Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Nije liga nego “ligilja” i donosi poslednju kartu za elitu

Vreme čitanja: 3min | pet. 27.11.20. | 21:49

Neki od velikana će morati dobro da se pomuče ako žele da nadoknade propuste iz prvog dela sezone

Kao i u većini južnoameričkih zemalja, tako je i u Kolumbiji čudan i specifičan sistem takmičenja.

Prvenstvo ove sezone je podeljeno u dve faze. Ligašku i plej-of fazu.

Izabrane vesti

Prvoligaši, njih 20, igrali su 20 kola u ligi: 19 mečeva svako sa svakim, plus bonus kolo u kojem su igrali regionalni rivali jedni protiv drugih. Potom je osam najboljih otišlo u plej-of gde je nokaut faza krenula od četvrtfinala, a preostalih 12 u “ligilju”.

“Ligilja” ili “mala liga” se igra po sistemu tri sa po četiri učesnika. Tri pobednika grupa idu u polufinale baraža zajedno sa najboljim drugoplasiranim. Posle polufinala baraža ide finale baraža, a pobednik toga ide na četvrti najbolji tim iz plej-ofa u baražu za poslednje mesto koje vodi u Kopa Libertadores.

Kolumbija daje četiri predstvanika za Kopa Libertadores. To su šampion, vicešampion, najbolji tim na tabeli koji nije šampion ili vicešampion. U pitanju je ukupna tabela u kojoj se računa onih 20 kola iz prvog dela, ali se potom dodaju bodovi iz plej-of nokaut faze. Četvrti tim sa te ukupne tabele ide na pobednika “ligilje” u baražu za poslednju mesto u Kopa Libertadores.

Zvuči komplikovano? Pa i jeste. Ali to je Južna Amerika… Bitno je da se igra i da se stalno negde juri. Makar im je zanimljivo.

Večeras se igraju mečevi “ligilje” a u njoj ozbiljna imena kolumbijskog fudbala. Od četiri tima koji igraju večeras, čak tri su bili prvaci Kolumbije.

Miljonarios iz Bogote koji je nekada finansirao čuveni narkobos Gača je 15 puta bio prvak Kolumbije, a samo Atletiko Nasional ima jednu titule više.

Independijente Medeljin je bio klub za koji je zaista navijao Pablo Eskobar, ali je finansirao Ateltiko Nasional. Imaju šest titula prvaka države, a čak 10 puta su bili drugi.

Onse Kaldas je iz planinske provincije, iz grada Manisales i četiri puta je bio prvak države. Ali i jednom prvak Južne Amerike, što ostalim kolumbijskim velikanima osim Ateltiko Nasionala nije pošlo za rukom.

Ipak, ova sezona im je takva da bivši prvaci moraju težim putem do Kopa Libertadores. Prvo grupe, pa jedan baraž, pa drugi baraž.

Indpendijente Medeljin počinje grupnu fazu protiv Deportivo Pereire i to bi trebalo da im bude zicer. Mnogo više vatre se očekuje u okršaju Miljonariosa i Onse Kaldasa.

Bitan podatak za ovaj okršaj je što gosti neće moći da računaju na iskusnog Dajra Morena. Radi se o iskusnom napadaču koji je i počeo karijeru u Onse Kaldasu, a od 2020. godine je ponovo u svom timu.

On se nije pojavio na listi putnika, a izvor iz kluba potvrdio je kolumbijskim medijima da igrač nije prisustvovao na poslednja dva timska treninga.

Zanimljivo je da je Kaldas dobio poslednje gostovanje Miljonariosu i to sa 3:1 i ukupno je dobio tri od poslednjih pet obračuna.

Inače, taj poslednji susret bio je izuzetak od pravila. Ova dva tima obično igraju sa veoma malo datih golova. Pet od poslednjih sedam došli su 0-2.

FUDBAL - KOLUMBIJA

00.00: (02,00) Independijente Medeljin (3,25) Pereira (3,70)

02.00: (1,70) Miljonarios (3,45) Onse Kaldas (4,90)

 


 


tagovi

Kolumbija 1klađenje

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara