Igor Rakočević (©Stefan Bogunović)
Igor Rakočević (©Stefan Bogunović)

Igor Rakočević: Garnet na ivici svađe i na treningu, mučio me Bojkins sa svojih 165 centimetara

Vreme čitanja: 4min | uto. 15.10.24. | 12:24

“Ali Kobi Brajant me je zaista impresionirao. Dođe, obuče odelo supeheroja i da nam 55 poena”, kaže Rakočević za Mozzart Sport

Nova NBA sezona kreće 23. oktobra, a od ove godine najbolja liga na svetu bogatija je za još jednog partnera, i to iz Srbije. Kompanija Mozzart postala je zvanični beting partner NBA lige i tako postala deo najveće košarkaške porodice na svetu.

Promocija ovog partnerstva održana je u Beogradu uz prisustvo bivših NBA asova sa naših prostora, među njima i Igora Rakočevića, koji je u sezoni 2002/2003 igrao u dresu Minesote i stigao do plej-ofa. Dve decenije kasnije u razgovoru za Mozzart Sport pokušao je da predvidi ko će biti šampion, a ko MVP u novoj sezoni NBA lige, a sastavio je i najbolju petorku igrača iz bivše Jugoslavije...

Izabrane vesti

Takođe, govorio je o tome koliko je NBA bliži mlađim generacijama danas u odnosu na ranije.

"Mnogo je bliži danas zato što postoje društvene mreže, postoje razni tipovi medija koji lako mogu da dođu do mladog čoveka i koliko god to može da bude loše, toliko je i dobro, jer u vreme mog odrastanja mogao si da odigraš 30 fantastičnih utakmica zaredom i da niko to ne sazna osim malog broja ljudi koji to gledaju u našoj zemlji ili nekog ko čita sportske novine da vidi kako je ko igrao. Danas je dovoljno da igrač odigra jednu utakmicu odlično i da to postavi na svoje društvene mreže i svi će čuti za tog igrača i u neku ruku je zato lakše da se dođe do mladih košarkaša i naravno NBA, Evrolige i svih drugih organizacija", kaže Rakočević.

Čini nam se da bi Rakočevićevom stilu igre više odgovarala današnja košarka, a sličnog stava je i on sam.

"Više bi mi odgovarala današnja košarka definitivno, zato što ima mnogo manje taktike i nekih komplikovanih košarkaških strategija, evropska košarka je mnogo detaljnija, američka mnogo brža sa mnogo boljim atletama, ofanzivno orijentisanim igračima kojima više odgovara NBA stil igre".

Jedan takav bio je i omiljeni Rakočevićev saigrač u Minesoti. Stariji mogu odmah da pretpostave ko je.

 "U Americi sam sam voleo da igram sa Kevinom Garnetom iako nisam imao veliku minutažu, ali njegova radna etika, ponašanje i trud koji je ulagao svaki dan učinili su da ga izuzetno respektujem. Bio je vrhunski igrač, iako bio poprilično nepristupačan van parketa, ali na terenu bi bukvalno poginuo za tebe i bilo je dobro igrati sa njim".

Poznato je da Garnet obožava "trash talk", pa nam je Rakočević otkrio da je ovaj krilni centar i na treningu umeo da bude izuzetno motivisan.

On je uvek voleo 'trash talk' i protiv svojih igrača na treningu, do te mere da je uvek na ivici svađe ili tuče, ali nikada na neki loš način, već samo košarkaški. Imao je običaj da kada trener prekine trening, a neko šutne od igrača onako bez veze na koš, on skoči iznad obruča i skine loptu da čak i posle prekida ona ne uđe u koš njegove ekipe".

Bilo je naravno i izuzetnih rivala. Jednog možda manje poznatog izdvaja Rakočević.

"Imao sam problem da igram protiv jedno jakog niskog igrača, zove se Erl Bojkins, visok je oko 165cm i bilo je teško driblati pored njega jer je mnogo nizak, a jako brz i fizički snažan, on mi je pravio mnogo problema".

Najveći utisak je ipak ostavio legendarni i nažalost sada pokojni Kobi Brajant.

"Minesota za koju sam igrao, poveli smo sa 1:0 u plej-ofu, dobili smo Lejkerse na njihovom terenu i svi su mislili da imamo šanse i ako ih kući dve dobijemo - prolazimo. Došao je Kobi, obukao odelo superheroja i dao 55 poena, on me je zaista impresionirao. Ali i mnogi drugi igrači - Garnet, Šakil O'Nil, u to vreme je bilo dosta superzvezda".

Uporedio je Rakočević i najbolje šutere sadašnjeg i svog vremena.

"Danas je bez ikakve dileme najbolji šuter Stef Kari, on je najbolji svih vremena i do te mere je bolji od ostalih da ide on, pa dva prazna mesta i onda tek četvrti, tako da on je najbolji. A, u periodu kada sam ja igrao u NBA ligi, jedan od najboljih bio je Voli Zerbijak, krilo u mojoj ekipi, izuzetan šuter".

Na sličan način je uporedio i plejmejkere.

"Najviše sam voleo da gledam Roda Striklanda, on je zaista imao neverovatne asistencije, na nivou magije, iza leđa, kroz noge, stvarno je bio neuobičajan i redak, a u današnje vreme je Kris Pol recimo i dalje među najboljim plejmejkerima u ligi".

Što se tiče današnjice, Rakočević ne krije da navija za Čikago, ali da se nada da bi Denver i Nikola Jokić mogli da osvoje novi prsten.

"Jako je teško reći ko će biti šampion. Mislim da NBA ove godine nema nekog jasnog favorita, ja se nadam da će Nikola Jokić i Denver imati priliku da učestvuju u završnoj fazi plej-ofa i da će pretendovati da osvoje trofej. Poprilično je ujednačeno i nisam siguran ko bi mogao da bude u finalu".

Za kraj, Rakoćević je sastavio najbolju petorku od igrača iz bivše Jugoslavije.

"Definitivno su to Vlade Divac, Toni Kukoč, Dražen Petrović, Peđa Stojaković i to mora biti mesta za Jokića iako nije eks-Jugoslavija" završio je Rakočević.

NBA karavan kreće za samo sedam dana, a ljubiteljima NBA lige biće u svakom trenutku dostupna vrhunska ponuda za NBA ligu, kako na klasičnom, tako i na uživo klađenju, s tradicionalno najvećim kvotama u Mozzartu, a tu će biti i brojna iznenađenja...


tagovi

Igor RakočevićKevin GarnetKobi Brajant

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara