Boris Rojević i Boris Puhovski (©Starsport)
Boris Rojević i Boris Puhovski (©Starsport)

Junačka Voša uplašila Kil, ali nedovoljno za čudo

Vreme čitanja: 3min | uto. 15.10.24. | 20:18

Zebre sa Baltika pobedile srpskog šampiona 32:28 (20:17) u drugom kolu Lige Evrope. U finišu tim Borisa Rojevića prišao na -2, ali nije bilo snage za potpuni preokret i čudo u SPENS-u pred 7.000 gledalaca

Nije Kil što je nekada bio, u tranzicionom je periodu, podmlađen, ali je i dalje moćan velikan svetskog rukometa i jedan od favorita za trofej u drugorangiranom evropskom takmičenju. Srpski šampion pokušao je da parira, uspeo u tome, u finišu uplašio nemački tim, ali Zebre su i bez trojice povređenih bekova (Elefsena Skipagotua, Rajnkinda i Bilika), bez Andreasa Volfa na golu veći deo meča, pokazali klasu.

Tim sa Baltika je slavio u Novom Sadu protiv Vojvodine sa 32:28 (18:15) pred oko 7.000 gledalaca u SPENS-u u drugom kolu Lige Evrope. Ni kada su Norveška i Španija dolazili u Srpsku Atinu nije bilo toliko gledalaca, pa su Lale u rukometnu Evropu poslale sjajnu sliku i poruku da bi u godinama koje slede mogli da stignu i do Lige šampiona.

Izabrane vesti

Nisu se Lale predale i kad su imali - 7. Na krilima odličnog Milana Jovanovića i golmana Frana Lučina prišli su na -2 - 25:27, sedam minuta pre kraja. Imala je četa Borisa Rojevića dva napada za -1, nije iskoristila, ali ostavila sjajan utisak u fenomenalnom ambijentu u najvećoj dvorani u Srpskoj Atini.

Nije granitna odbrana Novosađana iz prethodnih sezone mogla protiv raznovrsnih napada ekipe Filipa Jihe. Pucalo je na crti, snažni pivotmeni Hendrik Pekeler i Patrik Vinček stvarali su probleme domaćinu, raspucan je bio Mađar Bence Imre na desnom krilu, dok su sa distance letele bombe Emila Madsena i Erika Johansona.

Vojvodina neće mnogo da žali za bodovima, Kil je „viđen“ sa maksimalnim učinkom u Grupi, dok bi Lale u naredna dva kola protiv španske Torelavege mogla da traži bodova za prolazak u narednu rundu Lige Evrope, odnosno u Top 16 kao i prošle sezone.

U prvih 30 minuta, Vukašin Vorkapić je bio odličan na startu meča. Propustio je srpski reprezentativac šansu da dovede svoj tim u vođstvo, promašio je penal i zicer iz kontre. Već sredinom prvog perioda igre, Kil je stekao tri gola prednosti (9:6). Posle dva gola Ahmede Sese i nekoliko odbrana Andreja Trnavca, Lale su smanjile na -1 (11:12). Kad god su domaćini prišli, Zebre su imale odgovor. Nikolić i Vorkapić su promašili zicera za izjednačenje u 20. minutu. Sve je „skidao“ po kvalitetu treći čuvar mreže četvorostrukog šampiona Evrope, Čeh Mrkva.

Ulaskom Stefana Dodića u finišu prvog dela igre razmrdao je Vojvodinu. Lucidni Vranjanac je dao tri gola za sedam-osam minuta na parketu. Dobar je bio i Jovica Nikolić. Na poluvremenu +3 – 18:15 za nemačkog velikana. Mnogo je golova Voša primila, kao i pre sedam dana u Našicama. Ovog puta nije napad mogao da to nadokandi.

U nastavku su gosti brzo stvorili + 7 – 25:18, koje Lale nisu mogle da stignu. Dali su Zebre gas u prvih 10 minuta, činilo se slomili otpor srpskog šampiona. Morao je Rojević da zatraži tajm-aut u 39. minutu, pokušao da razmrda igrače i uspeo je u tome. Tračak nade da je moguće čudi bio je u 49. minutu, kada su domaćini smanjili na -3 - 24:27. Milan Jovanović se razigrao, Fran Lučin bio odličan na golu, SPENS je proključao. Brazilac Da Silva je dao gol za 25:27.

Imao je domaćin napad za -1, ali Jovanović i Da Silva nisu iskoristili napad, krila Damke i Imre su u finišu s krila davali golove, pa nije bilo neizvesne završnice, ali Vojvodina je pokazala da raste kao tim i klub i zaslužuje čestitke na otporu velikanu sa severa Nemačke,

Rukometaše Vojvodine bodrio je s tribina novi-stari trener fudbalera sa Karađorđa, Nenad Lalatović, koji je od direktora kluba Darka Jevtića dobio dres s brojem 20. Takođe, Marko Vujin i Jevtić su uručili dresove Voše Domagoju Duvnjaku i Patriku Vinčeku.

VOJVODINA – KIL 28:32 (15:18)

NOVI SAD – Dvorana: SPENS. Gledalaca: 7.000. Sudije: Andorka i Huker (Mađarska)

VOJVODINA: Lučin 6 odbrana, Vorkapić 4, Mileta 1, Vukovljak, Da Silva 2, Pušica, Rađenović, Nikolić 5, Dodić 3, Predović 1, Đorđić, Kavčić 1, Sesa, Puhovski, Jovanović 7, Trnavac 8 odbrana.

KIL: Mrkva 10 odbrana, Volf 2 odbrane, Duvnjak 1, Landin Jakobsen 3, Everbi, Vinček 3, Pabst, Johanson 4, Damke 2, Zerbe, Kuc, Madsen 6, Valinijus, Pekeler 5, Imre 8, Belasen.

LIGA EVROPE - 2. KOLO

Utorak

GRUPA E

Vojvodina - Kil 28:32 (15:18)

Torelavega - Nekse u toku



tagovi

RK VojvodinaRK KilRukometna Liga Evrope

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara