©AFP
©AFP

Najlepša priča Evropskog prvenstva: Debitant Gruzija preko Portugalije do nokaut faze!

Vreme čitanja: 3min | sre. 26.06.24. | 22:53

Selekcija Vilija Sanjola režirala senzaciju u Gelzenkirhenu

Prvo pa muško. Na uspeh kakav pojedine zemlje čekaju decenijama, ona je ostvarila iz – prve. Istina, čekala ga je dugo, od osamostaljenja slovila delila sudbinu 'fudbalskih liliputanaca', služila za 'nabijanje gol-razlike', ali koga je za to sada briga?! U debitantskom pojavljivanju na evropskim prvenstvima u Nemačkoj, Gruzija je istorijski uspeh učinila još većim pošto se plasirala u nokaut fazu kontinetalnog šampionata!

I to najtežim mogućim putem, preko Portugalije. Mnogi su je otpisali nakon poraza na startu turnira od Turske, delovalo je da je propustila poslednji voz kada je ispustila pobedu protiv Češke, ali selekcija Vilija Sanjola i iskoristila je 'nezainteresovanost' pobednika grupe, unovčila poklone njenog štopera Antonija Silve i preko jednog od favorita za osvajanje turnira otišla među 16 najboljih selekcija Starog kontinenta – 2:0 (1:0).

Izabrane vesti

Tamo je pak čeka još teži, verovatno najizazovniji mogući zadatak, budući da je kao jednu od najboljih trećeplasiranih reprezentacija u osmini finala čeka Španija, koja je u grupnoj fazi jedina ostvarila stopostotan učinak i shodno tome najviše pokazala u dosadašnjem toku turnira.

Reprezentacija skromnog kvaliteta, sa tek trojicom fudbalera zvučnijeg imena, pokazala je da manjak talentovanih individualaca i te kako da nadomestiti timskom igrom i zalaganjem, ali pre svega temeljnim radom i stručnim pristupom. Vili Sanjol napravio je od Gruzije tim čiji temelji počivaju na organizovanosti i čvrstoj odbrani, tim sposoban da iz kontranapada kazni svakoga ko mu ostavi makar malo prostora. A, večeras ga je protiv Portugalije bilo i više nego dovoljno...

Lišen rezultatskog imperativa - osigurao prvo mesto sa dve pobede - Roberto Martines iskoristio je utakmicu trećeg kola da maksimalno odmori nosioce ekipe. Izvršio je osam promena u odnosu na prethodni meč i šansu pružio onima sa manjkom reprezentativnog iskustva. Prvenstveno se to odnosi na 20-godišnjeg Antonija Silvu, kojem je start protiv Gruzije bio tek drugi na velikim turnirima (90 minuta protiv Južne Koreje na Mundijalu u Kataru u još jednoj ‘nebitnoj utakmici’), ali da za njih još nije spreman pokazao je večeras u Gelzenkirhenu pošto je prevashodno njegovom krivicom Portugalija pretrpela prvi poraz na turniru.

Sledeća 'velika stvar' Benfike za koju se raspituju brojni evropski giganti izvesno je sebi blago oborila cenu jednočasovnim nastupom protiv Gruzije. Već posle nepunih minut i po fudbala otvorio je kontru pasom unazad koja se rezultirala vodećim golom Gruzina, da bi u uvodnoj fazi drugog poluvremena skrivio jedanaesterac posle kojeg je debitant duplirao prednost.

Ako je Silva večerašnjim nastupom sebi 'srozao' vrednost na tržištu, Žorž Mikautadze je sebi sasvim sigurno povećao cenu. I ne samo večeras, već generalno nastupima u Nemačkoj. Pogađao je sa bele tačke protiv Turske i Češke, realizovao je penal i protiv Portugalije u 57. minutu, pride i namestio vodeći gol prvoj violini Hviči Kvaracheliji otvorivši kontru sa centra posle Silvinog dodavanja.

Pored pomenutog tandema u napadu, u prvi plan je iskočio još i Giorgi Mamardašvili sa pet odbrana od kojih je ona kod udarca Dioga Daloa posebno čarobna. Naciljao je desni bek Mančester junajteda dalji ugao gola sa distance, svi su loptu već videli u golu, ali Mamardašvili nije dao.

Samo tri minuta kasnije Gruzini su duplirali prednost i napravili krupan korak ka pobedi koja će se u domovini slaviti danima, sve do utakmice sa Španijom.

GRUZIJA – PORTUGAL 2:0 (1:0)

/Kvarachelija 2, Mikautadze 57pen/

Gelzenkirhen

Stadion: Feltins Arena

Sudija: Sandro Šerer (Švajcarska)

GRUZIJA (5-3-2): Mamardašvili – Gvelesijani (od 76. Kvirkvelija), Kašija, Ločošvili (od 63. Citaišvili) – Kakvabadze, Čakvetadze (od 81. Mekvabišvili), Kočorašvili, Kiteišvili, Dvali – Mikautadze, Kvarachelija (od 81. Davitašvili). Selektor: Vili Sanjol.

PORTUGAL (3-5-2): Kosta – Silva (od 66. Semedo), Danilo, Injasio – Dalot, Neves (od 75. Nunjes), Konseisao, Paljinja (od 46. Neves), Neto (od 75. Žota) – Ronaldo (od 66. Ramos), Feliks. Selektor: Roberto Martines.


tagovi

EURO 2024Fudbalska reprezentacija Gruzijereprezentacija Portugala

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara