni igrači iz lokalnih klubova, mada ih ima i nekolicina iz skandinavskih zemlja gde se nalazi brojna eritrejska emigracija. Najpoznatiji među njima je bio Henok Goitom, nekadašnji mladi reprezentativac Švedske kojeg se sećamo iz onih duela u baražu protiv protiv Srbije i Crne Gore kada je ekipa Miroslava Đukića nadoknadila tri gola minusa i plasirala se na EP. Goitom je igrao za Udineze, Almeriju, Valjadolid, Hetafe… I upisao četiri meča sa A tim Eritreje.  


 



Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara