Ponavljanje gradiva?

Vreme čitanja: 4min | sre. 19.08.20. | 10:33

Lion i Bajern za finale Lige šampiona i priliku da u nedelju neko od njih odmeri snage sa još jednim krvožednikom Pari Sen Žermenom, rešenim i spremnim da – kad je već takva situacija – pokaže Englezima da i predstavnici "farmerskih liga", kako ovi vole da ponize Nemce i Francuze, umeju da odigraju velike fudbalske predstave. Dostojne "ušatog"

Jedni će reći da je iznenađenjima kraj. Da je bilo dosta. Drugi pak reći će da je ovo "ona" sezona kad je čuda moguće podvoditi pod normalnost, jer prosto je – normalnost je postala čudo. Korona-sezona dobija polako svoj epilog kroz prilično neverovatnu završnicu UEFA evrokupova, u kojoj su pali mnogi favoriti. Najveći dželat zasad – Lion, od čijeg su malja stadali Juventus i Mančester Siti - nameriće se večeras na režisera Barsinog horora i najvećeg katalonskog blama još otkako fudbal gledamo "u boji". A ima tome više od pola veka...

Bajern protiv Liona (21.00) za finale Lige šampiona i priliku da u nedelju neko od njih odmeri snage sa još jednim krvožednikom Pari Sen Žermenom, koji je juče isprašio Red Bul Lajpcig sa 3:0 i prvi put u istoriji stigao na korak do najznačajnijeg klupskog trofeja, rešenim i spremnim da – kad je već takva situacija – pokaže Englezima da i predstavnici "farmerskih liga", kako ovi vole da ponize Nemce i Francuze, umeju da odigraju velike fudbalske predstave. Dostojne "ušatog".

Izabrane vesti

Bajern je u Lisabon došao kao prvi, drugi, eventualno treći favorit, ako se u obzir uzme činjenica da je Bundesliga rano završena, te zbog pretpostavke da je družina Hansa Flika pomalo ispala iz štosa. Koliko je u "štosu" najbolje su osetili fudbaleri Barselone dok su primali onih osam komada. Dakle, sa te strane gledano ništa se ne menja. Lion je svakako autsajder, a u podređenom polažaju (posle onoga sa Barsom) svakako bi bio i Gvardiolin Siti.

Mnogi su mislili da će pretumbacije koje je her Flik bio primoran da napravi u timu zbog povrede Benžamana Pavara (Kimih na bok, Gorecka u sredinu sa Tijagom) uticati na homogenost ekipe, međutim rezultat u susretu sa Barselonom učinio je da svi zaborave da je Bajern i te kako bio oslabljen u četvrtfinalu. Pavar bi trebalo da se nađe u kombinaciji za polufinale i sa te strane možemo govoriti o najjačem Bajernu. Pritom, oporavio se i Kingsli Koman.

U napadačkom smislu Bajern se ne razlikuje previše od Sitija. Lakši posao za Rudija Garsiju? Ponavljanje gradiva? Lionu svaka čast, ali ona hrabrost bila je nagrađena velikom količinom sreće. Setite se samo šanse Rahima Sterlinga... Takve situacije teško se "repriziraju".

Tomas Miler na prethodnom meču sa Lionom 2010. u duelu sa Krisom i Reveljeom (©AFP)Tomas Miler na prethodnom meču sa Lionom 2010. u duelu sa Krisom i Reveljeom (©AFP)

Ima koga da se plaši Flik. Maksvel Korne po boku, Memfis Depaj gore, Usem Auar na sredini – izrastao u ozbiljnog poslovođu, to je jasnoMusa Dembele sa klupe... Šta reći za Garsiju? On tek neće znati gde mu "curi". Klimava je ona trojka pozadi... A Bavarci ovako surovi i beskrupulozni skoro nisu bili. Nije im samo do pobede, nego i do rastavljanja rivala na sitne komadiće.

Kormilar giganta iz Bavarske Hansi Flik želi da njegova strana zaboravi rušenje Barselone sa epskih 8:2 i da "krene od nule" kada se bude suočavala sa Lionom u polufinalu.

"Manje od 100 odsto posvećenosti i koncentracije neće biti dovoljno. Igra počinje ispočetka. Moj tim je fokusiran. Postavili smo velike ciljeve. Ali to je igra koja počinje sa 0:0 i moramo da igramo istim intenzitetom kao protiv Barse", bez euforije će Flik.

Bajern ujedno želi triplu krunu pod palicom stratega, koji je privremeno preuzeo kormilo od Nika Kovača u novembru prošle godine, ali je fantastičnim rezultatima brzo obezbedio stalni posao. Koliko je najtrofejniji nemački sastav bio nemilosrdan i represivan najbolje ilustruje podatak da je poslednji put poražen još 7. decembra 2019. od Menhengladbaha, a od tada je odigrao 28 mečeva u svim takmičenjima i zabeležio 27 pobeda i remi. Statistika u Ligi šampiona briljantna. Devet duela, devet trijumfa, gol-razlika 39:8.

Ipak, brojke često nisu garant za visoka dostignuća. Znaju to sada, pomenuli smo već, Juve i Siti. Da, Lion je paket iznenađenja. Nikada se ne zna šta može da uradi. Naročito u Ligi šampiona, jer je u nacionalnom šampionatu završio na sedmom mestu u skraćenoj sezoni Lige 1. Rudi Garsija, koji je zamenio Silvinja na mestu trenera sredinom oktobra minule godine, napravio je ekipu koja je smrtonosna u kontri, zahvaljujući tempu i umeću napadačkog tandema Musa Dembele - Memfis Depaj, koji je kombinovano postigao 37 golova u svim takmičenja ove sezone.

"Siti je postigao više od 100 golova u Premijer ligi, tako da ako pogledamo statistiku možemo da ostanemo u hotelu i da odande posmatramo utakmicu, jer Bajern može da igra sam. Nemački tim nema mnogo slabih strana, ali nijedan kolektiv nije savršen. Mi možda nismo velika planina za penjanje, ali ponekad vas samo malo šljunka u cipeli može sprečiti da se popnete na tu malu planinu", rekao je Garsija, koji nema briga oko izostanaka.

Naposletku, tradicija... Bajern i Lion susreću se deveti put u evropskim takmičenjima, a do sada je više uspeha imao nemački tim sa četiri pobede, dok su dva duela završena slavljem Francuza. Poslednji put koplja su ukrstili u sezoni 2009/10, takođe u polufinalu, a bavarski gigant izvojevao je tada slavlje ukupnim rezultatom 4:0.

Pari Sen Žermen čeka...

LIGA ŠAMPIONA - POLUFINALE (JEDAN MEČ)

Utorak

RB Lajpcig - PSŽ 0:3 (0:2)

/Markinjos 13, Di Marija 42, Bernat 57/

Sreda

21.00: (10,0) Lion (6,50) Bajern (1,25)

*** kvote su podložne promenama


tagovi

Liga šampionaLionBajern Minhen

Obaveštavaj me

Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara